A nagyböjti időszak idén február 14-én, hamvazószerdán veszi kezdetét. A katolikus hitben a böjt bűnbánati időszakot jelent, mely alkalmat ad a lemondásra, a bűnbánatra és a kiengesztelődésre. A lemondás által megtisztulunk szellemileg és testileg, valamint elmélyülhetünk a hitünkben. 

Ebben az időszakban a nehéz és zsíros ételektől, az alkoholos italoktól és a cigarettától igyekszünk a legtöbb esetben megszabadulni. Van, aki a fehér lisztet iktatja ki negyven napig az étrendjéből, van, aki nem eszik se csokit, se cukrot a böjti időszakban, de olyan is van, aki 40 napig igyekszik a lehető legkevesebbet panaszkodni és mérgelődni. Miért fontos az, hogy olykor-olykor lemondjunk egyes ételekről, rossz szokásainkról, és elmerengjünk az élet nagy dolgain?

Szellemi és fizikai megtisztulás
A böjt olyan, mint a nagytakarítás. Ha valamit megvonunk magunktól, étel, ital formájában, az első néhány nehéz nap után valóban testileg és lelkileg is felfrissülünk. Tisztábban látjuk az élet összefüggéseit, amellett, hogy szervezetünk is megpihen. Idén ne csak az ételekről, alkoholos italokról mondjunk le, hanem a rossz tulajdonságainkat is vegyük górcső alá! Túl sokat panaszkodom? Gyakran török pálcát mások felett? Mi az, amiben javulnom kéne? 

A mértékletesség és az elfogadás útján
Ha megvonunk magunktól egy-egy finom ételt, vagy kevesebbet eszünk, mint általában, akkor rögtön úgy érezzük, valami hiányzik az életünkből. Holott ez tévedés, a kevesebbel is be lehet érni. Ha például visszafogjuk a túlzott húsfogyasztást, az biztosan nem válik a kárunkra. Az időszakos megtartóztatás egy jó összpontosítás lehet anyagias világunkban, amikor minden az állandó habzsidőzsiről szól. A lemondások révén jobban kitapasztalhatjuk saját határainkat, gyakorolhatjuk a türelmet és az elfogadást.

Biológiai összhang
A tavaszi időszak kezdete előtt célravezető olyan lépéseket tenni az egészségünk megőrzése érdekében, amelyekkel könnyebben ráhangolódunk a napsütéses időszakra. Nem csoda, hogy ilyenkor már a könnyebb ételeket kívánja a szervezetünk. Ekkor jön a jól ismert tavaszi fáradtság és a melankólia, amit egy böjti, illetve fittebb étrend betartásával könnyebben átvészelhetünk. Lüktess együtt a természettel!

Elmélyülés
Az év nagy részében sietünk, igyekszünk mindent beteremteni magunknak: pénzt keresni, jól élni, szórakozni, kötelességeket teljesíteni... Kevés időnk marad a lelki, szellemi felfrissülésre és az elmélyülésre. Erre is kiváló a nagyböjti időszak, amikor kicsit befelé fordulva tudunk elgondolkozni azon, mi az, amire szükségünk van, és mi az, amire már nincs. Ilyenkor a lelki gondjainkra is könnyebben találhatunk gyógyírt. Nem árt figyelni a belső hangunkra, szánjunk rá időt naponta! Csendesedjünk el 10-15 percig, és gondoljuk át az életünket, céljainkat és a belső vívódásainkat...

Ez maga az élet
Meg kell tanulnunk uralkodni önmagunkon! A böjt erre igazán alkalmas időszak. Ilyenkor mutatkozik meg a legjobban, hogy mennyire vagyunk erősek és kitartóak. Le tudunk-e mondani az élet adta finomságokról és a túlzott kényelemről? Felülvizsgálhatjuk a jellemünket, s könnyebben rájövünk arra, hogyan állunk a másik emberhez, önmagunkhoz és magához az élethez. Csendesedjük el egy kis időre, nyugtassuk meg lelkünket és testünket, ami által rengeteg új erőt és energiát nyerhetünk a továbbiakban!

Derzsi Bernadett