A LEGÚJABB TRENDEK

A képeket Vajai Klaudia esküvőszervező (Gúta) albumából válogattuk. A képeken igazi esküvőket láthatunk, divatos helyszínekkel: a pár egy szőlőhegy árnyékában mondja ki az igent vagy egy erdő közepén.  Ma a helyszínnek és a kellékeknek egyre nagyobb szerep jut. Úgy megy ez, mint a filmekben: úgy akarunk esküdni, ahogy azt a menő amerikai filmekben látjuk... A zsúrkocsin megjelenő esküvői torta a 30 centis késsel mára kiment a divatból. Egyre jobban felértékelődik a desszertasztal, mert az esküvő tematikájába illeszkedve remek dekorációs elemként szolgálhat. S ha nem telik a nagy flancra, akkor  legalább „lövünk egy kreatívot” a kastélyparkban... 

02_9.jpg

A trendi lagzin nincs vőfély, és még egy nyalóka is lehet ültetőajándék. A gútai Vajai Klaudia esküvőszervező. Ötödik éve szervez esküvőket nagy sikerrel. Hogyan kezdte, és mik a mai trendek?

– Már gyerekkoromban szerettem a vendégeket. Először a babáimat vendégeltem meg, majd az iskolatársaimat. Nem engedtem a negyvennyolcból, minden részletnek klappolnia kellett – kezdi Klaudia. – Később pedig tematikus születésnapokat szerveztem a páromnak. Volt Las Vegas-parti, bérelt félkarú rabló automatákkal és Gatsby-estély tűzijátékkal. Mindig megadtam a dress code-ot is: az utóbbinál a húszas éveket idéző rojtos ruhákban és szmokingban érkeztek a vendégek. 

vajai-klaudia.jpg
Vajai Klaudia

– Esküvőszervező céged székhelyének Bécs van megadva. Miért?

– Bécsben nyelveket és fordítást tanultam, de éreztem: ez nem ez az én utam. Hosszas keresés után jelentkeztem egy budapesti esküvőszervezői tanfolyamra. Rögtön rabul ejtett. Az első rendezvényeket még Bécsben szerveztem a barátoknak.

– Ma rengeteg a rendezvényszervezői tanfolyam. Egy kezdőnek melyiket ajánlanád?

– Majd a saját kurzusomat, jövőre! (nevet) Nincsenek jó tapasztalataim. Sok tanfolyam van, de gyakorlati képzést nem adnak. Én tanultam vállalkozásépítést és marketinget is, továbbá weboldalkészítést – és azt, hogyan posztoljunk és instázzunk, hogy eladjuk a szolgáltatásunkat. A párom, aki szintén gútai, és a számítógépes szektorban vállalkozik, sokat segített a cégalapításban.

01_8.jpg

– Bizonyára emlékszel az első esküvődre... 

– Én ajánlkoztam fel ismerősöknek, hogy ingyen megszervezem a lagzijukat, a fotókért cserébe. Rögtön egy
140 fős esküvőn kellett bizonyítanom. Az esküvő színe a menta volt, és nagyon vagány volt. A dekorációba a körcsokrok helyett laza csokrokat ajánlottam. 

– A munkáddal járó stresszt hogyan kezeled?

– Tavaly szeptembertől van egy munkatársam, Tünde. Ő hatalmas segítség. Egy esküvőszervező a menyasszony mindenese és jobb keze. A legfontosabb, hogy a menyasszonyok a barátnőjüknek tekintsenek. Ezt a hozzáállást sem tanították a képzésen. Mára 16 esküvőt szervezünk egy évben: ez a felső határ. Emellett még vállalati rendezvényeink is vannak. Sokat dolgozom Magyarországon, de itthonról is egyre többen megkeresnek. 

– Mi nehéz, és mi könnyű egy esküvőszervező életében?

– A kreatív rész nekem mindig könnyen ment. A legnehezebb a sok utazás. Továbbá az, hogy fiatal nőként elfogadjanak, mert aznap én irányítom a húsz éve befutott DJ-t, a fotóst és az egész sokadalmat. Nem volt egyszerű megszokni, hogy minden felelősség az én vállamat nyomja. Volt egy 280 fős budapesti esküvőm, amit teljesen egyedül szerveztem a nyári kánikulában. Ott megfizettem a tanulópénzt. 

05_7.jpg

– Hogyan kommunikálsz az ügyfelekkel?

