A fogamzásgátló tabletta a nem várt terhesség megelőzésének leghatékonyabb módja, mégis számos mellékhatása ismert. A Medical News Today összefoglalója szerint ezekre nem árt odafigyelni, ezért összeszedték a 10 leggyakoribb mellékhatást, melyet ez a kis pirula okozhat.

Mielőtt még tablettát íratnánk fel magunknak, szükségszerű lenne, ha előtte hormontükör(hormontérkép)-vizsgálatot kérnénk az orvostól. Ez nem egy nagy ördöngösség, mindössze egy egyszerű vérvizsgálatot jelent, ám számos probléma, mellékhatás kiküszöbölhetővé válna általa. Rengetegszer halljuk, hogy ezek a fogamzásgátlók már nagyon alacsony hormontartalommal rendelkeznek, de ettől függetlenül ne bízzuk a véletlenre azt, hogy milyen tablettát kezdünk el szedni.

Most viszont lássuk a tabletta leggyakoribb mellékhatásait:

A mellek érzékenysége
A tabletta hatására a mellek érzékenyebbé válnak, illetve megnagyobbodnak. Ha az érzékenység három héten belül nem múlik el, orvoshoz kell fordulni.

Fejfájás és migrén
Ha gyakori és szokatlan fejfájást tapasztalunk a tabletta szedésekor, ugyancsak nem árt felkeresni nőgyógyászunkat. 

Hízás
A legtöbb nő a hízásra panaszkodik a tabletta szedését követően. Igaz, az eddig klinikai vizsgálatok során még nem sikerült kimutatni a testsúlyingadozás és a tabletta szedésének összefüggéseit, feltehetőleg mindez azért fordul elő, ugyanis a tabletta visszatartja, megfogja a vizet a női testben.

Hányinger
Sokszor hányinger is előfordulhat a kezdetekben, ezért ki kell tapasztalni, mely napszakban a legmegfelelőbb a tabletta bevétele. A hányinger elkerülése végett kedvezőbb lehet evés közben vagy este bevenni a gyógyszert. Pár héten belül a hányingernek is szűnnie kell.

Hangulatingadozás
Példának okáért ezért is nagyon fontos, hogy a nőt a tabletta felírása előtt alaposan kivizsgálják, kikérdezzék. Ugyanis, akinek voltak előzőleg depressziós tünetei, annak mindenképp számot kell adnia az orvosnak erről. Nem csoda, hiszen a fogamzásgátló által is gyakran ingadozhat a kedélyállapotunk.

Pecsételő vérzés két menstruáció között
A nők fele a tabletta szedésénél az első három hónapban úgynevezett pecsételő vérzést tapasztal. Azonban ennek az első három hónapban meg is kellene szűnnie. Ha a két menstruáció között mégis erős vérzést tapasztalnak, ami több napig tart, akkor mindenképp javallott orvoshoz fordulni.

A libidó csökkenése
A hormonoknak köszönhetően a libidónk is bajba kerülhet. Természetesen a tablettán kívül ennek számos külső oka is lehet, mindenesetre nem árt figyelni magunkra és ezen jelekre.

Trombózisveszély
A trombózis azt jelenti, hogy az alsó végtagokban vérrög képződik. A hormonális fogamzásgátlás pedig nagymértékben növeli a trombózis kialakulásának veszélyét. Viszont egy egyszerű vérvétellel ez is kiszűrhető, kinek van hajlama erre. (Dohányzás, 40 év feletti nők, családban történt-e már ilyen...)

Hüvelyi folyás
A tabletta hatására csökkenhet, de akár növekedhet is a hüvelyi folyás. Tapasztalhatjuk ezt a fajta szárazságot és nedvességet természetesen a közösüléskor is.

A menstruáció kimaradása
Ha elmarad a menstruációnk, az lehet a tablettától, de más egyéb hormonális problémától is eredeztethető. Pajzsmirigyproblémák vagy stressz, mind ehhez vezetnek. Azonban ha szokatlan a ciklusunk, és többször elmaradozik a menstruációnk, nem árt egy átfogó kivizsgálást kérnünk.

Almássy Dorka

A fogamzásgátló leggyakoribb mellékhatásai
forrás: www.quickanddirtytips.com