Itt a tavasz, a megújító bőrkezelések időszaka. Lássunk egy klasszikus arckezelést vitaminokkal, peptidekkel és ultrahanggal.

Írásunkban egy klasszikus kozmetikai arckezelést szeretnénk bemutatni, amely során vitaminokkal, peptidekkel és kozmetikai ultrahanggal dolgoztunk. Alanyunk Bertalan Irma (69, Bős) életében csak talán egy-két alkalommal járt kozmetikusnál, ezért kíváncsian várta, hogy Miháldy-Ruff Angéla mit tud kezdeni vele. Irma teljesen egyszerű hidratálókrémeket, körömvirágos Indulonát használ. Sosem volt gondja a bőrével. Az elpattant erecskéktől eltekintve nagyon szép az arcbőre. 

angi-kozmetikusnagy.jpg
Derm-A Stúdiókozmetika (Dunaszerdahely), Miháldy-Ruff Angéla

Miért fontosak a vitaminfeltöltő kezelések?kérdezzük házi kozmetikusunkat, Angélát.

– A vitaminokkal lassíthatjuk az öregedést. A bőrt energiával töltik fel, visszaadják életerejét, javítják a funkcióit. Az öregedés a bőr minden felületét érinti. A legfontosabb vitaminok az A, a C és az E, aztán következnek a mikroelemek, mint a cink és a szelén. Bár mennyiségük a szervezeten belül csekély, de nélkülözhetetlenek. A bőr három rétegből áll, és mindegyikben lejátszódik az öregedés. Legfelső a hámréteg, a bőr középső rétege az irha, az alsó pedig a bőralja. Mi a hám és az irharéteget kezeljük a kozmetikában. A plasztika, az orvosok és a plasztikai sebészek viszont ezek alatt dolgoznak. Ezért nem jelentünk konkurenciát egymásnak, ugyanis az orvosok a bőrt kívülről nem tudják tökéletesíteni. A ráncokat el tudják tüntetni botoxszal vagy liftinggel – a bőr ragyogását viszont a kozmetikára kell bízni.

Irma esetében milyen vitaminokra van szükség?

– Majd minden bőrnek ugyanarra a vitaminra van szüksége! Irma arcán látható, hogy az erecskék el vannak pattanva, ami azért van, mert gyenge az érfal. Minél idősebb valaki, annál jobban látszódnak a megpattant erek. A bőr elvékonyodik, és a kötőszövetek is meggyengülhetnek, és a vitaminhiány ezt csak sietteti. Tipikusan érfalerősítő a C-vitamin. Kiváló elektrokoagulációs módszerek léteznek, amikor tűvel végigszurkálják ezeket a kis erecskéket – és szépen el is múlnak. Viszont máshol megint előjöhetnek, pontosan a genetikai hajlam miatt. Ha a szüleinknél, nagyszüleinknél előfordultak, várhatóan nálunk is megjelennek.

01_1.jpg

Kezelésünk egy peptides kezelés is. Mit kell tudni a peptidekről?

– A peptidek, azaz az úgynevezett fehérje hidrolizátumok segítik a sejtek megújulását. A bőrben is megtalálhatóak, bár ezek nem ugyanazok a peptidek, mint amelyek a kozmetikumokba kerülnek. A peptidek úgy működnek, mint zár és a kulcsa. Amikor elfordítják a zárat, arra késztetik a sejteket, hogy friss kollagént termeljenek. Vagyis mikor a kollagén elhasználódott, a kis törött darabok további kollagéntermelést idéznek elő. Ám ahogy a testünk öregszik, már nem olyan hatékony ez a folyamat. Vannak olyan peptidek, amelyek azt üzenik az agynak, hogy lazítsa el az izmokat. Ezek az úgynevezett botoxhatású kozmetikai peptidek. Nem teljesen olyanok, mint a botox, mivel csak pár napig tart a hatásuk. Az ellazítás azért jó, mert az izom és a bőr állandó kényszerített, befeszült állapotban van, így mimikai ráncok alakulnak ki. Ezeket próbálja a kozmetika különböző krémekkel, kezelésekkel kiradírozni az arcbőrből. 

Esetünkben milyen peptidekre lesz szükség?

– Mindenképpen előkezelem a bőrt, aktív szérumokkal. Ezek mélyen hidratálják a bőrt. A hidratálás nagyon fontos. Azt gondolnánk, hogy minél szárazabb a sejt, annál jobban magába szívja a nedvességet, pedig fordítva van. Minél szárazabb, összeaszottabb egy sejt, annál kisebb az életfunkciója. Tehát a kezeléseknél a legelső lépés mindig a hidratálás szérummal. Utána ultrahanggal beviszem a peptideket a bőrbe. Amit még használok, egy ultrakis molekulájú hialuronsav, ami be tud jutni a bőrbe, és ott tovább hidratálja a kötőszöveti réteget, kitelíti a bőrt. Illetve olyan anyagokat fogok felvinni a szem és száj környékére, amelyek halványítják a ráncokat. Esetünkben szükség lesz még botoxszerű peptidre; szilíciumra, amely a kötőszövetek tömörítésében fog segítséget nyújtani; rézre, ránctalanító peptidre, amelyet a szem környékén alkalmazok. Az anyagokat az ultrahanggal körkörösen bedolgozom a bőrbe. 

02_1.jpg

Mit kell tudni az ultrahangról?

– Az ultrahangos kozmetikai kezelés az adott bőrtípusnak megfelelő hatóanyaggal történik. Előnye, hogy az ultrahang eléri a bőr mélyebb rétegeit is, ahová képesek bejutni a kezelés során célzottan használt hatóanyagok. Alkalmazható aknés bőr kezelésére, ránctalanító kezelésre, hegek halványítására, narancsbőr kezelésére, zsírmobilizálásra. Érvényes, hogy többszöri kezeléssel tudunk csak látványos eredményt elérni. Vagyis kúrával, ami havi 4-6 alkalom.

Darnay Krisztina
Fotó: Dömötör Ede

 

 

Nyerjen!

A következő hónapokban kavitációs ultrahangos-rádiófrekvenciás kezelésre keresünk jelentkezőt.
Nyolc alkalom, s karcsúsodással jár.

Infó: ujno [at] ujno.sk

Vitaminos kúra
Vitaminos kúra
Vitaminos kúra
Vitaminos kúra
Vitaminos kúra
Vitaminos kúra
Vitaminos kúra
Vitaminos kúra
Vitaminos kúra
Előtte Utána