– Sokat hirdetek, ezért általában az internet által vagy ajánlás útján keresnek meg. Először Skype-on beszélünk, csak utána következik a személyes találkozó. Ma már elsőre nem indulok el senki után, mert nem fér bele az időmbe. Az ügyfelek három csomag közül választhatnak. A teljes körű esküvőszervezésnél mindent mi intézünk. Bejárjuk és kiválasztjuk a helyszíneket, a dekorációt, ott vagyunk a jegyesfotózáson, majd a kreatív fotózáson, a nagy napon irányítjuk az eseményeket, és kérésre a nászutat is megszervezzük. Még a menyasszonyiruha-próbán is ott vagyunk. Mi ajánljuk az esküvői szalonokat, majd őszintén megmondjuk, mi illik az arának – és mi nem előnyös. Az a tapasztalatom, hogy az örömanya minden ruhában gyönyörűnek látja a lányát, míg sok barátnő irigykedik. Ezért jó, ha valaki őszinte. Azt is fontosnak tartom, hogy több ruhát felpróbáljon az ara, és élvezze a ruhapróbát, mert ez az ő napja. 

– Mit kínálsz a másik két csomagban?

– Az esküvőszervezésnél mindent előre megszervezünk, de az eseményt nem koordináljuk, nem vagyunk ott a fotózáson és a ruhapróbán sem. A tanácsadásnál pedig sokszor tűzoltást végzünk: segítünk, ha például a fotós az utolsó pillanatban lemondja a jegyesfotózást, vagy a kiválasztott étterem az esküvő előtt bezár. Minden találkozó előtt konzultálunk ímélben, hogy felkészülhessek. Az ügyfél a pénzéért elvár valamit, hiszen órabérben számlázunk.

07_5.jpg

– Melyik csomagot kérik a legtöbben?

– A teljes körű szervezést. Fontos nekik, hogy ott legyünk, és irányítsuk a nagy napot. Elsőként érkezünk a helyszínre – és utolsónak távozunk.

– Mennyi idő alatt lehet megszervezni egy tökéletes esküvőt?

– A legrövidebb idő két hónap volt, de az rohamtempó. Az sem mindegy, hogy télen vagy nyáron van rá két hónapom. A szezon áprilistól októberig tart. Ez időben minden hétvége telített. Szerintem a tél is felkapott lesz, mert akkor is lehet különleges az esküvő – és jóval olcsóbban. Ma már nemcsak szombaton esküsznek, hanem pénteken is. Egy jó esküvő sok kutatómunkát igényel, hogy felleljük a megfelelő beszállítókat, kölcsönzőket. Elengedhetetlen a kapcsolatépítés. Ha olyan megbízást kapunk, hogy a pár Hawaiin szeretne esküdni (ahogy idén januárban történt), akkor sem esünk kétségbe. Ez esetben mindent itthonról szerveztünk úgy, hogy a szigeten találtunk egy partnerirodát. Kihívás volt, hogy a házasulandó pár nem beszélte az angol nyelvet. Sikerült magyar szolgáltatókat találni. 

– Milyen ma az esküvődivat? Mik a trendek? 

– A többség a városból való kivonulást preferálja, természetközeli esküvőt szeretne. Az is szempont, hogy mindenkit egy helyen tudjunk altatni. Ma már kevesebben keresik a királylányos, habos-babos esküvőt. Mostanában felkapottak lettek a vizes helyszínek: egy tó partja vagy például a Balaton. A polgári szertartáson a két gyertyával való harmadik gyertya gyújtása lecsengőben van. Helyette kétféle színű homokot öntenek össze egy szép üvegbe, amit a pár hazavihet. Egy gasztronómiában dolgozó párunk Cuba Librét kevert, és közösen megitták. Ma mindenki egyedit szeretne, olyat, ami az ő stílusa. Igazából ez a trend! Egyedi legyen az arculat, a meghívó, a helyszín, ezért térképet gyártatunk, esküvői honlapot készítünk. Már nem székszoknyázunk, ma az úgynevezett amerikai, X-es hátú székek a menők. Az ültetésnél előnyösebbek a körasztalok, mert így a társaság tud beszélgetni, viszont több helyet foglalnak el. Ahol tíznél több gyerek van, ott érdemes bébicsőszt hívni. Nem szeretem, amikor az esküvő napján készülnek a kreatív fotók. Ma inkább átteszik a fotózást hétfőre, így a násznép nincs magára hagyva. A párok egyre inkább azon vannak, hogy az oltár előtt találkozzanak először. Elavulófélben van a menyasszony kikérése, mert mindenki máshonnan van. A menyasszony kikérését a polgári esküvőn a szülői köszöntő helyettesíti. Ezt az egyházi szertartásba is be lehet építeni. A koszorúslányok ruhája pasztellszínű, de nem fontos, hogy egyforma legyen. Ezeket maguk a lányok fizetik.

