Az ember gyanútlanul betéved a belvárosba, és gombamód szaporodó ezoboltokba botlik: a hátsó kertben jósolnak, a gyógyszertár mellett gyógykristályokat árusítanak.

Már akkor sem lepődnénk meg, ha – akárcsak a Harry Potterben – itt is létezne egy 9 és háromnegyedik vágány, amelyen az arra hivatottak a tündérek, a jósok, a médiumok világába zakatolnak. Mi, muglik (így hívják a nemvarázslókat) meg csak nézünk, mint a moziban.

ezo-kezdo-viz-felho.jpg

Látók, jósok, médiumok

Ezt hirdeti nem egy kereskedelmi csatorna! Vajon miért? Mert igény van rá. Mert az emberek kíváncsiak arra, ami megfoghatatlan. A fizikai világon túlira, a metafizikára. Persze, a történelem látói és varázslói közt is volt sok szélhámos annak idején. Ahogy nem egy jósnő lebukott, mert nem ismerte fel kliensében a titkosrendőrt. Mert ezt a tevékenységet sokszor tiltották, sőt, üldözték. Bevallom, nemrégiben én is hallottam egy különös hangot: „Higgye el, én tudom, hogy el van átkozva.“ Azután: „Ugye érzi, hogy kevesebb az ereje, rosszul alakulnak a dolgai.“ Már kezdtem magam furcsán érezni, a szemhéjam lecsukódott, tagjaim elzsibbadtak... „Én leveszem magáról az átkot, hívjon most.“ Végül felébredtem... Igen, elaludtam a tévé mellett. Elbűvölt a hang, amelyik mindenáron be akarta nekem bizonyítani, hogy ki vagyok szolgáltatva a gonosz erőknek és a rossz érzéseknek.

Erre azután eszembe jutott néhány történet. Amikor egy család szinte anyagi csődbe jutott, mert kamasz lányuk hetek óta nem tudott aludni. Rettegett, halottakat látott. Hoztak szenteltvizet, miegymást, még a lakást is felszenteltették, imádkoztak, de a lány egyre halványabb lett, s még mindig látta a halottakat. Hoztak természetgyógyászt, médiumot, akik elmondták, hogy a gyerek lát, igen, de akárhogyan igyekeztek, a halott lelkeket nem sikerült kikergetni a lakásból. Ekkor jött a csoda: egy tévéműsor segített. Három-négy alkalom kellett csak hozzá, és a csodálatos ezoguru kiűzte a bolygó lelkeket.

A család végre megtalálta a nyugalmát. A szellemi világban, de az anyagiban annál kevésbé, mert minden alkalommal mobiltelefonról hívták az emelt díjas segélyszámot... Két évbe is beletelt, mire kikeveredtek a kölcsönökből. (Úgy látszik, pénzenergiát elfelejtettek kérni…)

Így járt sok magányos hölgy is, aki ily módon kereste az igazit. Csak a pénztárcájuk lett soványabb, a nagy Ő azóta hét határon is túl jár. A nagy útkeresés, boldogságvadászat folyamatosan tart. Hogy mit gondol erről egy nő, aki állandó útkeresésben van, megtudhatjuk a következő beszélgetésből:

– „Az ember nem az adott körülmények, hanem az általa választott hozzáállás folytán boldog“ – mondja Hugh Downs szavaival Virág. – Hiányérzete van, szüksége van valamire, hogy teljes legyen az élete. Nemcsak a testnek, hanem a léleknek is szüksége van táplálékra, hogy az egyén kicsit boldogabb legyen.

– A hagyományos egyházak keretein belül nem tudjuk önmagunkat megtalálni?

– Aki vallásos nevelést kapott, lehetséges, hogy az egyházában megtalálja azt, amit keres. Mások bizonyos idő elteltével többet akarnak majd. Olyan ez, mint a cipő: ha kinőjük, szorítani kezd. Ha az egyházon belül nyitott ajtókra találunk, illetve lelki értelemben boldogságra lelünk, mert személyre szólóan foglalkoznak velünk, biztosan nem fogunk tovább keresni.

web-bannerek-instagram.jpg

– Vannak-e az ezotériának csapdái?

– Igen. Ha olyan csoportba kerül az ember, ahol fekete mágiával is foglalkoznak: nagy gödörbe eshetünk bele. Egy kezdő csak a megérzéseire hagyatkozhat, mert kevés a tapasztalata, ezért könnyen félre lehet vezetni. Meditáció alatt káros hatással is lehetünk a másikra. Ezt tudatosítani kell! Ezért érdeklődjünk mindig, mit tudnak mások a csoportról, ahova járni kezdtünk, nézzük meg jobban, kik ülnek velünk szemben. Lehetőleg csak hivatalosan engedélyezett helyekre járjunk, ne egy szobába a hátsó udvarban. Nyitott szemmel járjunk, elemezzük ki, milyen a benyomásunk, jól érezzük-e magunkat az adott közösségben. Ha igen, akkor valószínűleg hozzánk hasonló rezgésszintű emberekkel vagyunk együtt, szóval: jó helyen járunk. Ha valami taszít, akkor az ottani gyülekezet egészen más életúton jár, mint mi. Akik negatív energiákkal dolgoznak, a karma törvénye alapján idővel megkapják a büntetésüket, hogy tanuljanak belőle. A tévé sok jósló műsort sugároz. Tudni kell, hogy a jóslás mindenképpen negatív dolog. Elmondják, mi az ember baja, mi várhat rá, de nem kap sem kezelést, sem útmutatást. Jobb esetben annyit mondanak, hogy menjen el orvoshoz. 

– Mi van, ha valaki véletlenül rossz társaságba kerül?

– Nem kell kétségbeesni: van segítség. Ha valaki rosszul érzi magát, váltson, menjen más társaságba. Biztosan megtalálja azt a helyet, ami jót tesz a testének, a lelkének. Fontos, hogy ne ragadjunk bele a rossz helyzetbe. Létezik úgynevezett „szürke mágia“ is .Sokan nem tudják, de energiájukkal vagy az akaratukkal teremteni tudnak. Ilyen például, ha valakit haragból, mindenféle hókuszpókusz nélkül elátkoznak. Ezért vigyázni kell a gondolatainkkal!

Senki se kísérletezzen, inkább keressen egy hivatalos helyet, ahol útmutatást kaphat. (Ilyen, hivatalosan bejegyzett helyeket, tanfolyamokat találhat az internet segítségével is.)

– Ezek szerint léteznek rontások és különböző (mondjuk, szerelmi) kötések is?

– Aki ilyet csinál, megkapja érte a büntetését. Nem szabad a másik ember sorsát negatívan befolyásolni. Aki úgy érzi, teher van rajta, a legjobb, ha elmegy levetetni, mert magától nem fog lekopni róla (hacsak nem kap kegyelmet, ami által megszabadul tőle). Az biztos, hogy akinek nagy hite van, és nagy szeretetben él, annak nem tudnak ártani.

– A fényevésről is hallottunk már. Nem egy családi tragédiát okozott: a fényevők belehaltak a nagy éhezésbe.

– Az ember egyszer biztosan el fog jutni arra a szintre, hogy fényen éljen. Erre csak a magas rezgésszintű, pozitív emberek képesek. Az út hozzá mindenképpen hosszú. Előbb meg kell tisztulnunk, ezért fontosak a tiszta ételek (bioélelmiszerek, tiszta víz) és a tiszta gondolatok. Az első fokozat tehát a méregtelenítés. A fényevés ma még káros, ezért halnak meg sokan tőle. A fizikai testnek fizikai táplálék kell.

– Mit szól az ezotéria a pénzről? Krisztus, ugye, azt mondta, adják meg a császárnak, ami a császáré...

– Sok gyógyító átesett a ló túlsó oldalára, az anyagiak lettek számára fontosak. Ez nem azt jelenti, hogy a gyógyító teljesen ingyen gyógyítson (hiszen neki is vannak befizetendő számlái). Fontos a méltányosság: csak annyit kérjen, amit meg tudunk fizetni. Gyermektől nem szabad pénzt elfogadni. Ha a gyógyító látja, hogy embere nagy szükséget szenved, akkor elégedjen meg egy almával. Sokan elcsúsznak ezen, ezért büntetésül elvesztik a gyógyító energiáikat. Ha a gyógyító alázatos, és mások megsegítése számára a legfontosabb, gyógyítása hatékony lesz. A pénz önmagában nem rossz, de ez is csak egyfajta energia az anyagi világban.

ezo-kad.jpg

– Nem egy ismerősöm sorra járja a különböző energetikai, gyógyító meg angyaltanfolyamokat. Miért van az, hogy valaki ennyi helyen megfordul?

– Az ember keresi az útját. Jó, ha az ember eljár egy csoportba, ahol megbeszélheti a problémáit, ahol barátokra lel. Rossz viszont, ha a segítő nem veszi észre, hogy kevés a tudása a probléma megoldásához, s nem küldi tovább az emberét. Én azt mondom: az egyes csoportok között átjárható hidakat, nem falakat kell építeni. A legfontosabb tanítás pedig a szeretet útja, hogy mindannyian ezen járjunk.

Az, hogy úton-útfélen jósnők kínálják szolgáltatásaikat, angyalkatanfolyamok, kommunikációs tréningek segítségével változtathatunk elrontott életünkön – valamiképp összefügg a fogyasztói szemlélettel. Minden megjavítható, csak fizesd meg az árát! Az összes ilyen tanácsadás feltételezi, hogy nem vagyunk jók úgy, ahogy vagyunk, mindig elromlik valami bennünk – s ezeket a hibákat ki kell (és lehet) javítani. Pár lépés mindig elválaszt bennünket attól, hogy elérjük a maximális rezgésszámot. Ha még elmegyünk ilyen vagy olyan tanfolyamra, megvesszük ezt vagy azt a terméket, csak akkor kerülünk közelebb igazi önmagunkhoz. A boldogság utáni vágyakozás ma azt jelenti, hogy folyamatosan magunkkal legyünk elfoglalva, és költsünk is rá egy csomó pénzt. És igaz, hogy az egyik problémádat megoldottuk, de a műszerünkkel még másik kettő hibát találtunk. Azt is meg kell javítani, úgyhogy munkára fel!

Minél inkább leépülnek a valódi kapcsolataink, annál inkább hajlamosak vagyunk segítőkhöz fordulni. Csíkszentmihályi Mihály mondja: „Nem az anomáliákat kell magunkban keresnünk, hanem egyszerűen csak meg kell találni azokat az embereket, akikkel jó együtt lenni. S akkor minden – vagy sok minden – jó lesz az életünkben. Az ember nem önmagában létezik, csak kapcsolatokban. Mindent valakiért csinálunk, valakiért élünk, valakiről gondoskodunk, s ez jó. Csak önmagunkért élni nem érdemes, nem olyan kellemes. Végső soron: önmagunk megértése is csak másokon keresztül oldható meg.”

Shakespeare mondta: „Több dolgok vannak földön és égen, mintsem bölcselmetek felfogni képes.“ Mindent tehát nem tudhatunk. Annyit azonban diszkréten megjegyeznék: járjunk csak a szeretet útján, de ne dőljünk be a telhetetlen ezoüzletembereknek, akik csak a pénzt látják a kliens zsebében. Ha valaki mégis bedőlne, arra is van hivatalos magyarázat: szüksége volt az életben erre a tanításra.

Lassan már mindenhonnan azt halljuk, hogy depressziósak vagyunk

Ez az alapállásunk minden problémához. Semmi sem sikerül, mert szellemileg nem vagyunk egészségesek, meg kell gyógyulnunk. Az a sok kínált lelki szolgáltatás mind azt a pánikhangulatot erősíti, hogy nem vagyunk egészségesek, az egész nyugati civilizáció beteg. Túlfogyasztunk, túlságosan materiális lények vagyunk, a konzumvilág az okozója minden bajunknak. Ja, és a pénz, a pénz! A lelkünk súlyos beteg, ezért megmentésre szorul. Valahogy elfeledkezünk róla, hogy igenis, a mai világban hosszabb és egészségesebb életet élünk, mint a történelem folyamán bármikor. A mai hetvenesek olyanok, mint régen az ötvenesek voltak. Mégsem te vagy a saját bajaidban illetékes! – szól az üzenet felénk. Ha problémád van, még véletlenül se próbáld magad megoldani, mert neked úgyse fog sikerülni. Hívj segítőt, szedj méregtelenítő kapszulát, keress tanácsadót, coach-ot, jósnőt, táltost, jövendőmondót stb.

Ez nagyon kényelmes szemlélet, mert nem magunknak kell rájönnünk, mi a bajunk. Miért alszunk rosszul, miért hagyott el a harmadik szeretőnk is. S a csoda működik: ha ennyi rengeteg pénzt kiadok, valóban elhiszem, hogy jó tanácsokat kaptam, és megnőtt az életerőm! Pár hetes tanfolyamokat végzett igazmondók nyújtanak életvezetési tanácsokat. Pedig a valódi életben nincs olyan sok bajunk, nem vagyunk annyira betegek, mint mondják az „illetékesek”– csak egyszerűen azt szeretnénk, ha valaki meghallgatna bennünket, ha valakinek beszélhetnénk arról, ami éppen foglalkoztat bennünket. És a segítő csoportok ebben valóban segítenek – náluk hallgatókra és néha barátokra találunk. Akik olyan nagyon hiányoztak eddig az életünkből. 

Siposs Ildikó
Cookies