Óriás töltött káposzta
(6 fő részére)

H.: 40 dkg nyers füstölt oldalas, 1,5 kg savanyú káposzta, 15 dkg húsos császárszalonna, 2-3 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál majoránna, fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista.

H. a töltelékhez: 15 dkg rizs, só, 70 dkg sertéscomb vagy -lapocka, fél fej vöröshagyma vagy 1 kiskanál vöröshagymakrém, 2 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors vagy fél kiskanál csípős Piros Arany, fél evőkanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál majoránna, l tojás, kb. 25 dkg-os házi füstölt kol-bász, 4-5 vékony szelet húsos mangalica-szalonna, 4 nagy vagy 8 kisebb savanyúkáposzta-levél.

H. a tálaláshoz: tejföl.

  1. füstölt oldalast hideg vízbe áztat-juk. A töltelékhez a rizst majdnem puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk. A húst ledaráljuk. A vöröshagymát és a fok-hagymát finomra aprítjuk, és egy serpenyőben az olajban megfonnyasztjuk (a hagymakrémeket nem kell olajon megfuttatni). Hűlni hagy-juk, azután a rizzsel együtt a húshoz adjuk. Megsózzuk, megborsoz-zuk, vagy Piros Arannyal tüzesítjük, a pirospaprikával megszórjuk, esetleg kerülhet bele egy kevés majoránna is. A tojást hozzáadva, az egészet jól összegyúrjuk. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, szalonnaszeletekkel körbetekerjük.
  2. A káposztalevelek közepén van egy vastag ér, ezt elvékonyítjuk, majd a leveleket egymás mellé rakjuk úgy, hogy éppen csak egy kicsit takarják egymást (ha kicsik a levelek, akkor a másik négy levelet mögé rakjuk úgy, hogy kb. egyharmadnyira takarja az alsó leveleket). A húsos töltelék felét az alsó leveleken elsimítjuk, majd a szalonnába tekert kolbászt hosszában a közepére fektetjük, és a többi húsos masszával befedjük. A levele-ket mindkét oldalról egy kicsit a tölte-lékre hajtjuk, hogy ne nyíljanak majd szét, azután föltekerjük, és spárgával körbekötözzük.
  3. A káposztát, ha kell, átmossuk, rövidebbre aprítjuk. Néhány vékony szalonnaszeletet egy lábas aljára rakunk, és ráterítjük az apró káposz-ta harmadát. Zúzott fokhagymával, pirospaprikával, majoránnával és csí-pős paprikakrémmel fűszerezzük. Eligazgatjuk rajta az áztatásból kivett, leöblített és feldarabolt füstölt olda-last, beterítjük egyharmadnyi káposz-tával, ugyanúgy megfűszerezzük, mint az előbb, majd rárakjuk az óriás tölteléket. A maradék káposztával befedjük, megfűszerezzük, közben közécsempésszük a maradék húsos szalonnát. Kb. 1 liternyi vizet öntünk alá, lefedjük, és kis lángon kb. 2 órán át főzzük. Tálaláskor az óriási töltelé-ket vágódeszkára emeljük, ujjnyi vas-tag szeletekre vágjuk, és a tányérokra halmozott apró káposztára fektetjük.

orias-toltott-kaposzta.jpg

 

Erdélyi töltött káposzta

H.: 30 dkg kolozsvári szalonna, 30 dkg májas hurka, 50 dkg sertésoldalas, 1 kg vágott savanyú káposzta, 1 közepes fej savanyú káposzta, 20 dkg vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 dkg sertészsír, 1 l húsalaplé, 15 dkg rizs, 50 dkg darált sertéshús, 1 tk. fűszerpaprika, só, bors. 

TÖLTELÉK
A finomra vágott vöröshagymát és fok-hagymát a sertészsíron megpirítjuk, majd a tűzről lehúzzuk, és hozzátesszük a fűszer-paprikát. Miután elkevertük, visszatesszük a tűzre, és 2 dl alaplevet öntünk hozzá, majd zsírjára pirítjuk. Az így kapott kihűlt alapot összekeverjük a darált hússal és a rizzsel, majd az egészet megfűszerezzük. A fejes káposz-tát levelekre szedjük, és a leveleket a darált húsos töltelékkel megtöltjük, majd feltekerjük.

KÁPOSZTA
A szalonna bőrét lehúzzuk, két szelet-be vágjuk. A szalonnát szeletekre vág-juk. A bőrt az edény aljára tesszük. Utána rétegezve rakjuk rá először a töltelékeket, majd a vágott káposztát, egy sor májas hurkát, a szalonnaszeleteket és az olda-last. Ezt addig ismételjük, amíg egyfor-mán tudjuk rétegezni. A maradék alap-levet ráöntjük, a tetejére a szalonnabőr másik felét helyezzük, melyre fedőként a káposztafej külső leveleit tesszük. Lassú tűzön 3-4 óra alatt készre főzzük.

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

Rakott káposzta

H.: 1 kg vágott savanyú káposzta, 10 dkg cukor, 20 dkg rizs, 1 l húsalaplé, 25 dkg apróra vágott sertéscomb, 40 dkg füstölt kolbász, 4 db főtt tojás, 5 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, 1 tk. fűszerpaprika, só, bors.

A vágott sertéshúsból pörköltet készí-tünk. A rizsből húsalaplével párolt rizst főzünk. A cukrot óvatosan felolvaszt-juk, rátesszük a káposztát, és folyamatos kevergetés közben puhára pároljuk. Egy hőálló tálat egy kevés zsiradékkal kikenünk. A tálba rétegezve helyezzük a káposztát, tojáskarikát, egy kevés hosszúkás darabok-ra vágott szalonnát, a karikára szelt füs-tölt kolbászt és a pörköltet. Meglocsoljuk tejföllel, ezután folytatjuk a rétegezést a rizzsel, majd ugyancsak tojással, sza-lonnával, kolbásszal, pörkölttel, tejföllel. A tetejére káposzta kerüljön, amire ismét tejfölt teszünk. Előmelegített sütőben, 160 °C-on 40-45 perc alatt készre sütjük.

Káposzta kolozsvári módon

H.: 75 dkg savanyú káposzta, 25 dkg kolozsvári szalonna, 2 db libacomb (kb. 30-40 dkg), 1 l húsalaplé, 5 dkg sertészsír, só, bors.

Olvasztott zsíron a káposztát eny-hén megpirítjuk. A szalonnát szeletekre vágjuk. A libacombot megtisztítjuk, eny-hén befűszerezzük, majd felváltva réte-gezzük a három hozzávalót. Felöntjük az alaplével, szükség szerint megsózzuk, megbor-sozzuk, és lassú tűzön kb. két óra alatt készre pároljuk.

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg