Megszületik a gyerek – és vége a szexuális életünknek. Nincs hol, és nincs mikor. A pici miatt nagyon nehéz. A serdülővel még nehezebb. Mi hát a megoldás? Legyen? Ne legyen? (Mármint szex.) Szex nélkül viszont – meghal a házasság. Kapcsolódó írásunk: És mi legyen a gyerekkel?

Fiatalon sokat törjük a fejünket,
legyen-e egyáltalán gyerekünk. Nem nagyon akaródzik elcserélni a kényelmes és sima aszfaltutat egy ismeretlen, göröngyös, gazzal benőtt és csípős szúnyogokkal teli gyalogútra. Ezen az úton csak bukdácsolni lehet. „Gyerekkel teljes a család – mondják ragyogó arccal a kismamák. – Milyen szép így az élet. Meg a kapcsolat.” „A szexnek azonban lőttek – teszik hozzá a szókimondók. – Csak annyiszor vagyunk együtt a férjemmel, ahányszor a baba engedi.” Mi a megoldás? Balkézi szex? (Ehhez a férj folyamodik.) 

Ne tervezzen
A gyerek születésével minden megváltozik a hálószobában. Ica (harmincéves): „Elterveztük, hogy az estét kettesben töltjük. Gyertyafényes vacsora helyett azonban az éjszakai ügyeletre rohantunk, mert a gyerek fulladásos légcsőgyulladást kapott. Azóta semmit nem tervezünk, inkább szabad folyást engedünk az eseményeknek. Így sokkal titokzatosabb minden.” Saci két fia állandó őrséget tart. „Néha az az érzésem, hogy összebeszéltek. Ha az egyik elmegy, a másik otthon marad, ha egyikük elalszik, a másik ébren van. Mintha megfogadták volna, hogy vigyázni fognak, nehogy apa hozzáérjen anyához.”A kamaszok is meg tudják keseríteni a szülők életét. Renáta mondja: „Amíg kicsik voltak a gyerekek, megvártuk, míg elalusznak, és miénk volt a pálya. Most kamaszodnak, és a hálószobát csak egy vékony fal választja el a szobájuktól. A múltkor szombat reggel, mikor még aludtak, egyszerűen rájuk zártam az ajtót.” 

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

A szex élteti a szerelmet
Hosszú távú kapcsolatban a szexnek fontos szerep jut, ezért óvni és ápolni kell. Az állatvilágban a megtermékenyülés után a nőstények elveszítik érdeklődésüket a párzás iránt, a hímek pedig új nőstény után néznek. Egyedül az ember nőnemű egyedei képeznek kivételt. Az ősasszony oldotta meg a dolgot: az ovuláció időszakán kívül is képes volt az együttlétre, mindig, amikor a férfi csak akarta. Így kerülte el a veszélyt, hogy a párja elhagyja, hiszen ez a megfogant utód halálát jelentette volna – a férfi nélkül a nő éhen hal. A szex tehát régen is, ma is összekötő kapocs a férfi és nő között, ez tartja együtt a párt, hogy felnevelje a gyermekét. Ha romantikus oldaláról nézzük a dolgot, úgy is fogalmazhatunk, hogy a szerelem velejárója a szex, a szex pedig életben tartja a szerelmet, mert a legmélyebb érzelmeket ébreszti.

Amit a férfi nem kap meg otthon, megkeresi máshol
Margó: „Amikor tizenkilenc éves voltam, megkörnyékezett egy harminchárom éves nős férfi. Nem volt szoknyavadász, »csak« a felesége nem akart lefeküdni vele. A férfi azt is elmondta, miért: egy éve szült, fáradt volt, nem volt kedve... Akkor felháborodtam, ma inkább csodálom, hogy a pasinak volt mersze kerek perec megmondani, mi volt a baj.”

Hatvanévesen is szükség van rá 
Gita hatvannyolc éves, és egy „holt” kapcsolatban él. Negyvenéves korukig heti két együttlét volt náluk a normális. Azután már csak havonta egyszer került rá sor. Ma már egyáltalán nincs köztük nemi kapcsolat – és a férje szerzett egy barátnőt. „Azért ment máshoz, mert már egyáltalán nem szeretkezünk. Őszintén bevallom, engem már nem érdekel a szex. Ráadásul a férjemnek merevedési problémái vannak, ami természetes az ő korában, de én még régi nevelést kaptam, és nem tudom rászánni magam semmi olyasmire, amivel segíthetnék neki. Így hát bekövetkezett az, aminek be kellett következnie: elmaradt a szex, elmúlt a szerelem.”

Hosszú kapcsolatban törvényszerűen ellaposodik a szex. Aki nem készül fel erre, később keservesen csalódik

  • A nők nem mindig kívánják a szexet, néha kifejezetten terhükre van. Aki okos, tudja, hogy a szex lelkileg is közel hozza egymáshoz a párt. Ezért fontos, hogy gyakran szeretkezzenek, amíg a halál el nem választja őket egymástól.
  • A férfi és a nő teste negyvenéves kor táján megváltozik. A férfi szexuális étvágya harmincöt éves korától kezdve természetszerűleg csökken, mert kevesebb szervezetében a tesztoszteron. 
  • Ebben a korban a nők 34 százalékának gondot jelent a nedvesedés, a férfiak 29 százaléka merevedési problémákkal találkozik.
  • A negyvenéves férfinak egy órára van szüksége az ejakuláció után, hogy ismét képes legyen a közösülésre – harmincéves korában ehhez elég volt húsz perc.
  • Időt kell adni egymásnak az együttlét során, nem szabad sürgetni a másikat. Ha nem lehet megszervezni, hogy a gyerekek ne legyenek otthon, akkor az is jó megoldás, ha a pár hétvégére szállodába megy.

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg