A barátság többet használ az ember testi és lelki egészségének, mint a brokkoli és a zöld tea együttvéve. Egy ausztráliai tanulmány szerint azok az emberek, akiknek van két-három jó barátjuk, sokkal tovább élnek, mint a morózus magánykedvelők. A szívbetegeknek pedig kifejezetten kötelező a barátkozás, Svédországban például megállapították, hogy a nem barátkozó emberek gyakrabban kapnak infarktust, mint azok, akiket szerető barátok vesznek körül. 

A modern idők és a barátság
Az új évezred új megközelítést, új megnevezéseket kíván. Mostanában ismerkedtünk meg egy új angol kifejezéssel: „friend with benefits” – előnyös barát. Milyen a kedvezményekkel ellátott barát? Olyan, aki segítő kezet nyújt, amikor bajban vagyunk. De nemcsak segítő kezet, hanem szükség esetén a testét is kölcsönadja, például akkor, ha magányos nő barátkozik magányos férfival. Tudjuk, hogy nő és férfi között nem igazán lehet barátság – vagy ismeretség van, vagy szerelem. A friend with benefits kisegíti a másikat, ha nincs éppen társa, szerelme. Ilyen a mai kor. Régen ezt a kapcsolatot egyértelműbben nevezték meg, egyszerűen azt mondták: szerető. 

A hamis barátnő
Résen kell lennünk olyan barátnőkkel szemben, akiket az angol „frenemies”-nek nevez. Ez a szó két másik szó összevonásából keletkezett. Az egyik a „friend” (barát), a másik az „enemy” (ellenség). Olyan embereket nevezünk így, akik barátunknak mondják magukat, a valóságban azonban csak azt nézik, hogyan használhatnának ki bennünket. A magyarban erre is van egy találó megnevezés: báránybőrbe bújt farkas.

baratno1.jpg

A férfiak barátsága más
A nők olyan személyt választanak barátnőjüknek, akik hasonlóképpen gondolkodik, mint ők maguk, hasonló az érdeklődési köre, akivel bármiről el tudnak beszélgetni. A férfiak barátválasztási stratégiája más. Van egy olyan barátjuk, akivel a munkáról tudnak beszélgetni, van egy olyan, akivel a nőkről, továbbá olyan, akivel a világ dolgairól, a politikáról, a hobbijaikról stb. Franz Kafka, a különc cseh író szoros barátságot ápolt személyi edzőjével, akiről köztudomású volt, hogy szenvedélyes rasszista, és nemigen tesz lakatot a szájára. A zsidó író tapintatosan kerülte a témát, amikor vele volt, hiszen olyan jó edző volt, hogy ugyanolyat úgysem talált volna helyette. 

A közös titok összekovácsol
Azt tartja a mondás, hogy a jó barátnő kitakarítja a lakásodat, a kebelbarátnő segít eltakarítani a hullát. Nem kell ahhoz gyilkolni, hogy életre szóló barátnőt szerezzünk. Elég, ha van olyan osztálytársnőnk, akivel együtt puskáztunk az érettségin. A Psychological Science című újság szerint semmi sem tart össze egy barátságot olyan szorosan, mint a közös bűn.

Facebook és valóság
A facebookon kismillió barátunk lehet – a valóság sokkal szegényesebb. Egy amerikai felmérés szerint manapság sokkal kevesebb barátjuk van az embereknek, mint húsz évvel ezelőtt. Akkor egy átlagos embernek négy jó barátja volt, ma csupán kettő. Sőt a megkérdezettek egynegyede azt válaszolta, hogy egyetlen olyan barátja sincs, akivel megbeszélhetné a problémáit. A helyzet nem fog változni, ha a számítógép előtt töltjük el a szabadidőnket, még akkor sem, ha százával jelöljük be új barátainkat a Facebookon. 

Varga Katalin

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg