A németalföldi Jan van Eyck festménye egyike a reneszánsz legismertebb portréinak. Egy gazdag itáliai bankárról, Giovanni Arnolfiniről és feleségéről készült, akik egymás mellett állnak bruges-i házukban.

Van Eyck specialitása az ilyen szépen megvilágított, részletes jelenet volt. Ő volt az egyike azoknak a tehetséges festőknek, akik olajfestéket használtak. Áttetsző színrétegeket vitt fel a képre, a fény és árnyék összetett, kifinomult variációit hozva létre. A fény mindent megvilágít és meghatároz a szobában, a rézkandelábertől a pár ruháinak lágy szőrméjéig és anyagáig.

kincseink-arnolfini-belso.jpg
Jan van Eyck: Az Arnolfini házaspár arcképe (1434)

Az Arnolfiniek ruházata drága. Giovanni szőrmekabátot visel, noha a kinti fa virága azt sugallja, nincsen nagyon hideg. Azt hinnénk, a felesége állapotos, ám csak az utolsó  divatot követi: magas derekú  ruhát rakott szoknyával.

Giovanni egyik kezét mintha esküre emelné, a másikkal a felesége kezét fogja. Van, aki szerint a kép esküvői szertartás, és Arnolfini-esküvőnek hívják. Ám a férj gesztusa valószínűleg csak a látogatók üdvözlése.

Az Arnolfini házaspár nagyon vallásos lehetett, hiszen a kép tele van vallásos utalásokkal.

Az ima számlálására használt üveg rózsafüzér függ a falon, a tükröt pedig Jézus életének mozzanatai díszítik. A szék faragásán Szent Margitot látjuk a sárkánnyal, amelyet legyőzött. Az egyetlen gyertyaláng a csilláron talán Isten jelenlétének jelképe. Még a szerteszét hagyott cipők is jelentőséggel bírnak: szokás volt levenni a cipőt szent helyre való belépéskor.

A szoba tele van az Arnolfiniek vagyonáról árulkodó drága tárgyakkal. Csillárt, szőnyeget, tükröt és üvegablakot csak a nagyon gazdag otthonokban találunk akkoriban. A narancs pedig abban az időben ritka és egzotikus volt Észak-Európában.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Giovanni kicsit mulatságos súlyos szemhéjával, nagy orrával és gödrös állával. Felesége vonásai már sokkal idealizáltabbak: magas homloka, kicsi szája és halvány bőre megfelelt a 15. századi szépségideálnak. Van Eyck alighanem inkább hízelgett neki, mintsem a valódi kinézetét ábrázolta.

–nagyvendégi–
Cookies