A 21. század egyik legszembetűnőbb filmipari fordulópontja, hogy a sorozatok átvették az irányítást a filmek felett. A minisorozatok, animációs sorozatok, dokumentumfilm-sorozatok virágkorukat élik, ezzel együtt pedig jócskán növelik a képernyőidőnket.

Az alábbi kvízben tíz, valamilyen szempontból kivételes női sorozathős jelenik meg, akik egyedülálló karaktereket hívtak életre. (Borítókép: © Charlotte Rampling for Leica)

A regény inspirálta kanadai sorozat főhősnője egy vörös hajú árva lány, aki állandó csacsogásával hamar rabul ejti nemcsak a nézőt, hanem a sorozat többi szereplőjének szívét is. A néhol viktoriánus kori árvatörténeteket idéző filmadaptáció lehetővé teszi, hogy egy igazán bátor, ugyanakkor hiperszenzitív és túlbuzgó kislány szemén keresztül nézzünk a világra. (© theguardian.com)
Amy March (Kisasszonyok)
Anne Shirley
Lady Bird (Lady Bird)
A 2000-ben kezdődött amerikai vígjátéksorozat új köntösbe bújtatta a már megszokott anyafigurát. A sorozat kezdetén egy 32 éves egyedülálló nővel és annak 16 éves lányával ismerkedhetünk meg. Az anyai karaktert kivételes humora, elképesztő filmográfiai tudástára és a saját anyjával való megküzdései is hősnővé emelik, akinek a bőrébe – talán szellemessége miatt – szívesen bújnánk egy időre. (© Frazer Harrison/Getty Images)
Susan Mayer (Született feleségek)
Georga Miller (Ginny és Georga)
Lorelai Gilmore (Szívek szállodája)
Nem tudom, létezik-e nő ezen a világon, aki nem képzelte el, milyen lehet sikeres, szabadúszó újságíróként több száz eurót költeni ruhára és cipőre, legalább egyetlen napig. Következő szereplőnk ugyan sok szempontból kiváltságos élethelyzetben van, egyúttal mégis idegesítő a maga környezetében: rengeteget költ, főleg cipőkre, tökéletes teste van, pedig nem edz egy pillanatig sem. Pénzt kér a volt fickójától, aki mindig átverte, és közhelyes rébuszokban beszél a szerelemről, közben halálosan ijesztőnek állít be mindent, ami a nagyvároson kívül zajlik. Ismerős? (© glamour.hu)
Carrie Bradshaw (Szex és New York)
Jenny Humphrey (Gossip Girl)
Hannah Horvath (Girls)
A királyi család önmagában is a dráma melegágya. De vajon melyik az a karakter, amelyik egy nyilvánosságra került fotóval hatalmas port kavart a királyi család életében? Helena Bonham Carter virtuóz alakítása még magasabb piedesztálra emeli ezt a valós személyiséget, aki vászonra viszi a „sorban csak a második” életérzést. (© Jason Bell / Netflix)
Daphne Busset (A Bridgerton család)
Margit hercegnő (A korona)
Charlotte Wells (Kurtizánok kora)
Vannak családok, amelyekben az abúzus mértéke és az örökölt traumák olyan méreteket öltenek, hogy az ember elátkozva érezheti magát. Így érez az a női mellékszereplőnk is, aki, nem kímélve mást és önmagát, menetel előre a ranglétrán, míg csaló szobalányból kaszinómenedzser nem lesz. (© Netflix)
Carmela Corleone (A keresztapa)
Tata Escobar (Narcos)
Ruth Langmore (Ozark)
1984-et írunk, amikor az egyik amerikai krimisorozat megkísérli, hogy egy nőt tegyen főnyomozóvá a történetben. Az idősebb hölgy ugyan nem hivatali pozíciót tölt be, hanem volt angoltanár. Itt regényíróként jelenik meg, és minden megoldott ügy az ő nevéhez köthető. (© bb.co.uk)
Lilly Rush (Döglött akták)
Jessica Fletcher (Gyilkos sorok)
Veronica Mars (Veronica Mars)
A ,,hős” nem minden esetben utal pozitív szereplőre, mégis könnyen szimpatizálunk vele, ha eleget tudunk a hátteréről. Szereplőnk ebben az esetben egy fekete hajú, „isten haragja” típusú nő, aki megpróbálja kitúrni a házból újonnan érkező lakótársát, majd szokása szerint megszerezni a kauciót. Ki ő? (© Comedy Central)
Chloe (Ne bízz a 23-asban lakó ribiben!)
Jess Day (Új csaj)
Phoebe Buffey (Jóbarátok)
Mindig azt gondoltam, hogy a fantasydráma mint műfaj viszonylag szűk nézőréteggel operál. Aztán jött ez a sorozat. Hősnőnk egyik megnevezése a Viharbanszületett, és a fantasyvilág Jeanne d´Arcjának alakját kívánja megjeleníteni. Nehéz összekeverni bárki mással, gondolom, már tudjátok is, kiről van szó. (© HBO)
Galadriel (Gyűrűk ura)
Leia Organa (A csillagok háborúja)
Daenerys Targaryen (Trónok harca)
Ismeritek a „mockumentary” műfaját? Ez az áldokumentumfilm, amely a filmvígjáték egyik műfaja. Főhősnőnk ennek a Netflixen sugárzott, későn befutott sorozatnak a legkiválóbb naivája. Recepciósként több éven keresztül szuggerálja az előtte ülő papírértékesítő férfit, mígnem beteljesül a szerelem. (© usatoday.com)
Jenna (LolliLove)
Pam Beesley (The Office)
Dakota Johnson (The Nowhere Inn)
A szatmári ortodox zsidó történet főhőse több szempontból rendkívüli nő. Olyan körülményekből szökik el, ráadásul várandósan, amelyek számunkra nem is élhetőek, és általa a belső út, illetve az önmegismerés és beteljesítés teljesen új színben mutatkozik meg. Végül a zene húzza be egy teljesen más világba. Végig libabőr, szipogás és halk zihálás, amiben részünk lehet, míg felfejtődik a hősnő valódi énje, immár fojtogató vallási elvárások nélkül. (© Netflix)
Etty Ausch (Egy közülünk)
June Osborne (A szolgálólány meséje)
Esther Shapiro (Unorthodox)
Megválaszolt: 
0
Összes: 
0
Jó: 
0
Rossz: 
0
Cookies