Lányos apaként aggódva tekintek a jövőbe – mondja Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója. – Lássuk csak, milyen férfiképet közvetítenek a mai filmek és sorozatok.

Ma a filmekben nincsen a családjában, családjáért élő férfi. Az egyik férfitípus iszik, a másik magányos hős, a harmadik karakter csetlik-botlik, mert egy szimpatikus mackó, aki egy mamlasz szerepében „tündököl”. A szuperhősről ne is beszéljünk, mert követhetetlen. Lányommal kijőve a moziból, általában félórás magyarázatra kényszerülök. Hiszen a tudatalattija éppen azt kapta, hogy a férfiakra nem lehet számítani, s egy nőnek mindent egyedül kell megoldania.
Interjúnk itt olvasható: Vannak még férfiak?

no.jpg

Van másik! A lányok sokszor ugyanúgy viselkednek, mint a férfiak. Ám még mindig vannak vágyakozó, hűséges lányok, akik nem az egyéjszakás kalandot keresik. S nem ijednek meg, ha a férfi vállvonogatva továbbáll azzal, hogy „Van másik!“. Sajnos, a menő lányok a diszkóban pont ezekre a típusú pasikra vadásznak, főleg, ha egy BMW-slusszkulcsot is kidobnak az asztalra. Most nőtt fel az a generáció, amelyik számára a szex nemcsak a házasság része, hanem bármikor, bárkivel szabadon elérhető. A női szabadság része. Ezzel a szabadsággal azonban sem ők, a nők, sem a férfiak (akik az ágyból felkelve azonnal menekülőre fogják, s másik nap már elfelejtenek hívni) nem tudnak mit kezdeni.

Ha egy lépést se kell tenni egy nőért, akkor elszaporodnak a puha férfiak

ferfi.jpg

Szövetség A nőnek az nyújtja a legnagyobb biztonságot, ha olyan férfival szövetkezik, aki nem fut el a feladatok elől. A nőnek éppen a legkiszolgáltatottabb időszakában – kismamaként, anyaként – van szüksége az erős férfira.

bed0001.jpg

Részlet a Bedő Imrével készített beszélgetésünkből.:
(Az interjú itt olvasható: Vannak még férfiak?)

– A statisztikák szerint száz házasságból negyvenkettő válással ér véget, és az esetek kétharmadában a nők azok, akik beadják a válókeresetet. 

– A széthulló családok arányát 65-70% közé teszik. Kelet-Európában kényszerűségből a kétkeresős családmodell terjedt el, de sokszor a két bér is éppen, hogy csak elég a hónap végéig. Anyagi tartalék képzésére sokszor az az egyetlen lehetőség, ha a férfi pluszmunkát vállal, ám így alig marad ideje a családjára. Miközben a férfi-nő együttműködés alapját az adja meg, amit otthon teszünk, és a gyermekeink is azt követik majd, amit tőlünk látnak. Szavakkal nem lehet se erkölcsöt átadni, se példát mutatni – csak tettekkel. A férfi azonban nemcsak a családokból hiányzik, de az iskolákból is. Egyre kevesebben választják a tanári pályát. Pedig ha a férfiértékrend nem adományozódik tovább, az súlyos hatással lehet a fiúk és a lányok személyiségfejlődésére. A lányok például nem tanulják meg, mi várható el egy férfitól, ezért aztán a filmekből raknak össze egy idealizált férfiképet. Ma sokszor olyan hihetetlenül magasak az elvárásaik, hogy nincs az a férfi, aki azoknak meg tudna felelni. A fiúk viszont nem tanulnak meg viselkedni és férfiként élni. Nem alakul ki bennük a belső tartás, aminek hiányát „macsóskodással” próbálják kompenzálni. Vagy épp átesnek a ló túloldalára – és teljesen elpuhulnak. Mindent ráhagynak a párjukra, legyen neki igaza, döntsön „szabadon”, vállalja a felelősséget. Ám ez a „férfipacifikáló program” a nők számára rettenetesen dühítő. 

– A fiatal férfiak nehezen köteleződnek el. Miért? 

– A férfiaknak sokkal több félelmük van, mint a nőknek. És érzékenyebb a lelkük, mint sejtenénk. Könnyen sérülnek – pont ezért nehezebb őket motiválni, és minden téren, legyen az munkahelyi együttműködés vagy családi élet. Céltalanok. Ismét célt kell adni a férfiak életének! Ez a cél pedig az élet folytonosságának biztosítása, a világot megtartó erkölcsi normák átadása. Ez a cél csak a nővel közösen vezet el a boldogsághoz... A férfiaknak tudatosítaniuk kéne, hogy a házasság nem az élet vége, hanem a teremtés kezdete. A házassággal egy új univerzum nyílik meg előttük, amiben életük végéig kalandozhatnak. Ha pedig jól élik meg a közös életüket, akkor melléktermékként megjelenik az önbecsülés, a mások általi megbecsültség és a boldogság. 

– Hogyan legyen boldog az a nő, aki mindenre azt a választ kapja, hogy „majd“... Miért bojkottálják a férfiak a házimunkát, miért nem akarják levinni a szemetet? 

– Régen gyakran emlegették a közmondást: „A gazda szeme hizlalja a jószágot.” Ez azt jelenti, hogy annak az embernek, aki keresi a feladatokat, gyarapszik a világa. Így teremt. Nem kell őt semmire megkérni. A fiatalok ma ki vannak szolgálva, és bármi, ami önálló cselekvést igényel, kész kínszenvedés a számukra. Egyébként ezt az örökös „szemétlevivős“ panaszt nem igazán értem, hiszen évszázadokon át más nem is létezett, csak házimunka. Minden, azaz minden munka a család érdekében, a család körében végzett munka volt. A városiasodással a házimunka mennyisége csökkent, ám azért maradtak munkák. Ma a férfiakat arra programozzák – éppen az őket ostorozó magazinok! –, hogy ezek csak női munkák. Előadásaim során gyakran hangsúlyozom a férfi társaimnak, hogy családon belül nincs férfi- meg női munka, csak egy feladatkupac van! Múltunk során mindig is miránk hárult a nehéz munka garmadája. Sokszor nehéz, veszélyes, zord körülmények között küszködtek a férfiak a viszontagságokkal, hogy beteremtsék a család betevőjét. Önként! Ha ma is jó gazdaként néznének a tulajdonukra, akkor nem kellene őket noszogatni. Magunkban kellene megtalálnunk a motivációt, mert a jövő mindig otthon épül! Az asszonnyal való együttműködés által. Velem is megesett már, hogy mikor rettenetesen fáradtan végre hazaértem, a család azzal várt, hogy megérkezett a kisszekrény, a hinta vagy bármi más, amit össze kellene rakni a lányaimnak. Ilyenkor két választása van az embernek: nemet mond, és egész este gyötri a lelkiismeret-furdalás – vagy nekifog és megcsinálja. Ha rábólint, a végére nemcsak jól fogja érezni magát, de megnő az önbecsülése is. Fantasztikus érzés, amikor az ember a családért tesz valamit, amikor miattuk képes legyőzni önmagát. A felelősségvállalás sok erőt visz, de sokkal többet hoz. A legfőbb baj, hogy a férfiak ma a munkahelyi robotolásba menekültek. Ám hiába hajtják magukat, család nélkül az örökkévalóság építéséből kiesnek.

web-bannerek-hirlevel-02_3.jpg

Embedded thumbnail for Nagyító alatt a nő és a férfi