A boldog házassághoz nem elég a szerelem. Hihetetlen, de hatással van rá az is, mennyire kényelmes az ülőgarnitúra a nappaliban, vagy az, hogy a házaspár milyen gyakran fejt rejtvényt. Tehát mitől lesz tartós a házasság? Ha…

1. … ha elfogadjuk, hogy néha unatkozni fogunk
Senki sem tökéletes. Még George Clooney sem, hiszen egykori barátnője azt nyilatkozta róla, hogy George is csak férfi. Természetesen egy nagyon jóképű férfi, bár egyébként teljesen normális. Állítólag sokat unatkozott mellette. Nemcsak unatkozott, hanem George egyenesen az idegeire ment! Mit várhatunk akkor egy megrögzött agglegénytől, aki tengerimalac helyett valódi malacot tart a lakásban?! Szó, ami szó, nincs olyan férfi, akiből pár hét után ne lenne elegünk. Ráadásul egyetlen embernek se olyan gazdag a lelke, hogy egy idő után ne találjuk unalmasnak. Ezt Luc de Clapiers, a filozófus mondta. Jó, ha néha eszünkbe idézzük.

2. … ha offline leszünk
Serdülőkorunkban leszóltuk a szüleinket, amikor esténként a rekamién heverészve tévéjátékot néztek. „Hogy én is így éljek? Soha!” – jelentettük ki megvetően. Az az igazság, hogy a mi generációnk sokkal rosszabb helyzetben van. A rekamié maradt, de képernyője a házaspár mindkét tagjának külön van, és tévéjáték nézése helyett az interneten barangolnak. Mind a ketten máshol. Az online flörtök általában ártatlanul kezdődnek, de gyakran a válóperes ügyvédnél végződnek. Jó jel, ha otthon vagyunk, de be se kapcsoljuk a számítógépet.

3… ha észben tartjuk, hogy a hálószoba nem csak alvásra való
Senki nem várja, hogy többéves házasság után is kíváncsian bújjuk a Kámaszútrát. Másrészt viszont öregkorunkban nem fogjuk együtt etetni a galambokat a parkban, ha elfeledkezünk a rendszeres szexről. Lecsengett már az az idő, amikor a pszichológusok azt ajánlották a házaspároknak, hogy fessék pirosra a mellbimbójukat, járjanak swinger partykra, és váltogassák a pózokat. A mai szakemberek egy dologra hívják fel a figyelmet: a rendszerességre. „A szexszel úgy van az ember, mint a fitnesszel: eleinte szorgalmasak és aktívak vagyunk, aztán valahogy elfogy a lelkesedésünk. Valami mindig közbejön, és már nem járunk naponta az edzőterembe, csak hetente egyszer, aztán havonta, kéthavonta. Minél tovább vár az ember, annál nehezebb újrakezdeni. Minél kevesebbet szexelünk, annál kevésbé kívánjuk. Csupán egyféleképpen lehet ezen segíteni: vágjunk bele most rögtön” – javasolja könyvében Susanne Fröhlich és Constanze Kleis, a híres szerzőpáros. 

4. … ha néha elbeszélgetünk egymással
A házasságban a legnagyobb gond a kölcsönös kommunikáció szokott lenni. A legtöbb házaspár túl sokat beszél. A régen együtt élő párok ennek tudatában vannak, ezért nem zavarja őket, ha hosszabb ideig egy szó sem esik köztük. Aztán ha egy idő után leülnek beszélgetni, mind a ketten örülnek. Erika ezt így fogalmazta meg: „Akkor is megvolt mind a kettőnknek a maga kuckója, amikor kis lakásban laktunk. Így van ez ma is, holott már régen egy nagyobb házban élünk. Másrészt viszont, bár mind a ketten saját szobánkban érezzük jól magunkat, reggelenként mindig találkozunk a konyhában, és megbeszéljük, mi vár ránk aznap, mit kell elvégezni, mit álmodtunk az éjjel, vagy mi történik a világpolitikában. Mind a ketten örülünk, mert szeretjük hallani a másik véleményét.” Erika házassága már negyven éve tart.

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

5. … ha tornáztatni fogjuk az agyunkat
Minél magasabb a házaspár IQ-ja, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a házasságuk öregkorukig kitart. Ezt egy amerikai felmérés állapította meg. Ugyanezt látjuk a nagyon okos emberek házasságának vizsgálatakor. Kell lennie ebben némi igazságnak. Bill Gates 25 évvel ezelőtt hajtotta fejét a házasság igájába, de még ma sem mond egyetlen rossz szót sem a feleségéről, Legendás volt Paul Newman házassága is Joanne Woodwarddal – több mint ötven évet éltek le együtt. A szakemberek szerint a rendszeres agytorna is jót tesz a házasságnak. Ennek egyik jó módja a rejtvényfejtés és valamely idegen nyelv tanulása.

6. … ha külön járunk szabadságra 
A válókeresetek 33 százalékát a közös szabadságok után nyújtják be a házasfelek. A közös üdüléssel ugyanis olyasmit művelünk, amit önvédelmi ösztönünknek engedelmeskedve sose követnénk el. Számoljuk ki: két hétig napi 24 órán keresztül együtt vagyunk valakivel. Ez összesen 336 óra, 48 közös étkezés! Nem csoda, ha idegesek leszünk. A fürgébb észjárásúak már rájöttek, hogy két hét pokolian unalmas és egyhangú a munka, a barátok és kollégák nélkül. Hát érdemes feláldozni egy házasságot azért, hogy valahol a hegyekben, egy sátorban lakva, tizennégy napig zavartalanul élvezhessük a természet szépségeit? 

7. … ha letöröljük a port közös emlékeinkről
Amikor az emberek a régi időkre emlékeznek, nyolcvan százalékban csak a szép emlékek jutnak eszükbe. Az emlékezet ugyanis szelektív, megválogatja, mit tart meg, és mit hullat ki az idő rostáján. Amikor emlékezünk, húsz év után is az fog eszünkbe jutni, milyen bizalommal bújtunk a kedvesünk karjába, milyen szép órákat töltöttünk együtt a folyóparti kávéházban. Arra már nem emlékezünk, hogy a párunk húsz percet késett, és majd megfagyott a lábunk a vékony csizmában. És arra sem, hogy soha nem volt pénze, még a teát is nekünk kellett kifizetni. A szép emlékek elandalítanak bennünket, és a jelenben is boldognak érezzük magunkat.

8. … ha jó ülőgarnitúrát veszünk
A társadalom alapköve a család, a jó házasság alapja a kényelem. A Harvard Egyetemen nemrég egy felmérést végeztek arról, hogy az ülőgarnitúra milyen hatással van a házasságra. Kiderült, hogy sorsdöntő hatással. „A házaspár a rekamién ülve vagy fekve tölti a közös estéket. Ha az otthon nyugodt és kényelmes, a pár is nyugodt és kiegyensúlyozott lesz” – mondja a felmérés vezetője, Jo Hemmings pszichológus. Van benne logika, ez kétségtelen. 

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_1.jpg

Új Nő csapata