MA A CUKOR A LEGNAGYOBB MUMUS
Fehér méreg, a század legfőbb gyilkosa. A cukor elhízást, civilizációs betegségeket okoz, sőt, a gyerekek hiperaktivitása is a cukor számlájára írható. Mi igaz mindebből?

Van benne igazság
Naponta záporoznak ránk az információk, hogy mit kell enni, és mi az, amire rá se szabad nézni. Tény, hogy 1980 óta megduplázódott a túlsúlyosok száma. Egyre több embernek okoz gondot a kövérség. A statisztikák szerint majd két milliárd ember túlsúlyos, azaz testtömegindexük (TTI, angol rövidítésben BMI) magasabb az optimális 25-nél. (Ennyi a BMI-je egy 165 cm magas, 69 kg-os nőnek.)
Ebből 600 millió ember elhízott. Az I. fokú elhízás 30 BMI-nél kezdődik. (Ez illik arra a 165 cm-es nőre, akinek a súlya 82 kg.) S hogy mi az oka az elhízásnak? Nagyon úgy néz ki, hogy a cukor. 

A CUKORORSZÁG, PERSZE, AMERIKA:
egy átlagos amerikai naponta állítólag 22 kiskanálnyi cukrot fogyaszt el. Az amerikai tinédzserek még ennél is többet: 34 kiskanálnyit. Mi szerencsére nem itt tartunk – bár ilyen vizsgálódások nálunk nem készültek. Tömik is az anyukák a csemetéiket cukorral ezerrel. Jócskán túlsúlyos barátnőm erre azt mondja (egy emeletes krémes majszolása közben): „Valami édeset csak kell nekik pakolni, nem?” Hát: nem. A FEHÉR cukor bizony a legtöbbször méreg. Nem csupán cukorbetegséget és magas vérnyomást okoz, hanem állítólag a rákbetegségek kialakulásában is szerepet játszik. 

A népesség okosabbik része
– amelyik félti az egészségét és az alakját – az amerikai felmérések közzététele után támadásba lendült. A ma embere (főleg: NŐJE) minden áldozatra képes, hogy konfekcióméretét megtartsa – úgy fél a cukortól, mint ördög a szenteltvíztől. Persze senki sem állítja, hogy jól tesszük, ha az iskolától (!) ideges gyermekeinket cukorral „nyugtatjuk le”, vagy ha vacsora után még egy-két szelet csokis nápolyit is elmajszolunk. („Mert olyan jót tesz, fellazít!”) Viszont! Attól sem leszünk egészségesebbek, ha csak nyers csokoládétortát és mesterséges édesítőszerekkel megpakolt ételeket (s főleg: üdítőket) eszünk-iszunk. Sőt, mára az is kiderült, hogy a xylit és társai, a különféle cukorpótlók még egészségtelenebbek, mint maga – a fehér cukor.

cukorin.jpg

És most lássuk a tévhiteket

A cukor hiperaktívvá tesz
Sokak vélekedése szerint a cukor okozza azt, hogy a mai gyerekek egyszerűen elviselhetetlenek. Egyes iskolákban a tanító nénik egyenesen arra kérik a szülőket, hogy tízóraira ne csomagoljanak édességet a gyerekeknek, mert akkor nem lehet bírni velük. Ez az egyik legelterjedtebb tévhit. A múlt század kilencvenes éveiben megjelent egy tanulmány, amely bebizonyította, hogy a cukor kárhoztatása az ún. önbeteljesítő jóslat díszes példája. Azok a szülők, akiknek a kísérlet folyamán azt mondták, hogy gyermekük cukros üdítőt kapott, a gyerek viselkedését hiperaktívnak és problematikusnak mondták (mert elhitték, hogy ezért a cukor a felelős). A valóságban azonban a gyerekek mindegyike cukormentes üdítőt kapott.
Véleményem szerint ez a kísérlet igazából semmire sem példa, de azért elhiszem, hogy a gyerek nem a cukortól ideges. Attól csak kórosan elhízik, s rászokik arra, hogy ha valami problémája (idegeskednivalója) akad, azt cukorkamajszolgatással vezesse le. Rossz szokás.

A barna cukor sokkal jobb, mint a fehér cukor
A finomított fehér cukor olyan vegyi folyamaton megy keresztül, amelynek során egyrészt kivonják belőle a melaszt, másrész kifehérítik. A barna cukorban benne van a melasz – vagy azért, mert nem finomították, vagy pedig azért, mert utólag visszajuttatták bele. Való igaz, hogy a melasz vitaminokat és ásványi anyagokat, például kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. Ám a szervezetnek csak akkor lenne haszna belőle, ha nagy mennyiségű barna cukrot fogyasztanánk. Ez azonban nem ajánlott. A cukor cukor marad, akár van benne melasz, akár nincs!

