Az tud kiégni, aki valaha égett...

Velez Csaba pszichológusként három területre fókuszál: a párkapcsolati problémákra, a szexuális zavarokra valamint a kiégés és a stressz kezelésére. Ezen utóbbi területtel fogunk most foglalkozni, hiszen kiemelten fontos küldetésének tartja a kiégéssel kapcsolatban a párbeszéd kezdeményezését és erősítését.

nevtelen_terv-110.png

Velez Csabával az Új Nő újságírója, Szalai Réka beszélget.

⤋ VIDEÓ ITT! ⤋

Embedded thumbnail

Mi az a burn out?

A kiégési szindróma azt a tünetegyüttest jelöli, amely hosszú távon fokozott érzelmi megterhelés, stresszhatások következtében jön létre. Okai közt a sok aggodalmaskodás, a bizonytalan társadalmi presztízs, a túl hosszú munkaidő és a krízishelyzet is szerepelnek.

Folyamatosan fáradtak leszünk, nem tudunk koncentrálni, romlik a teljesítményünk.

Alattomos ellenség

Az otthoni munkával kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy ilyen környezetben hatékonyan és produktívan nagyjából öt órán keresztül vagyunk képesek koncentrált munkát végezni – éppen azért, mert nem tartunk szünetet, és csakis a feladatainkra fókuszálunk. Ha ezt reggel hét órától kezdve este nyolcig műveljük kisebb-nagyobb megszakításokkal, nagyon könnyedén eljuthatunk a burn out – vagyis a kiégés – állapotáig. Folyamatosan fáradtak leszünk, nem tudunk koncentrálni, romlik a teljesítményünk, és vágyakozva gondolunk majd vissza legsűrűbb napjainkra, amikor akár tíz dolgot is elintéztünk egy délelőtt alatt. Most pedig háromféle sem fér bele a 12 órás munkaidőnkbe…

Szalai Réka
Cookies