Az ókori mitológiákban istenként tisztelték az égitesteket. Míg a Naptól az életerőt származtatták és férfialakban ábrázolták, addig a Hold női alakban jelent meg, mint a gyógyulás, az életerő visszaszerzésének princípiuma.

Alakváltozásaihoz pedig különböző megfigyeléseket, tanácsokat kötöttek, melyek a modern kor emberének is megkönnyíthetik az életét.

hold-kezdo.jpg

A termékeny Hold

Már a természeti népek is megfigyelték a Hold járásának és a női test működésének hasonlóságát. Hiszen miként a Hold 28 naponta újul meg, az átlagos menstruáció is 28 napos ciklusonként jelentkezik. Ráadásul az első menstruáció általában éppen újholdkor következik be. A Hold változásai azonban nemcsak hormonháztartásunk működését befolyásolják, hanem jelentősen hatnak érzelmeinkre is. A menstruáció bonyolult biológiai folyamat, mely alapesetben is befolyásolja kedélyállapotunkat.

Megfigyelések bizonyítják azonban, hogy a kedélyállapotra gyakorolt hatás akkor is jelentkezik, amikor a vérzés elmarad (például terhesség vagy betegség idején). Ebből következik, hogy a hintázó érzelmek nem feltétlenül a vérzés következményei. A szervezet e nélkül is hevesen reagál a Hold erőteljes üzeneteire.

Telihold előtt néhány nappal szinte minden nőben magasra emelkedik a feszültség, és sokkal érzékenyebben reagálnak a stresszes helyzetekre, mint más napokon. Emellett megfigyelték, hogy teliholdkor a szülések is könnyebben indulnak be.

Hogy a kilók eltűnjenek

A fölös kilókkal küzdők számára fontos lehet az információ, hogy a Hold gyarapodása és fogyása érzékelhető a fogyókúrában is. Növő holdkor hiába koplalunk, nem fogyunk egy dekát sem, sőt, minden vétkünk, minden édes csábítás háromszorosan látszik meg rajtunk. Diétázni, böjtölni inkább fogyó hold, illetve újhold idején érdemes. Ilyenkor még bűnözhetünk is, mégsem látszik meg rajtunk. Növő hold idején a legmagasabb a szervezet energiaszintje és regenerálódóképessége, és a termékenységi mutatók is ebben a periódusban a legmagasabbak. Tehát akik babát szeretnének, ilyenkor érdemes próbálkozniuk.

A fogyó hold pedig a kiáramoltatás időszaka: ez a legérzelemdúsabb periódus, amikor egy nő, egy anya óriási energiákat képes megmozgatni szeretteiért. Ebben az időszakban szinte nincs olyan feladat, amit ne vállalna el, ha gyermekéről vagy szerelméről van szó. Emellett úgy tűnik, minden feladat könnyűvé válik, a csordultig telt energiaraktárak miatt a cselekvési kedv a tetőfokára hág. Ilyenkor a legnagyobb a szervezet regenerálódóképessége is: gyorsabban gyógyulnak a sebek, ezért a sebészeti beavatkozásokat is érdemes erre az időszakra időzíteni.

web-bannerek-instagram.jpg

Az újhold kitűnő időszak utazásra, munkahelyváltásra vagy a kapcsolati problémák megoldására. Ilyenkor egy nő friss, tiszta szemmel képes a dolgok mögé látni, és kellő bátorságot érez, hogy a szükséges változásokat véghezvigye. Ilyenkor nyitottabbak vagyunk új élményekre, érzelmekre, és nem ritka, hogy az új szerelem is ilyenkor talál ránk. Ráadásul a szervezetünk ilyenkor méregtelenít, ezért különféle kúrákkal érdemes őt ebben segítenünk.

Tevékenységünk a holdnapok függvényében

Számtalan hétköznapi tevékenységünk hatékonysága növelhető időzítéssel, azaz a megfelelő holdfázis megválasztásával. Ilyen például a kerti munka, a szőrtelenítés, a hajvágás vagy éppen a takarítás. A mindennapi életben a természet jelenségeit szinte mindannyian a helyén értékeljük és kezeljük: ha meleg van, lengén öltözünk, fagyban nem palántázunk, és esőben valószínűleg nem teregetünk a szabadban. Hát akkor miért ne figyelnénk a Holdra is?

A Hold folyamatosan vándorol, pályáján áthalad a 12 állatövi jegyen. Nemcsak arra kell figyelnünk tehát, hogy éppen fogyó vagy növekvő hold van-e, hanem azt is tudnunk kell, hogy éppen melyik jegyben jár. Ezért érdemes beszereznünk egy holdnaptárt. Vannak azonban általános, a zodiákus jegyektől független ajánlások is.

Háztartási munkák

A hold ritmusaival összhangban végzett házimunka könnyebb és sikeresebb. Fogyó holdnál például kevesebb fáradsággal lehet kitisztítani, eltávolítani, kiöblíteni mindent. Ráadásul kevesebb mosószerrel (erős vegyi anyagok nélkül) is gyorsabb eredményt érhet el, és még a környezetet is kíméli, mert a szennyvíz fogyó holdnál könnyebben lebomlik. Még a makacs foltok is gyorsabban eltávolíthatók, főként a „vízjegyű” napokon (halak, rák, skorpió). Még a hitetleneknek is megér egy próbát! Tegyen a teletöltött mosdókagylóba erősen szennyezett ruhát, s adja hozzá a mosószert. Végezze el ugyanezt, azonos feltételek mellett, növekvő hold idején is. Meg fog lepődni az eredményen: növő hold idején az áztatóvíz tisztább marad. A mosószer jobban habzik ugyan, de a makacs foltok a ruhában maradnak, míg fogyó holdnál a szennyeződés jobban kioldódik a mosóvízbe, ami a víz színén is ellenőrizhető lesz. Tisztítóba is fogyó holdnál vigyük a ruháinkat, ilyenkor ugyanis a ruha tartósabb marad, nem fakul. Növekvő hold idején inkább a tervezgetés, gyűjtögetés, beszerzés ajánlott.

Szerelem

Az újholdnál újrakezdhetünk egy viszonyt, megismerkedhetünk valakivel, teliholdnál viszont gyakoribbak a szakítások, és ilyenkor vigyázni kell, hogy elkerüljük a veszekedést.

Egészség

Műtéthez a fogyó hold napjait, gyógyszeres kezeléshez a növekvőket válasszuk, ilyenkor ugyanis a gyógyszerek intenzívebben hatnak. 

hold-belso.jpg

Mindennapok

Fogyó holdnál jobb spórolni, óvatos lépéseket tenni életünkben. Növő holdnál jobban működik a fantáziánk, ilyenkor rászánhatjuk magunkat fontosabb írásbeli ügyekre. Állásinterjút telihold után két-három napra tervezzünk.

Kertészkedés

Újholdkor kezeljük a beteg növényeket, növő holdnál azonban tilos trágyázni. Teliholdkor érdemes gyógynövényeket gyűjteni, de nem szabad megmetszeni a fákat, az ültetés pedig fogyó holdkor lesz leghatékonyabb.

Szépségápolás

Bőrtisztítás, fogyókúra, erős masszázs fogyó holdkor, ápolás, kényeztetés, ránctalanítás növő holdkor hatékonyabb.

A tibeti asztrológia a holdhónap minden napjára meghatározza, hogy az adott napon mely tevékenységek ajánlatosak, és melyeket tanácsos mellőzni. Egy holdhónap újholdtól újholdig tart, s az újhold utáni első nappal kezdődik.
 • 1. nap: Kedvező fogadalmakra, házasságra, építkezésre, üzleti ügyek elkezdésére.
 • 2. nap: Az első naphoz hasonlóan kedvező, de már nem olyan eredményes.
 • 3. nap: Jó nap szellemi tevékenységre, mozgalmas dolgokra, karrierépítésre.
 • 4. nap: Eredménytelen nap, minden aktivitáshoz nagyobb erő szükséges.
 • 5. nap: Rossz hatások napja, a negatív tendenciák érvényesülnek.
 • 6. nap: Utazáshoz kedvezőtlen nap.
 • 7. nap: Utazáshoz kedvező, valamint minden olyan tevékenységhez, ami helyváltoztatással jár.
 • 8. nap: Érzelmi zavarok, erőszakos megnyilvánulások jelentkezhetnek.
 • 9. nap: Jó nap tanulásra, energiagyógyításra, pozitív cselekedetekre.
 • 10. nap: Kedvező utazásra, vallási szertartásokra, felajánlásokra.
 • 11. nap: Kitűnő nap a határozott cselekedetekre és lelki gyakorlatokra.
 • 12. nap: Ez a bölcs döntések napja.
 • 13. nap: A gyorsaság, tehetség napja. Az ügyes akciók sikerre vihetők.
 • 14. nap: Nem kedvező az utazásra és a nagy változtatásokra.
 • 15. nap: A meditáció napja. Nem kedvez semmilyen aktív cselekedetnek.

hirlevel_web_banner_1_269.jpg

 • 16. nap: Jó nap a versenyre és minden nehéz dolog elintézésére.
 • 17. nap: Veszélyes nap, mindenre oda kell figyelni, rossz hatások érvényesülnek.
 • 18. nap: Az erkölcsi megingás napja.
 • 19. nap: Jó nap valamilyen új tevékenység elkezdéséhez.
 • 20. nap: Kedvező a kereskedésre, valamint szerződések megkötésére.
 • 21. nap: Kedvező a rutinból végzett, megszokott munkákra.
 • 22. nap: Kedvezőtlen nap az újításokhoz.
 • 23. nap: Ezen a napon minden cselekvéshez körültekintés szükséges.
 • 24. nap: Nagyon jó nap vagyonszerzésre és új kapcsolatokra.
 • 25. nap: A tehetség és intelligencia napja, siker ilyen téren.
 • 26. nap: A beteljesedés, az „aratás” napja.
 • 27. nap: A jó döntések napja.
 • 28. nap: A sikeres tevékenységek napja.
 • 29-30. nap: Utazásra kedvezőtlen napok.
L. Horváth Katalin