ŐRÜLET VAGY HASZNOS, avagy miért vezetek Bullet Journalt?

Tegye fel a kezét, aki sosem próbálkozott még naplóírással, vagy sosem próbálta rendszerezni a feladatait. Ki az, aki évente új és újabb naptárba jegyzi fel élete eseményeit, aki határidőnaplót vezet, vagy papírcetlikre írja teendői listáját?
Biztosra veszem, mindnyájan kísérleteztünk már hasonlóval. Az is biztos, hogy elveszítettük a cetliket, lelohadt naplóírói lelkesedésünk, nem tetszett a határidőnapló. Én gimnazistaként naplót vezettem (főleg az érzéseimről), aztán egy idő után összetéptem a lapokat. Egyetemistaként kisméretű naptárakat használtam, tanárként is voltak óratervező noteszeim: némelyiket máig őrzöm. A cetlizésről sem sikerült teljesen leszoknom. Közel két éve azonban – egyik kolléganőm sugallatára – felfedeztem egy izgalmas tervezőrendszert, a BuJo-t.  Digitális világunkban ugyanis újra divat lett az analóg rendszerezés. 
A BuJo-nak (bujózásnak) világszerte nagy tábora van. Az Instagramon közel 4 millió bujós posztot találni! (Csak rá kell keresni a #bulletjournal hashtagre.) A szépen megtervezett, díszített oldalak inspirálóak, de az egész nem arról szól, hogyan néz ki a bujó – legalábbis nekem. Hanem hogy hatékony! 

viszkok-fruzsi-specia.jpg
A népszerű youtuber, Viszkok Fruzsi BuJója

 

Mi az a Bullet Journal?
Nincs rá igazán magyar szó. Mondják minimalista határidőnaplónak, listázó gyorsnaplózásnak, felsorolós villámnaplónak, fókuszfüzetnek. A Bullet Journalban keveredik a tervezés, a jegyzetelés, a naplóírás. „Csináld magad“ naptár ez, ami bármikor elkezdhető. Egyszerű, praktikus – és nagy szabadságot biztosít. Kitalálója Ryder Carroll amerikai üzletember, aki egy nagyon letisztult rendszert álmodott meg bujójával, mert a díszítések csak később jelentek meg benne.

Hogyan használom?
Nem követek szigorú szabályokat. Minimalista módon, egyszerűen használom. Körülbelül fél óra kellett hozzá, hogy felállítsam az alaprendszert: jelmagyarázat, tartalomjegyzék, éves, havi és napi tervező. És nem használok heti tervezőt. Pluszban még vannak a gyűjteményeim (tematikus oldalak), bármilyen formában, akár listaszerűen is: ajándékötletek, hangulatnapló, hálanapló, elolvasásra váró könyvek, filmek jegyzéke, jegyzetek. Az én füzetemben az alaprendszeren túl csak elolvasásra váró könyvlista és különféle jegyzetek találhatók. Az utazásaink alatt külön utazási naplót vezetek, így azok is csak vázlatosan kerülnek bele. 

Később is lehet kezdeni!
Az éves (vagy jövő) tervező nálam négy oldallapon jelenik meg. Vízszintes vonallal három részre osztom a lapokat, így minden hónapra jut egy téglalap, ahová beírom, ami előre látható. A szeptemberrel kezdtem, ezért az első évben csak négy rekesz kellett. A havi tervező kétoldalas. A naptár kerül a bal oldalra. Itt egymás alatt, függőlegesen írom a dátumokat, mellé a napok kezdőbetűit, azok mellé a tervezett eseményeket. A jobb oldali lapra kerülnek a havi teendők. A következő üres lapon kezdem a napi tervezőt. Felírom a dátumot, s azt, amit aznap akarok elvégezni. Én nem bontom a napot napszakokra. Néha csak naplószerűen lejegyzem, hogy mi történt.
Minden este áttekintem a füzetemet. Nekem az este vált be, de van, aki reggel foglalkozik a bujójával. Igyekszem mindig magamnál tartani. Napközben rá-rápillantok, és beleírom kóbor kis ötleteimet.
A folyamatosan bővülő tárgymutató (index) a füzet első két-három lapjára került. Ide azt írom, mi hol, melyik oldalon van. Így pillanatok alatt megtalálom, amit keresek.
A BuJo sztenderd jelöléseket is használ. Nálam a pont a teendőt, a kis kör az eseményt, a gondolatjel a jegyzetet jelenti. Ha elvégeztem valamit, azt kipipálom, ha ejtem a tevékenységet, azt áthúzom, ha elhalasztok, elvándoroltatok valamit egy másik napra, másik hónapra, azt kis nyíllal jelzem. Ha valami fontos, felkiáltójelet teszek mellé. Egyszóval: csak az alapjelöléseket használom, s azokat is kissé módosítva. A hónap utolsó napján készítem el az új havi tervezőt.

Milyen füzetet, írószerszámot használok?
A német LEUCHTTURM1917, közepes méretű füzetet szeretem, a pontozottat (van még kockás, azaz négyzetrácsos, csíkos és sima változat is). Előnye, hogy oldalai számozottak. Persze, bármilyen egyszerű füzet megteszi, de az oldalakat mindenképp érdemes megszámozni. A tollnál arra ügyelek, hogy a tinta ne üssön át a másik oldalra. Általában Staedtler, illetve Micron márkájú tollakat használok, a színes filctollak közül a Stabilót. Ritkán a vonalzómat is előveszem. Szeretem, ha a füzetem esztétikusan néz ki, de a díszítést nem veszem komolyan. Csak néha írok színes filctollal, matricát vagy mintás, öntapadós dekorszalagot (washi tape) ragasztok ide-oda.

 

„Mindenki hozzátesz egy kicsit magából, alakítgat rajta, elhagy dolgokat, máshogy használ részeket..."

 

Miért öröm a Bullet Journal?
Öröm, mert sokkal rugalmasabb, mint egy hagyományos határidőnapló. A rendszert én tervezem meg, lépésről lépésre, hozzám szabva. Egyetlen füzetbe írok mindent, és annyit, amennyit akarok. Nincsenek üres oldalak. Végre elmarad a cetlizés. Megörökíti napjaimat. Nem csak egy évre szól, nem fontos, hogy tökéletes legyen, és akkor sincs baj, ha kihagyok napokat. Könnyen átlátható. Ráadásul csak tíz percet vesz el az időmből, mert címszavakban írok. Megadhatja az alkotás örömét, ha rajzolunk is bele. 

Mik a buktatók?
Szerintem alig van. Az agyoncicomázással, persze, sok idő elmehet. Ha valaki fest bele, rajzolja, díszíti, azt én már hobbinak tartom. Ám ha nem foglakozol a bujóddal, nem fog segíteni. Csak sima füzet marad, amibe beírsz ezt-azt. Szerintem előbb az alaprutinokat érdemes kialakítani, s aztán jöhet a cicoma. 

Miért ajánlom?
Mert elég hozzá egy szimpla füzet és toll. Mert címszavakban jegyzetelhetsz – ráadásul a kézzel jegyzetelés hozzájárul, hogy jobban emlékezz a dolgokra. Mert minimalista módon használhatod. Ne riasszon el a sok agyoncicomázott oldal, amit az interneten láthatsz. Segít a célok elérésében, jó szokásokat alakíthat ki nálad. Csatlakozz te is a bujózók táborához, hogy megkönnyítsd az életedet! 

Pásztor Márta

web-bannerek-instagram.jpg

 

Új Nő csapata