Mit jelent az ünnepi öltözék, mit illik viselni egy fogadáson, egy fényes bálon vagy a legfényesebb bálon: egy operabálon? Ebben adunk tanácsot. 

OFFICIEL

Az OFFICIEL az uraknál az öltönyös megjelenést jelenti, a hölgyeknél a KOKTÉLRUHÁT. Ez lehet a sokat emlegetett „kis fekete”, amelyet Coco Chanel hozott divatba. Fogadásokra, színházba, ünnepi öltözékként viselhetjük – és ha nem akarunk olyan szigorúak lenni (márpedig nem akarunk), elegáns selyem nyakkendővel a kevésbé elegáns bálokba, esti alkalmakra is viselhetjük. Schiffer Miklós szerint „... öltönyös megjelenés: az úriember sötét öltönyben van, elegáns nyakkendővel viseli kötelezően fehér ingét, míg a hölgy alkalmi ruhában, koktélruhában vagy kisestélyiben kíséri, amelynél nem kötelező letakarni a vállakat.” 

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

Mit jelent a white tie és a black tie?
Ha bálba megyünk, az első fontos dolog, amit mindenképp szemügyre kell vennünk, az a meghívó. Figyelmesen olvassuk el, hiszen fontos részleteket tartalmazhat, mint például: várnak-e választ a meghívás elfogadását illetően. Továbbá tartalmazhatja a dress code-ot, tehát mi az elvárt viselet. Ha black tie az elvárt dress code, az azt jelenti, hogy a férfiaknak kötelező a szmoking, fehér inggel, ESETLEG cummerbunddal (övsállal), fekete csokornyakkendővel és lakkcipővel. Nőknél pedig elvárják a nagyestélyit, azaz a hosszú alkalmi ruhát.

A fényesebb bálok többsége a kisestélyi öltözéket pártolja. Schiffer Miklós így ír erről. „A hölgyek hosszú kisestélyijéhez nem kötelező a kesztyű, de a magas sarkú cipő, a nyaklánc és a kis táska (akár vállon is) annál inkább! Black tie-ban bálba indulhatunk, szigorúan este 6 óra után!” Aranyszabály: a szmoking zakóujja alól 1 cm-re ki kell, hogy kandikáljon az ingujj. A szigorú kódex mellényt is előír, ám elnézhető, ha nincs. Ami viszont megengedhetetlen: ingujjra vetkőzni. (A zakót lazább bálokon akkor lehet levenni, ha vége a hivatalos programnak, és a vendéglátó szorgalmazza.) 

A báli viselethez minden esetben jó minőségű fekete bőrcipő dukál (a talpa is bőr), fekete térdharisnyával, a hölgyeknek pedig magas sarkú topán, kis táska (nem lehet átlagos könyvméretnél nagyobb), fedetlen vállak esetén pedig nem árt egy stóla. Amit másképp csinálhatunk: hogy a zenés-táncos rendezvényt ne kelljen az uraknak kötözött sonkaként végigizzadni, elhagyhatják a mellényt. Az ingujjra vetkőzés azonban teljességében ki van zárva. Úriember ilyen hibát nem követ el! A hölgyek kisestélyije lazább szerkesztésű (krinolinmentes) korzet, illetve hosszú tubusruha. Bizsu helyett a báli belépő kiegészítője a míves ékszer. A ruhahossz miatt a zárt orrú báli cipőből nem engedhetünk! A nyitott orr befejezetlen, alulöltözött hatást kelt. (Rövidebb koktélruhához viszont viselhetjük. A divatetikett egykor a nőknek minden esetben zárt cipőt és harisnyát írt elő, ám mára fellazultak a szabályok: ápolt lábunkra szép alkalmi szandált is húzhatunk.) 

 

Az urak bálban minimális ékszert viselnek: 1 márkás óra, 1 pár mandzsettagomb, illetve 1 db gyűrű. A nyakkendőtű, a karlánc és nyaklánc mutogatása – hm, nem úri szokás"

 

A white tie a legelegánsabb öltözetet jelenti: a fényes operabálokon kötelező viselet. A nők számára ez nemes kelméből készült nagyestélyit jelent, hosszú kesztyűvel, keppel (a vállat itt kötelező ELTAKARNI), a férfiaknál pedig frakkot, fehér csokornyakkendővel (feketét a pincérek hordanak), fehér mellénnyel, állónyakú fehér inggel, fekete lakkcipővel, belépéskor cilinderrel, fehér selyemsállal, fehér kesztyűvel. A bécsi operabál vendégei nem adhatják alább, a budapesti vagy pozsonyi operabálon viszont szmokingban is megjelenhetnek az urak. 

bali-etiket-krisztian.jpg

Öltönyös úr mellé koktélruhás hölgyet képzeljünk el. Képünkön pont az a bizonyos „kis fekete“ viszi a prímet: mini kivitelben, szatén masnival, prémszegéllyel. A koktélruhát fehér gyöngysorral koronáztuk meg. A konty feltűzött tincsekből áll, arcba csüngő, kacér hajtincsekkel. Modellünk, Krisztián finom gyapjúöltönyéhez burgundi színű, viktoriánus stílusú selyem nyakkendőt visel (akár a 19. században a férfiak). A mellény itt elengedhetetlen – azonban csakis ezt gomboljuk be. A díszzsebkendő a nyakkendő selyméből készült.
 

Érkezés és távozás
A bálba mindig pontosan illik érkezni. Az érkezéskor a férfi az autót hátulról megkerülve segíti a hölgyet kiszállni. A bejáratnál a férfi lép be először, majd felmutatja a jegyeket. A ruhatárban a férfi elsőként a hölgyről lesegíti a kabátot, majd a sajátját veti le. Távozáskor pedig fordítva, hogy a hölgy ne melegedjen be, elsőként a férfi saját kabátját veszi fel, és végül felsegíti a hölgyre a kabátot. Távozáskor illik legalább a saját asztaltársaságunktól elköszönni. 

Vacsora
Damasztszalvétánkat étkezés előtt az ölünkbe tesszük, majd az étel elfogyasztása után bal oldalunkra tesszük. Ezzel jelezve, hogy a vacsorát befejeztük. A többfogásos vacsoránál, ha zavarba ejtően sok evőeszközt találunk, ne riadjunk meg. Mindig kívülről indulunk (kezünkhöz legközelebb lévő étkészlettel kezdünk) egészen befelé, a tányérhoz legközelebb lévőhöz. 

Társalgás
Kerüljük a kényes témákat és a hangoskodást. Ha társalgunk, nem illik a partnerünk szavába vágni. Illik meghallgatni a másikat, viszont a társalgás mindig kétoldalú. „A beszélgetésben végbemenő kölcsönös megértés és egyezésre jutás nem azt jelenti, hogy pusztán saját álláspontunkat előadjuk, és mindenáron keresztül visszük, hanem azt, hogy közösséggé változunk – olyan közösséggé, melyben egyikünk sem marad az, aki korábban volt.” (Hans Georg Gadamer: Igazság és módszer) 

Tánc
A bál legfontosabb eseménye a tánc. A felkérés: A férfi kis meghajlással kérheti fel a hölgyet, amit nem illik visszautasítani. Tánc közben mindig megfelelő kartávolságot kell tartani partnerünktől, szigorúan tilos a fogdosás, egymáshoz bújás. Nem hagyhatjuk partnerünket a táncparkett közepén egyedül. Tánc közben a férfinak illik szórakoztatnia a hölgyet. Tánc után a férfi megköszöni a táncot, mire a hölgy mosolyogva biccent, majd a férfi visszakíséri a hölgyet a helyére. Lényeges, hogy legalább két zeneszám erejéig táncoljunk. 

Jó tanács
Egy mélyen dekoltált, egyszerű vonalvezetésű ruhához jól passzol egy feltűnő nyakék, ám egy aszimmetrikus szabású, gyönggyel díszített toaletthez már sok! Ahhoz elég egy, a ruha díszítéséhez illő finom gyöngy fülbevaló, gyűrű vagy karkötő – de akár ékszerórát is viselhetünk. (Egy ékszer legyen csak domináns.) A gazdagon díszített ruhát ne társítsuk strasszokkal, flitterekkel. Egy sima, matt felületű ruhához viszont telitalálat a csillogó cipő és kistáska. Az arany- és ezüstcipellőt azonos színű táskával viseljük. A frizurára ugyanez érvényes: hangsúlyos ruhához egyszerű konty. Elmaradhatatlan a smink. Mivel egy bálban tompábbak a fények, a báli smink erőteljesebb, mint a nappali. 

Mit viseljünk egy vadászbálban vagy falusi bálban?
Amennyiben a szervező nem írja elő, miben jelenjünk meg, elég lehet a sötét öltöny nyakkendővel és a koktélruha (officiel). A helyszíntől is függ, mit válasszunk: egy kis kultúrházban megrendezett bálba a koktélruha és öltöny párosítás a megfelelő. Elegáns termekben viszont jobb, ha a kisestélyi/szmoking mellett döntünk. (Ez a black tie.)

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg