Divatanyagunkat Európa egyik „legszebb falujában” fotóztuk. Pár éve ugyanis a csallóközi Kisudvarnokot az év településének választották, és a 7 legmenőbb európai település közé sorolták.

Kisudvarnokban semmi sem lehetetlen. Vajon hogyan csinálják? Kisudvarnok akkor kezdett el fejlődni, mikor 1990-ben különvált Nagyudvarnoktól, ahova a hatvanas években csatolták. Mert akkoriban ez így járta: mindent központosítottak, a kicsiket bekebelezték a nagyok. A falunak ezért nem volt saját községháza, se kultúrháza, se sportpályája.

marczell-polgarmester-bw.jpg

 – Elődeim mind azon igyekeztek, hogy megépüljön egy faluház – emlékszik vissza a polgármester, Marczell Zoltán. – Az építkezést ők kezdték el, de már mi fejeztük be. A többi beruházás pedig jött egymás után, sikeresen pályáztunk az uniós kiírásokon is. 

Sajnos, ma még sok településünkön hiányzik a rendezett utcakép. Ezért sem vagyunk Európa-kompatibilisek. Kisudvarnokban is az úthálózat felújításával folytatták: szinte minden utcát sikerült újraaszfaltozni, elkészült a kerékpárút, ami egyben görkoripálya is. Az utacskák nagyon közkedveltek: kutyát sétáltatnak rajtuk, kocognak, az idősek a nordic walkingot űzik. 

Az új vagy felújított középületek pedig csak felteszik a pontot az i-re, vagyis az egységes utcaképre. (Azt mondják, az a falu fejlődik igazán, ahol a polgármester ért az építkezéshez.) Nos, itt a polgármester egyenesen építészmérnök, és az ő szakmai hozzáértése nagy segítség a kivitelezések során. Itt minden tervet átgondolnak, a formát és a funkciót összehangolják. Nézzük csak! Itt van az új községháza és az amorf tömegű kultúrház. Mögöttük található a szabadtéri színpad a nádtetős pihenővel. Az óvodakertnek pedig mindenki a csodájára jár: a kisudvarnoki csemeték egy régi kúria udvarán játszanak, de játszótérből több is van a faluban. (Bölcsőde is tervezve van, ami nagy segítség lesz az anyukáknak.) A felújított kúriában pedig multimédiás konferenciaterem, igazi közösségi tér várja a fiatalokat és a nyugdíjasokat. 

– Erre a házra igen büszkék vagyunk! – mondja Marczell Zoltán. – Eredetileg 1830 körül épült. Gyönyörű ház, amelyet nem akartunk veszni hagyni. Modernizáltuk, ám a jellege megmaradt. A galériáról pedig közösségi termek nyílnak, itt gyakorol például az énekkar. S ha már június van és pünkösd, szóljon a dal a Pünkösdi Rózsa népdalkörről: ők szervezik minden évben a pünkösdi dalfesztivált. Ilyenkor a népviseletbe öltözött vendégek énekelve vonulnak a faluban, meg-megállnak egyik-másik ház kapujában, ahol megvendégelik őket. 

web-bannerek-hirlevel-02_0.jpg

Na és a templom!
Egyik legszebb fotónk ennek takarásában készült. Története az őslakosok talpraesettségéről tanúskodik. Ha hiszik, ha nem, a legvadabb kommunizmusban, 1952-ben építették a saját két kézükkel! Az emberek fogták magukat, összetették, amijük volt, majd ki lapátot ragadott, ki földet cipelt vagy téglát rakott, és a kis kápolnából helyre kis templomocska kerekedett. (Azóta persze az új kápolna is megépült.) Ám mi az ott a templom tetején? Jól látom? Napkollektor? – Igen – bólint a polgármester. – Megnyertük a „Sun is life 1” nevezetű pályázatot, és középületeken napkollektorokat helyeztünk el. – Sok pénzt megtakarítanak így a fűtésen, és a villamos energia előállításába is besegít. S ezzel még nincs vége. Létrehoztak egy ipari parkot is, ahol hét üzem ad munkát a környékbelieknek. Bérlakásokat építettek, új utcát adtak át, és természetesen műfüves focipályájuk is van. (A foci összehozza az embereket.)Mert ez számít igazán! – fejezi be a polgármester úr. – A közösségi élet, hogy kapcsolatot teremtsünk egymással: jókat beszélgessünk, és jól érezzük magunkat együtt, mert akkor az életünkben is jól fogjuk magunkat érezni. 

  • A környezettudatosság kiemelt figyelmet élvez Kisudvarnokban. Hamarosan szinte minden család számára elérhetőek lesznek az új komposztálók, és a szennyvízelvezetés kiépítését is megpályázták. Az energetikai korszerűsítések fontosak. A napelemek például a polgármesteri hivatal/községháza/faluház éves áramszükségletét kitermelik, és már dolgoznak a bővítésen.
  • Jó kapcsolatot ápolnak a horvát Primoštennel. Azt tartják, minél többfelé jár a falu népe, annál inkább szélesedik a látóköre.  

–dráfi, varga–

Kapcsolódó írásunk: Selyemkendőben a legszebb faluban

web-bannerek-hirlevel-01_2.jpg