– Mindezek nagyrészt amerikai szokások, amelyek beszivárogtak hozzánk is. Kérnek még tőled igazi, hagyományos esküvőt?

– Lesz magyaros esküvőnk is, de egyre kevesebben ragaszkodnak a magyar hagyományokhoz. A mi ügyfeleink inkább a bohém, a fiatalos és a személyre szabott esküvőben hisznek.

03_7.jpg

– Általában ki fizeti az esküvőt?

– A szülők állják, de az idősebb párok saját maguk. Ha a szülő fizeti, olyankor jönnek az örömszülők is a megbeszélésre. Mindig megkérdezem, mi az a keretösszeg, amibe bele kell férni. Mindig figyelmeztetjük a jegyespárt, hogy ez csak egy nap. Ezért megéri-e túlzásokba esni? Ha messzebb vidéken vagy külföldön tartják az esküvőt, a szállást csak a szűk család számára fizeti a pár. A szállást a többieknek maguknak kell fizetni. Ezért a vendégeknek három, árban különböző szállást kínálunk.

– Mitől különleges az általad szervezett esküvő?

– Sok különleges helyszínünk van. Lagziztunk már magtárolóban is, mert nagy volt a násznép. Kihordattuk a gabonát, festettünk, padlóztattunk, díszítettünk. Mi általában az előző este érkezünk meg, és tartunk egy főpróbát a szűk családdal: bejárjuk a helyszíneket, ki hol áll, mikor mit fog csinálni. Mindenki kap egy forgatókönyvet, az örömszülők és a koszorúslányok is. Az utolsó este kérem a pártól, hogy aludjanak külön, majd reggel nyolc órakor találkoznak a reggelinél. Itt meglepik egymást ajándékkal vagy fogadalommal. A vőlegény adhat ékszert, parfümöt, a menyasszony általában órával, parfümmel vagy utazással lepi meg a kedvesét. Nekem a fogadalom tetszik igazán. Ezután külön készülődnek. Utána már csak a templomban találkoznak. Nincs rendben, amikor a menyasszony már hajnalban a fodrásznál ül. Ezért fontos számomra, hogy a fodrász, sminkes a helyszínre érkezzen. 

08_5.jpg

– Ültetőajándéknak ma mi a menő?

– Nekem nagyon tetszik a virágmag, például szerelemvirág névre szólóan. Az esküvő illatosítása esetén a vendégek akár hazavihetik az esküvő illatát kis fiolákban. Az illatokra nagyon sokáig emlékezünk. Emellett lehet kis linzer, mézeskalács, hűtőmágnes, bár újabban ebben is mindenki egyedit akar. 

– Ajándékozásnál milyenek a szokások?

– Nagyrészt a párok pénzt kérnek, vagy az esküvői honlapon lehetőség van megjeleníteni ajándéklistát. A pár honlapja meghívóként is működik, így a visszajelzéseket ide várják. A vendégek pedig bejelölhetik az ajándékokat, hogy mit adnak majd a párnak. A pénzes borítékokat szép dobozban gyűjtik be. Utazási ajándék esetén például földgömbbe rakják a pénzt, vagy házépítési hozzájárulásnál a ház makettjébe teszik a borítékokat.

– Bizonyára voltak ciki helyzetek, amelyeket kezelned kellett... 

– Volt, hogy a menyasszonyi torta kettészakadt, de felhívtuk a cukrászt. Vagy a vendégsereget szállító autóbuszsofőr nem vette a telefont. A kolléganő leállított egy idegen autóst, bejárta a parkolókat, és a végén megtalálta az autóbuszt. Mivel én hozom a szolgáltatót, vállalom a felelősséget. Többször is találkozom a szolgáltatókkal, és az esküvő előtt is tartunk egy mítinget, és ők is kapnak egy forgatókönyvet. Sokszor az utolsó pillanatban tudom meg, hogy még egy elosztó vagy létra szükséges. 

Milyen az álomesküvőd?

– Egy toszkán esküvő. Kibérelünk Olaszországban egy kis kúriát, s már előző este megérkezik a társaság, és mindenki együtt készülődik. Mindez természetközeli, laza, de bulis. A szertartást egy dombtetőn tartanánk a naplementében. Fontosak a jó ételek! 

– Végezetül muszáj megkérdeznem, hogy ti a pároddal tervezitek a nagy napot?

– Igen, az előbb említett toszkán esküvővel mindketten kiegyeznénk.

04_8.jpg

(Még több ötlet: secretstories.hu, naturalweddingdecor.hu

Ando Krisztina