Bármilyen kérdésünk támad, manapság csak felcsapjuk a jó öreg Google bácsi enciklopédiáját, bepötyögjük a kérdésünket, és hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy faljuk a megannyi (sok esetben fals) információt az általunk kutatott kérdéskörről. Az internet által okosodunk, általa diagnosztizálunk, ha bajunk esik, onnan töltjük le a recepteket, és tanulunk meg főzni, utazásokat foglalunk, és biztosításokat kötünk... Egyszóval online éljük az életünket, abban a bizonyos kibertérben, ami egyre inkább hozzásegít minket ahhoz, hogy megtanuljunk elszigetelődni embertársainktól. A virtuális világ számos negatív hatása mellett pedig rengeteg olyan dolog van, amire még az internet sem tudja a választ, ennek ellenére mi mégis őt választjuk. Mutatjuk, mi az, amire több figyelmet kéne fordítanunk!

Érzelmi élet
Legtöbbször magunkba fojtjuk bánatunkat, nem merjük megbeszélni szeretteinkkel a problémákat, pedig biztosan tudnának segíteni. Egyrészt az emberi jelenléttel, azzal, hogy meghallgatják gondjainkat, arról nem is beszélve, hogy biztosan ellátnának minket egy-két atyai jó tanáccsal. Nem hiába mondják: „Hallgass az öregre!” Hiszen már megannyi érzelmi viszályon, megpróbáltatáson vannak túl, és bizony ők voltak azok, akik még az internet segítsége nélkül is helyre tudták rakni az életüket, szerelmi gondjaikat. Szóval: nem árt, ha kikérjük többször anyáink, apáink, nagyszüleink tanácsát. Az egyre inkább gépiesedő világban még mindig az emberi jelenlét és a dobogó szív élvezzen prioritást!

A tiszta és kritikája – avagy Immanuel Kant után szabadon
Pontosabban úgy is mondhatnánk, hogy a józan paraszti ész kritikája, amit leginkább elveszítünk az online világ által. A tapasztalat és a megismerés manapság vajmi keveset ér, minden banális kérdést képesek vagyunk feltenni ott, ahol azt senki sem látja. Így születnek olyan kérdések, melyeknél látszik, hogy teljes egészében elveszítjük a világgal való kapcsolatunkat és a racionalitásunkat. Jól példázzák ezt az interneten megtalálható „Hogyan kell tarhonyát termeszteni?” vagy „Hogyan lehet az ember vámpír?” kérdések is. A gondolkodás helyett egyszerűbb bepötyögni azt a néhány betűt, igaz?! – Kommentár nélkül.

Álhírek és szekták 
Mostanában egyre többet hallani arról, mennyi álhírrel tömik az emberek fejét az online világban. Hihetetlen, de az egész emberiséget képesek naivnak és butusnak nézni. Nem árt, ha éppen ezért megbizonyosodunk a dolgok valóságosságáról, s ha utánajárunk annak, mennyire hiteles az adott hírforrás. Másrészt az sem elhanyagolandó, hogy mennyi olyan csoportot rejt az internet legsötétebb bugyra, mely negatív hatással bír az emberiségre. Lásd a Kék Bálna csoportosulást, mely öngyilkosságra sarkallta a fiatalokat... Ez az, amire már nincsenek szavak.

web-bannerek-hirlevel-02_0.jpg

Doktorok és diagnózisok
Amióta megnyílt az online tudományok tárháza, azóta szinte mindenki diagnosztává vált. Minden betegségnek ismerjük a tüneteit, és szinte már okosabbak vagyunk a háziorvosunknál. Mielőtt még orvoshoz mennénk, mindent kikeresünk a netes felületen, végül már a betegség konkrét megnevezésével indulunk (jó esetben tényleg elmegyünk) az orvoshoz. S meglepődünk, ha más eredménnyel távozunk. Valóban okosabbak vagyunk a kitanult orvosoknál is? Biztos, hogy azzal kell indítani minden tudományos (és baráti) beszélgetést, hogy  „Az interneten azt olvastam...”?!

A kommunikáció teljes hiánya
Amellett, hogy elfelejtünk helyesen írni és beszélni, egymástól is elfordulunk. Nem merünk személyesen segítséget kérni. Ha az utcán valakinek baja esik, akkor is elfordulunk, mert az már nem a mi hatáskörünk alá tartozik. Nincs felelősségtudatunk, a mi életünk egy zárt burokban zajlik, online csetrendszerekben társalgunk, melyet átszőtt a szociális pókháló. Az orvosi rendelőben sem beszélgetünk már a mellettünk ülővel, a buszon is inkább a telefonunkat nyomkodjuk, a zebrán sem figyelünk az átkelésnél. Nem figyelünk egymásra, csak akkor, ha megjelenik a telefonon a szalaghirdetés, hogy üzenetet kaptunk. Nem osztunk meg személyesen titkokat, és nem tudunk őszintén egymás szemébe nézni. A valódi élet színtere online zajlik. Nagyon megveregetné a saját vállát a Google, ha beírnánk: „Hogyan lehet az emberekkel személyesen is beszélgetést kezdeményezni?”

Porosodó lexikonok
Igaz, hogy rengeteg okos könyvet tudunk letölteni az elektronikus könyvtárunkba, de az amerikai bestsellerek azért jobban mennek, mint a mindentudó enciklopédiák. Nem árt néha, ha néhány valódi ismeretterjesztő könyvet is átlapozunk világunkról, az életről, a tudományról, hogy egyszerűen képben legyünk. Hogy még érdekeljen minket az emberiség jövője, a valóságos térben zajló létezés és élet öröme...

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01_5.jpg

Új Nő csapata