A különböző diéták között kiigazodni nem könnyű. Mert van divat a diétában is! Egy életen át egyetlen diétát tartani ugyanis lehetetlen. Emellett mindig szeretünk kipróbálni valami újat. Idén tavasszal vajon melyik diétával lehetünk karcsúbbak és boldogabbak? – kérdezzük.

Akinek több kiló feleslege van, az kezdje életmódváltással. Az ilyen embernek egy spártai étrend és feszesítő fitneszprogram nem elég. Az átálláshoz még mindig Antónia Mačingová, a volt szlovák tévébemondó Egye magát karcsúra! című könyvét ajánljuk. A némely betegségek esetében kifejezetten javallott ketogén és a paleo diéta is hatásos – és teljes váltást ígér, főleg, ha testedzéssel párosítjuk. Szendi Gábor paleós könyveinek és magazinjának is komoly rajongótábora van nálunk, önkéntes főzőklubok népszerűsítik a paleo diétát. 

A tavaszi bikinimustra által ösztönzött diéták, persze, nem ennyire komolyak, és nem is ígérnek többet, mint hogy pár hét után megszabadítanak bennünket három-négy felesleges kilótól. A hírek szerint például a vegetáriánus menüt idén felváltja a flexibilis diéta. Lássuk csak!

dieta-2018.jpg

A sárga álom
Ma már nem a fogyás az első számú cél, sokkal fontosabbnak tartjuk a test és a lélek harmóniáját. A bennfentesek egyre inkább hangsúlyozzák: az is fontos, hogy a szóban forgó diéta milyen hatással van az emberi lélekre. A meditáció és önnön testünk, lelkünk beható vizsgálata már régen nemcsak a jóga jelszava, hanem minden testedzés elválaszthatatlan része. Ami a lelket gyógyító ételeket illeti, nem a szuperélelmiszerek kerülnek előtérbe: újabban megengedett a sült csirke és a tortaszelet is kedvenc cukrászdánkban. A jó hangulatot a légzés és a sárga szín intenzív „nézegetése” is segítheti (legalábbis a kínai orvoslás szerint). Ha túl elvontnak érezzük, hogy egy szimpla színt nézegessünk, próbáljuk meg felidézni a ragyogó, napfényes tavaszi rét látványát – mert állítólag a sárga szín erősít, kedvezően hat az idegrendszerre, és erősíti az izmokat.

Tiszta belek
A Kelet rajongói már régóta a belek tisztítását ajánlják (vagyis a bélmosást). Szerintük a belek tisztasága hatással van hangulatunkra is. Míg az alapos bélmosást csak szakember felügyelete alatt tanácsos végezni, kisebb béltisztítással már otthon is próbálkozhatunk. Elég annyi, hogy napi italaink egy részét gyógyvizekkel váltjuk ki. A keserűvíz olyan sókat tartalmaz, amelyek természetes hashajtó gyanánt működnek. Hatásuk más, mint a gyógyszeres hashajtóké, mert fellazítják a bél tartalmát. A szulfátok méregtelenítik a szervezetet, a magnézium pedig valóságos csodát művel az arcbőrrel. 

Flexibilis diéta, avagy szélsőségek nélkül
Az utóbbi tíz évben 350%-kal emelkedett a vegetáriánusok és vegánok száma, számolt be nemrégiben egy angol felmérés. Nálunk is egyre több a divatvegán: az éttermek vezetői legalábbis ezt jelezték egy szlovákiai konferencián. A húsok és húskészítmények fogyasztását ma már sokan nem a meggyőződésük miatt vetik el (mert sok vegán a húst az ördög művének tartja). Inkább annak alapján, hogy megtapasztalták: a könnyű zöldségételek fogyasztása után az embernek kellemesebb a közérzete. A vegánság és a vegetáriánus étkezés hátránya, hogy pusztán növényi táplálékkal meglehetősen nehéz bejuttatni a szervezetbe mindazokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van. A vegetáriánusok ezért gyakran vérszegénységben szenvednek, szervezetüknek hiányzik az állati fehérje, és sok vegetáriánusnak magas a koleszterinszintje, mert a húst zsíros sajtokkal helyettesítik. Meg kell fontolni, mit rakunk a tányérunkra, ezért ma a legtöbb ember a flexibilis diéta felé hajlik. Ez azt jelenti, hogy nagyrészt zöldséget fogyasztanak, de ha a kedvük és a szervezetük úgy kívánja, megesznek egy nagy szelet friss hazai húst is. (A Kínából ideutaztatott, kékre fagyasztott csibék csak a menüs éttermek kedvencei.) Mert a táplálkozásban is egyre inkább a minőségen van a hangsúly. A főzésben megengedett a jó minőségű állati zsír, a vaj használata is, sőt, a vörös húsokat, a minőségi marhahúst is rehabilitálták. 

Az agy is izom
Szardínia szigete Európa egyik legismertebb kék zónája. Ezen a területen sok ember életkora meghaladja a száz évet. Ennek egyik oka az, hogy a tenger mellett lakók helyi ételekkel táplálkoznak. A földközi-tengeri étrend elősegíti a hosszú életet, sőt, véd az Alzheimer-kór ellen. S ami a jó hír: mi itt, Közép-Európában is meg tudjuk honosítani a szardíniai étkezés alapelveit. Iktassunk be étrendünkbe olyan ételeket, amelyek beindítják az agy motorját. Ezek közé tartoznak a friss levélzöldségek és általában minden zöldféle, továbbá a bogyós gyümölcsök, a diófélék, a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek, a halak, a napraforgóolaj, a jó, biodinamikus bor (persze észszerű mennyiségben). Mert mit nem visznek túlzásba Szardínia szigetén? A vörös húsok, a margarinok, a kövér sajtok, az édességek és a rántott húsok fogyasztását, és inkább a zöld színű ételekre és a szigeten honos állatok és halak húsára esküsznek.
 

Az ételed legyen az életed! A szakértők szerint a fogyás nyolcvan százalékban az étkezésen múlik, és csak húsz százalékban a mozgáson. Hiába mozgunk többet, ha túlesszük magunkat. A mozgásnak mégis fontos szerepe van, mert a helyesen elvégzett tornagyakorlatok a lelket is erősítik. És az ideál még mindig a jó tónusú, feszes test.

Az időszakos böjt
A hosszan tartó böjtölés veszélyes, a rövid böjt viszont nagyon hasznos a szervezetnek. Ezek közé tartozik a 16/8-as böjtölés, ami azt jelenti, hogy egy napon belül 16 órán keresztül egy falatot sem eszünk, az evést a fennmaradó 8 óra hosszára időzítjük. Például: reggel megiszunk egy pohár citromos vizet, délben egy alacsony kalóriatartalmú ebédet eszünk, azután jön a vacsora. A következő adag étel tizenhat órával később, másnapra tolódik. A tizenhat szabad óra alatt a szervezet megpihen, nem terheli az emésztés, beindulhatnak a gyógyító folyamatok. Ez a böjt energiát ad a szervezetnek, és közben természetesen a testsúlyunk is csökken. A 16/8-as diétát három héten keresztül tarthatjuk, legjobb a tavaszi méregtelenítő időszak alatt.

A varázserejű kakaó
Micsoda hír! Egy kis túlzással kijelenthetjük, hogy a kakaó hatásában a második avokádó – írják ma a divatos egészségmagazinok. Több kiváló egészségügyi hatása van: magnéziumot tartalmaz, ami elősegíti az idegrendszer optimális működését, depresszióellenes hatású, azaz 2018 egyik szuperélelmiszere! De vigyázat, ezekkel az előnyös hatásokkal csak a nyers kakaópor vagy a szárított kakaóbab rendelkezik. A tejcsokoládé a sok jó hatást nélkülözi, mert a tej meggátolja az antioxidánsok felszívódását. A szokásos kakaótartamú édességek továbbra is hizlalnak.
–nagyvendégi, varga–
 

Tanuljunk meg enni

Antónia Mačingová Kassán él, tévébemondóként vált ismertté, de ma már táplálkozási tanácsadóként működik. Előadásokat tart, és arra szólítja fel az embereket, hogy változtassanak étkezési szokásaikon. Ő az, aki ismeri a titkot, hogyan ehetjük magunkat karcsúra (ez első könyvének a címe). Receptjei jól beváltak, hiszen önmagán próbálta ki azokat. Könyveiben, amelyek magyarul is megjelentek (sajnos nem a legjobb fordításban), mindvégig ugyanazt mondja: Nem a „mennyit”, hanem a „mit eszünk” itt a kérdés!

– Van kiút! – mondta Antónia, mikor kolléganőnk interjút készített vele. – Ha valaki az én étrendem szerint táplálkozik, annak nem kell éheznie. Naponta jóllakhat, és nem hízik. 

Mačingová asszony a programját huszonnyolc napos tisztítóprogrammal kezdi. Ám a huszonnyolc napos program csak elindít az úton! Ha megtanuljuk, hogyan kell utána is helyesen étkezni, elérhetjük a vágyott álomalakot. Lépcsős módszerével pedig kivédhetjük a jojóhatást. 

– A huszonnyolc napos program betartásával csökken a testsúly. Annak érdekében, hogy utána ne szedjünk fel többet, mint amennyit leadtunk, kidolgoztam a szemaforos diétát. A tisztítás után három hónapig e szerint kell táplálkozni. A három hónap alatt a szervezetünk „hozzászokik” az új súlyunkhoz. Ha ismét fogyni szeretnénk, másodszor is belefoghatunk a huszonnyolc napos programba, majd ezt ismét követheti a három hónapos szemaforos diéta – mondja Antónia. – Az egészet annyiszor és addig kell megismételni, míg el nem érjük az álomsúlyunkat. Ha ez sikerült, akkor már csak meg kell tartani, ezért a hét öt napján át továbbra is a „szemafor“ módszer szerint ajánlott étkezni. Ám hétvégén lazíthatunk, két napig azt ehetünk, amit kedvünk tartja.

– Mi a szemafor szerinti étkezés lényege?

– Egy étkezésen belül ne keverjük azokat az ételeket, amelyeket vörös és zöld színnel jelöltem. Mind a kettőt külön-külön kombinálhatjuk a sárga színnel jelölt ételekkel. Barna színnel azokat az édességeket jelöltem, melyeket – egy főétkezést kiváltva, és nem túl gyakran – fogyaszthatunk. A piros szín a fehérjéket, a sárga a zöldségeket, a zöld a szénhidrátokat jelöli. Alapelv, hogy egy étkezésen belül ne keverjük a szénhidrátot fehérjével, a fehérjét gyümölccsel és a gyümölcsöt zöldséggel (például csak az almát és a sárgarépát szabad keverni). A dió, a méz és a fűszerek olyan semleges élelmiszerek, amelyeket szénhidrátokkal és fehérjékkel is lehet kombinálni. Emellett ajánlom figyelembe venni a vércsoportok szerinti táplálkozást: fontos kiiktatni étrendünkből azokat az ételeket, amelyek túlságosan megterhelik emésztésünket. Ezeket káros élelmiszerként tüntettem fel.

– Elsőre elég bonyolultan hangzik...

– Pedig nem az. A könyvemben példákat is felhozok. Minden receptet gondosan bejelöltem a SZEMAFOR színei szerint, s csak annyira kell odafigyelni, hogy a piros ételeket ne együk együtt a zöldekkel. Amikor egy kiadós ebédet desszerttel fejezünk be, a sok cukortól elálmosodunk, a gyomor elsavasodik, és ismét valami édességre vágyunk. Ugye, ismerős? Sajnos, a nők hajlamosak arra, hogy ne olvassák végig a könyveimet. Kivonatot készítenek a huszonnyolc napos programból, mintha csak egy fogyókúra lenne! Nem tartják be az összes fontos előírást. Ám az én módszerem nem diéta, hiszen fogyókúrát időszakosan tart az ember. Küldetésemnek érzem, hogy megértessem: az ember lányának elsősorban friss alapanyagokból elkészített, friss ételre van szüksége. A megoldás az lehet, hogy visszatérünk a háztáji gazdálkodáshoz, vagy olyan hazai termékeket vásárolunk, amelyek megbízható gazdaságokból származnak. 
A teljes írás: Tanuljunk meg enni Mačingová módszerével

 

Aki velünk fogy! 

birigi-fogyas.jpg

Cserge Brigitta (29)  

Dunatőkésen él a családjával, kisfia három és fél éves. Brigit sorsoltuk ki, hogy kipróbálja ingyenes kavitációs feszesítő programunkat. Az óra ketyeg: az első kezelésnek már utána van. Egy kezelés másfél óráig tart, és házi kozmetikusunk, Miháldy-Ruff Angéla nyolcszor ismétli majd meg a feszesítést. Brigi szerkesztőségünk segítségével étrendet váltott, és üzembe helyezte házi biciklijét. A képen az induló állapotot láthatjuk. Brigi fogyasztó-feszesítő programunkkal egy új ajtót nyitott ki életében. Június elején pedig elkészül majd az életmódváltást igazoló kép.
A kezelés többlépcsős: bevetésre kerül a kavitációs ultrahang és a rádiófrekvenciás gép testkezelő feje. A kavitáció során az ultrahanghullámok roncsolják a bőr alatti zsírszövet sejtjeit, amelyek tartalma kiürül.
Brigit nem terheltük nehéz fitnesztornával, éheztetni sem akarjuk, ezért a drasztikusabb fogyókúrás programot csak a kezelések után állítjuk be.
Brigittának Méhes Roland tréner Facebook-oldaláról ajánlottunk gyors és egészséges recepteket, valamint áttért az AniFitt lisztre. (www.anifitt.eu)