Tisztelt Szerkesztőség! A teljes döbbenet uralkodott el rajtam. Nem győzöm kapkodni a fejem, hogy mennyi őrültség történik a világban.

Az emberiség a pusztulása felé rohan. Megéltem már hat évtizedet, de az az érzésem, soha még ennyi rossz nem történt. Vagy mindig is ennyire közel volt hozzánk az agresszió, csak nem jutott el hozzánk a híre?

leveltitok-kezdo_apr_1_0.jpg

Nem került be a tévébe, az újságokba, hát nem is létezett? Nem tudok visszaemlékezni erre. Nemrégiben nagyon mélyen érintett meg annak a kislánynak a tragédiája, akit nagyobb iskolatársai bántalmaztak. Édesanya vagyok és nagymama is már. Vajon mit kell tennünk azért, hogy ilyesmi az én unokámmal soha ne történjen meg? Sem az, hogy őt bántják, ahogy az sem, hogy ő bántson másokat.

Vajon mi fertőzheti meg egy fiatal lány lelkét annyira, hogy mások megalázásában, bántalmazásában keresse az örömöt magának?

A döbbenetemet a szomszédban megkezdődött háború csak fokozza. Nem hittem volna, hogy a jelenben még mindig a fegyverek jelentik a megoldást a problémákra. Nem vagyok kíváncsi rá, ki kezdte és miért, és azt sem akarom eldönteni, kinek van ebben a háborúban igaza. Én az emberekre gondolok, akiknek egyik pillanatról a másikra összeomlik az élete.

Rettegnek a saját házukban, ahol eddig biztonságban voltak. Félnek attól, hogy lerombolják a lakásukat, ami a vagyonukat jelenti. Attól tartanak, hogy elveszítik a munkájukat. Anyák járnak a fejemben, akiknek a férjét behívják katonának – és egyedül maradnak kiszolgáltatottan egy nehéz szituációban.

minden_reggel_ujno.sk_280.png

Édesanyám mesélte, milyen volt fiatal lánynak lenni a háború végén, mikor a katonák állati ösztönöktől vezérelve kerestek tárgyat vágyaiknak. Vannak családtagjaim, ismerőseim a határ túloldalán. Szerencsére jelenleg még messze vannak a tűzvonaltól. De minden nagyon gyorsan változik. A jóisten óvja őket!

L.

Kedves Olvasóink! Továbbra is várjuk leveleiket! Amennyiben szeretnék velünk és olvasóinkkal megosztani örömüket, bánatukat, problémáikat, szívesen állunk az önök rendelkezésére: akár névtelenül vagy álnéven is írhatnak. Kérjük, az ímél tárgya ,,LEVÉLTITOK'' legyen! 
Ímélcímünk: office [at] ujno.sk

Cookies