Mit akart ábrázolni, mikor a munkáit készítette? – kérdeztük Cseh Péter keramikustól (Albár).

c.jpg
 

ERŐ
A kerámia a természeti elemek, a tűz, a föld és a víz erejéről szól. A kerámia agyagból készül, mikor is az agyagot magas hőfokon égetik ki. A főszereplő a föld, aminek az ember is része, hiszen a végén visszatérünk az anyaföldbe. A vázák a természetes felületek és formák szépségét mutatják be.

01_162.jpg
 

A NŐ ÉS A FÉRFI
A két mellszoborra nagyon büszke vagyok!
Kerámiából szobrokat készíteni ugyanis komoly mesterségbeli tudást igényel, a kiégetés bonyolult folyamat (én 1050 fokon égettem ki ezeket a büsztöket.) A kerámia a szobrászat és a festészet között foglal helyet, egybefogja a plasztikát és a színt.

06_10.jpg
Büsztök, azaz mellszobrok

CSALÁD
Az ember életében 
a legfontosabb a család. A hagyományos családot formáztam meg ezzel a szoborcsoporttal. Feleségemmel akár mi is lehetnénk ez az apa és ez az anya a két gyerekünkkel (most várjuk a harmadikat). A család adja a talapzatot, ahonnan elrugaszkodhatunk. A mai modern világ széttörte azt az egységet, amit régen a család jelentett. Ezért is tartottam fontosnak megmutatni a régi csallóközi családot. Ők anyáink és nagyapáink nemzedékét képviselik, a gyökereinket, amelyekből táplálkozhatunk. A puli is fontos szereplő, az ember szereti a háziállatot, mert melegséget lop az életébe.

02_170.jpg
 

A LÉHA NŐ
A kép díszes aranyrámába került, mert a léha nő csillogó életet él. A sötét háttér a külsőségekre fókuszáló élet értelmetlenségét mutatja. A műszempillákat acéldrótokból készítettem, a kifestett arc felemás: egyik oldala már repedezik. Az ember ugyanúgy, ahogy egy mosógép, elromolhat. A nőt is elrontja a léha élet, a pénzhajhászás, teste- lelke belebetegszik. A fekete és a fehér kéz azt mutatja, hogy a támadás mindig a háttérből éri az embert, sosem szemből. A nőt szárnyait megszaggatva ábrázoltam, mert a pénzhajszában már elvesztette a szabadságát.

04_15.jpg
 

A HIT EREJE
Az ember nem csak istenben 
– önmagában és a jóban is hihet. De valamiben hinni kell! A keresztre feszített Jézus ennek a gondolatnak a szimbóluma. Körülötte a tojásforma burok az életet jelképezi, hiszen tojásból születik az élet. Az aranyfestés a kísértést szimbolizálja, csábít bennünket a csillogás, a hírnév. „Add el a lelkedet!” – harsogja körülöttünk minden. Aranyburkunk azonban törékeny lábakon áll, és a végső kérdés (Boldog voltam-e?) mindig széttöri, mert mindenkinek hazudhatunk, csak saját magunknak nem.

03_149.jpg
 

SZÍNEZETEK
Mennyi ócskaságot felhalmozunk magunk körül! Saját bóvlijaink rabjai vagyunk: a képen a rácsok erre utalnak. Engem ez nagyon bánt. A nők festékkel fedik el a szép arcukat, a festék alatt a szép bőr berepedezik, a szem vérezni kezd... Minden divat, csak a természetes szépség és a normális női alak nem jön divatba soha.

05_13.jpg

–nagyvendégi–
Fotó: Dömötör Ede

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg

Új Nő csapata