Kókusz- és datolyacukorral karcsúak maradunk
Ha megkérdezzük a modelleket vagy a hollywoodi sztárokat, általában elmondják, hogy kiiktatták étrendjükből a finomított cukrot. És sütéshez vagy a többi torkosság elkészítéséhez inkább kókuszcukrot vagy datolyacukrot használnak. Bár ez a két cukor kevésbé finomított (ezért némileg egészségesebb), még mindig cukor mind a kettő! Ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, és az anyagcserénknek ugyanúgy meg kell küzdenie velük, mint a finomított cukorral.

Az édesítőszerek a mi mentsváraink
Nem igaz! A mesterséges édesítőkben semennyi vagy nagyon kevés kalória van. Azonban egyre több olyan tanulmány jelenik meg, amely arra a megállapításra jutott, hogy a mesterséges édesítőkkel készült ételek ugyanolyan, sőt, nagyobb súlygyarapodást idéznek elő, mint a közönséges cukorral készült ételek. Erről még egyelőre vitatkoznak a tudósok, az viszont tény, hogy egyes ÉDESÍTŐK hatására károsodik a belek mikroflórája. Pedig a bélflóra egyensúlya nélkül nincs szabályosan működő immunrendszer. Egy másik tanulmány bebizonyította, hogy az aszpartám hasonlóképpen emeli a vérben a cukorszintet, mint a fehér cukor. A mesterséges édesítőszerek tehát nem segítenek a fogyásban – és egészségesebbek sem leszünk tőlük.

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

Ne együnk gyümölcsöt, mert édes!
A zöldségek fogyasztását mindenki propagálja, a gyümölcsökről meg újabban hallgatnak. Merthogy több-kevesebb cukrot tartalmaznak, és ugye, a cukor tiltólistán van. A gyümölcsök természetesen tartalmaznak cukrot, de nincs bennük ún. üres kalória, mint azokban az élelmiszerekben, amelyek finomított cukorral készülnek. (Ezek tápértéke elenyésző, ám annál nagyobb az energiatartalmuk.) A cukor felhasználásával készült ételekben az eredeti tápanyagok nagy része elveszik, a gyümölcsök viszont rengeteg rostot, számos vitamint, antioxidánst és gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaznak. A gyümölcsben található oldott rostok csökkentik a vérben a koleszterinszintet, az oldatlan rostok pedig elősegítik a cukor felszívódását és a vércukorszint stabilizálását. Ezenkívül a gyümölcsök teltségérzetet okoznak, és csökkentik az étvágyat. Tehát ha eddig ódzkodtunk a gyümölcsöktől, itt az ideje, hogy vegyünk két kiló almát és egy kiló körtét. (Persze, hazait, olyat, amit a mi napocskánk érlelt.) 

EGY SZÓNAK IS SZÁZ A VÉGE:
ne higgyünk el minden rosszat a cukorról, elég a fele. Ne pakoljunk hát nápolyit édes csemeténknek az iskolába, pakoljunk helyette gyümölcsöt. Ám a SZÜLINAPI TORTÁRÓL SEMMIKÉPPEN NE MONDJUNK LE. Az életet nem árt néhanapján megédesíteni. Nem kerülünk kórházba, a BMI indexünk sem emelkedik 30 fölé, ha megeszünk egy-két szeletet a szülinapi tortából, hétvégén az otthon sütött gyümölcsös lepényből, vagy bekapunk néhány szem finom belga pralinét. Nincs baj, ha mértékletesen fogyasztjuk a cukorral készült ételeket!

Sugar-free
A nagy átverés

Vásárláskor ön is megnézi az etikettet, és elhiszi, ha az van ráírva, hogy „cukormentes”? Akkor olvassa el a szöveget tovább is, főleg az „Összetevők”-et. Ha olyasmit talál benne, hogy „glükóz, maltóz, laktóz”, akkor gondoljon arra, hogy minden „-óz” végződés cukrot, mézet vagy szirupot jelent. A „cukormentes” megjelölés semmi esetre sem jelenti azt, hogy kevesebb kalóriát fogyaszt. És nem azt jelenti, hogy a termék egészséges.

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

Új Nő csapata