H. Dráfi Anikó

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond

 

Mibe kerül az iskolás gyerek?

 

Mikor a gyerek oviba megy, meglepődünk, mennyibe kerül az évkezdés. Osztálypénz, szülői közösség, ebéd, papírzsepi, szalvéta, szappan, zsírkréta, benti cipő és miegymás. Sok kicsi sokra megy. Aztán megnyugtatjuk magunkat. Ez csak a szeptember.
És egy szép napon iskolások leszünk. Már nem annyiba kerül a gyerek, mint egy vagy két éve. Az óvodában használt, térdvédőkkel felújított melegítőket felváltják a „szép ruhák”, az iskolatáska sem lehet akármilyen. Fiunk-lányunk különleges ceruzákra vágyik, amilyen a többieknek van. Tízóraira kötelező a kis csoki, és „tudod, anya, nekem olyan ital kell, amelyben ott vannak azok a matricák”… Könyvcsomag, füzetcsomag, napközipénz, színházbérlet, ebédcsekk és persze a különórák…
És akkor hol van még az osztálykirándulás, az erdei iskola meg a sítanfolyam? Éppen az én gyerekem maradjon ki? És ha kisebbik gyerekünk is oviba, iskolába megy, akkor már igazán elkezdünk aggódni. Két gyereket finanszírozni – hát, bizony, művészet. Kamasz gyerekek esetében gondoskodnunk kell megfelelő ruhatárról (sok pubi elvárja a szülőtől a márkás, méregdrága cuccot) és a hétvégi szórakozásról.
A családok (vagy egyedülálló szülők) számára komoly terhet jelent a tanévkezdés. Az alábbiakban arról írunk, mennyit kér el 2009 szeptemberében a szülőtől egy óvoda, egy alapiskola és egy középiskola. Azt is összeírtuk, hogy az adott szülők mennyit áldoznak a kötelező kiadásokon túl csemetéjükre. Azaz bemutatjuk,
mennyibe kerül ma egy gyerek.

 

OVIS LISTA

A kis Luca (képünkön) anyukáját, a madi Juhász Juditot arra kértük, írja össze, számukra mennyibe került a szeptemberi tanévkezdés. (Judit és férje zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozik).

Óvodai befizetések:
* havi illeték: 7 €
* osztálypénz: 4 €
* szülői munkaközösség: 5 €
* színházbérlet: 7 € (nem kötelező)
* háromoldalú, 12 db színes ceruza (Faber-Castel): 7 € (ajánlott)
* tisztasági csomag (WC-papír, szalvéta, papír zsebkendő, szappan, fogkefe, fogkrém): 7 €
* ebédcsekk: 18 €
Összesen: 55 €

További fontos kiadások: Ennél a tételnél a szülőre van bízva, hol és menynyiért vásárol – saját pénztárcája alapján. Luca szülei a következő összegeket költötték kislányukra:
* pizsama: 15 €
* benti cipő: 27 €
* 5 hosszú ujjú pulcsi: 28 €
* 2 nadrág: 44 €
* alsóneműk: 10 €
Összesen: 124 €

 – Ezek azok a ruhák, amelyeket mindenképpen be kellett szereznem az év elején, mert az előzőeket már kinőtte – mondja az anyuka. – Szerencsére nem állunk rosszul anyagilag, és Luca egyetlen gyerek. Ebben a pillanatban megengedhetjük magunknak a jobb minőségű, azaz kicsit drágább ruhát, cipőt. Nem szórjuk a pénzt: a holmikat elsősorban kiárusításokon szerzem be. A szeptemberi tanévkezdés egyelőre nem okoz gondot.

Luca szülei tehát összesen 179 €-t, azaz kb. 5400 Sk-t költöttek ovis gyermekükre.

 

ALAPISKOLÁS LISTA

A komáromi Benkő Rebeka (12) és öccse, Máté (6) szüleinek már egy kicsit jobban össze kell szorítani a nadrágszíjat. Nézzük édesanyjuk, az óvónőként dolgozó Annamária listáját (édesapjuk Benkő Géza szabadúszó színész, aki pincérkedést is vállal, hogy kiegészítse a családi költségvetést):

Iskolai befizetések, Máté
(1. osztály):

* kiegészítő könyvek, munkafüzetek: 13 €
* színházbérlet: 7 €
* napközi: 10 €
* tanszercsomag: 15 €
* egyentornatrikó: 5 €
* ebédcsekk: 18 €
* zeneiskola: 25 €
* osztálypénztár, spórolás: 5 €
* tízóraira szánt összeg havonta kb.: 16 €
Összesen: 114 €

 

Iskolai befizetések, Rebeka
(7. osztály):

* könyv, munkafüzet, füzetek és színházbérlet: a Pázmány Alapítvány állja
* egyéb tanszercsomag: 15 €
* egyentornatrikó: 5 €
* ebédcsekk: 18 €
* zeneiskola: 35 €
* tízóraira szánt összeg havonta: 16 €
Összesen: 89

További kiadások: Benkőéknek két szempontból is szerencséjük volt az idén: egyrészt egyik gyereküknek se kellett új iskolatáskát venni (egy iskolatáska ára kb. 35-60 € között van), másrészt pedig Máté nem nőtt nagyot a nyáron, így nem kellett kicserélni a ruhatárát. Rebeka azonban már nagylány, és szüksége van egy-két csinos, új holmira.

* tornacipő (Máté): 3 €
* tornacipő (Rebi): 13 €
* kinti cipő (Rebi): 18 €
* egy-két új ruha (Rebi): kb. 20 €
Összesen: 54 €

– Az iskolaévkezdés minden évben gondot jelent – mondja Benkő Annamária. – Próbálok spórolni, de sajnos sose sikerül nagyobb összeget félretenni. Fogalmam sincs, hogyan fogjuk összeszedni az évkezdésre a pénzt, pedig mindketten dolgozunk a férjemmel, és a keresetünk átlagosnak mondható… A legrosszabb, hogy ezt a sok pénzt egyszerre kell kiadni. Hogy ki-mi marad el? Hát én. Magamra alig veszek új ruhát.

A Benkő család alapiskolás gyermekeire költött, szeptemberi kiadásai összesen: 257 €, azaz 7740 Sk.

 

KÖZÉPISKOLÁS LISTA

A komáromi Malkowski család mindkét gyermeke középiskolás. A nagyobbik, Áron (19) az idén érettségizik egy magyarországi gimnáziumban, kollégista. A kisebb, Tamás (17) pedig a helyi gimnázium tanulója (képünkön). A családot jelenleg az apa tartja el, aki egy németországi cég hazai menedzsere.
Középiskolai befizetések, Tamás:

* könyv- és füzetcsomag: a Pázmány Péter Alapítvány állja
* szlovák nyelvkönyv: 11 €
* írószercsomag: 5 €
* szülői munkaközösség: 20 €
* osztályspórolás (sítanfolyamra): 20 €
* egynapos kirándulás: 8 €
* kempo karate: 20 €
* ebédre nem jár
* tízóraira szánt összeg havonta: 16 €
Összesen: 100 € - 35 €
(Tamás osztálya visszakapott a Pázmány-pénzből), azaz 65 €

 

Egyéb kiadások, Tamás:
* városibusz-bérlet: 10 €
* telefontámogatás: 10 €
* zsebpénz (hetente 5): 20 €
* hosszú távú spórolás számlaszámra: 20 €
Összesen: 60 €

 

Középiskolai befizetések, Áron:

(A magyarországi, forintban értendő árakat átszámoltuk euróra.)

* kollégium: 75 €
* osztálypénz: 10 €
* tankönyvek: 50 €
* füzetcsomag: 20 €
* osztálykirándulás (szeptemberi): 40 €
* szalagavatóra: 37 €
Összesen: 232 €

 

Egyéb kiadások, Áron:
* utazás: 22 €
* ételcsomag (szeptemberben nagyobb adag, tartós élelmiszer): 50 €
* minden napra egy csokoládészelet: 12 €
* mobiltelefon: 10 €
* zsebpénz: havi 37 €
* szórakozásra és barátnőre szánt összeg (a barátnő másik városban lakik): 37 €
* hosszú távú spórolás számlaszámra: 20 €
Összesen: 188 €

A Malkowski család tehát összesen 545 €-t, azaz kb. 16 400 Sk-t költött szeptemberben két kamasz fiára, akik közül az egyik kollégista.

 

– Igen, ez nagy pénz – mondja édesanyjuk, Emőke. – Áron idén negyedikes, és a szalagavató sokba kerül. Jó hír, hogy ezzel vége. Rossz hír, hogy reményeink szerint jövőre Áron főiskolás lesz, és az iskolaévkezdés még ennél is többe fog kerülni… Az „egyéb kiadásokban” nem szerepel a ruházkodásra szánt pénz. Két fiam, bizony, nem hajlandó akármit magára venni. A ruházkodást a nagy leárazások idején oldjuk meg, félévente kétszer. Ez félévente 150 € fejenként. Ha drágább cuccot szeretnének, hozzá kell járulniuk a zsebpénzükből. Mindketten spórolnak márkás ruhára, telefonra, szórakozásra.

 

Mindent összevetve 2009 szeptemberében egy ovis gyerek 179 €-ba, a két alapiskolás 257 €-ba, egy középiskolás és egy érettségiző gyermek pedig 545 €-ba került a szülei számára. Ennyire „ingyenes” az oktatás. Persze az állam is „támogatja” a családokat, ám a mai árak mellett egy gyerekre jutó, kerek 41 euró igazán nem jelent „komoly” segítséget. Bizony, ma egy csemete iskoláztatása nem épp olcsó mulatság.

 

A magyar iskolát választó szülők számára nagy segítséget jelent az ún. „Pázmány- pénz”. A Magyar Állam adja kizárólag azoknak a határon túli magyar szülőknek, akik magyar iskolába íratták gyermeküket. A támogatás összege 20 000 + 2400 Ft per tanuló (euróban: 72,45 € + 8,58 €). A Magyarországról érkező pénzt a Pázmány Péter Alapítvány utalja át – pályázat útján – az egyes iskolák szülői munkaközösségének.