Létezik még plátói szerelem? Azt hisszük, nem. Pedig igen! Hányszor álmodozunk valakiről, akit soha el nem érhetünk – és talán nem is akarunk? Csak azért, mert valakire gondolni, valakivel álmodozni, vagy testetlenül vágyni valaki után egyszerűen mesés.

Mint egy tizenhat éves
Niki bevallotta, hogy újra kislánynak érzi magát. Tizenhat éves korában szerelmes volt az osztályfőnökébe, mert távol-közel ő volt az egyetlen férfi az iskolában. Később plátói érzelmeket táplált egy érettségiző fiú, Roland iránt, aki a legszebb srác volt a gimiben. Rolandot körüldongták a lányok, és a kis békát észre sem vette. Akárcsak most nem veszi őt észre a fitneszedző, akinek barátnője van… Niki sem szeretőt keres, hiszen boldog házasságban él, és van két kisgyermeke. De! „Ha tudnátok, milyen szép szeme van annak a pasinak! Milyen szellemes, mennyire tudja, mit akar! Csak azért járok edzésre, hogy láthassam…” Nikit sokszor elfogja a kísértés, hogy egy kis levelet tegyen a férfi kabátja zsebébe, persze névtelenül. Csak úgy, hogy tudja, mennyire tetszik neki...

Újra boldog izgalomban élni
„Gimis koromban nem tudtam, hogyan kell megismerkedni egy fiúval, csak álmodozni tudtam. Az iskola szépfiúja ugyanolyan elérhetetlen volt számomra, mint a Beatles jópofa dobosa. Ma is az eszemmel tudom, hogy a fitneszedző tabu, hiszen férjem és gyerekeim vannak, neki pedig barátnője... Mégis!” Niki harminchét éves, tíz éve ment férjhez, és a férje természetesen munkamániás. Kit érdekel, hogy civilben a fitneszedző is csak egy egyszerű pincér? „Neki köszönhetően rájöttem, hogy mi hiányzik az életemből: az izgalom, az álmodozás, az, hogy legyen néha kire gondolni...”

almaink-lovagja.jpg

Nem a romantika hiányzik?
A romantikus szerelem erős érzelmi kötelék, érezheti mind a két fél – bár nyoma sincs benne az őrülten kívánós erotikának, még kevésbé a szexnek. A plátói szerelem nem veszélyes. A klasszikus plátói szerelem a serdülőkorra jellemző, amikor nagyon erős érzelmekkel kötődhetünk valakihez. A romantikus szerelembe esett ember mindig a másikra gondol, vonzódik hozzá, és igyekszik a szeretett lény közelében lenni. Az álmodozás jobban ízlik, mint egy igazi kávé az álomlovaggal... A valóságos randi megölné a romantikát.
Niki érzelme is romantikus szerelem. Nem szerelmes az edzőbe, de sokat gondol rá: „Hiányzik a flört, ami csak abból állna, hogy beszélgetünk, nem valami eget rengető szerelemről, hanem, mondjuk, csak arról, hogy a téli gumikat ki kellene már cserélni nyárira...” De amikor erre gondol, máris elszégyelli magát, hiszen tulajdonképpen még mindig szereti a férjét, és dehogy akar ő szerető lenni!

almaink-lovagja01.jpg

Az ártalmatlan szépfiú
Laura története kissé más. Közel a harminchoz fülig szerelmes tud lenni a legújabb romantikus sorozat főszereplőjébe, és az interneten felkutat minden filmet, amiben imádottja játszik. Laura barátja csak mosolyog rajta. Laura bevallja: „A mániám néha kínos, de boldog vagyok, ha egy filmben láthatom az ideálomat. A férfiak is felragasztják a szép színésznők képét a szekrény oldalára, mert jólesik rájuk pillantani.” 
Mikor kezd veszélyessé válni a romantikus szerelem? (Ez is előfordulhat.) Akkor, amikor a rajongás miatt zavar keletkezik a házasságunkban. Volt rá eset, hogy a rajongás beteljesülés nélkül is a házasság felbomlásával végződött.
A végzetes ismeretség a munkahelyen kezdődött, és az álomlovag még ma sem tudja, milyen lavinát indított el. Bea új kollégát kapott. A férfi nagyon tetszett Beának. Sokszor lementek a vállalati büfébe kávézni, de a pasinak eszébe sem jutott, hogy megkörnyékezze Beát, hiszen barátnője volt. Bea házassága éppen válságosra fordult, mert nem tudott teherbe esni. Minél rosszabb volt otthon a helyzet, annál többet gondolt a férfira. Egy szerencsétlen veszekedés alkalmával Bea a férje szemébe vágta, hogy egy unalmas alak... A férj vérig sértődött, és máris összeállt benne a kép, mikor Bea a szellemes kollégát emlegette. Hamarosan a válóperes bíró előtt találták magukat.
A pszichológusok egy dologra figyelmeztetnek: a romantikus vagy plátói szerelem egy végzetes pillanatban szerelemmé alakulhat, főleg olyan nők esetében, akik érzelmileg nincsenek máshol lekötve, vagy akik éppen kapcsolati válságot élnek át. Ilyesmi pedig gyakran előfordul – előfordulhat bármikor, bárki életében. Ezért az ártatlan vagy ártalmatlannak tűnő plátói és romantikus szerelmekkel vigyázni kell!
Varga Klára