Tél van, pilinkézik a hó. A babák fáznak, ezért sapkát, sálat kaptak. Így lett belőlük téli baba.

Éljen a DIY! A Csináld magad mozgalom ismét virágkorát éli. A nők rájöttek, hogy van két ügyes kezük, amivel csodát művelhetnek. S megszülettek a kézműves ékszerek, a kézműves babák vagy éppen torták és mézeskalácsok. 

A gyerekek mellett sok nő családbarát munkát keres, vagy elfoglaltságnak olyasmit, amit szívvel-lélekkel tud csinálni. A sok oktatóvideó csak támogatja őket ebben: ma akár az internetről is megtanulhatunk horgolni vagy babát készíteni. Sok nő a gyermekgondozási szabadság után vissza sem tér a munkába, és a szívszerelemből – a kreatívkodásból – pénzkereső foglalkozás lesz.

Erika, a kitartó
A Kisudvarnokban élő Janikovics Erika (32) két kisfiú édesanyja. A család ellátásából lecsippentett idejében csodaszép babákat varr. – A nagyobbik fiam már hároméves, jó gyerek, de a kisebbik csak nyolc hónapos. Így sokszor csak éjjel jut idő a kreatívkodásra, de imádom minden percét! Néha csak akkor kerülök a varrógéphez, amikor már mindenki alszik – kezdi a bemutatkozást.

janikovics-erika.jpg

Erika gyerekkorában a játék babáinak varrt, majd kapott egy mechanikus varrógépet, amelyen seperc alatt megtanult varrni. Ma egy elektromos Singer a legjobb barátja. A horgolást a világhálóról sajátította el. Konok és kitartó: akár többször is visszafejti a varrást, míg olyan nem lesz, mint amilyenre megálmodta. Majd szabásmintát készít, hogy legközelebb már könnyebb legyen. 

– Most a babák a kedvencek! – mondja. – Varrtam más karaktereket is – lovacskát, elefántot, csigát, manót –, de ezeknek van a legnagyobb sikere. Amikor az első elkészült, tovább dolgoztam, míg meg nem született a kollekció. Az anyagokat a világhálóról rendelem, de az anyagosban is szívesen válogatok. A legszebb anyagokat Győrből hozom. Egyből nem rendelek sokat, hiszen csak pici darabokra van szükségem. Inkább többfajtát veszek, ezeket aztán kombinálom. Mesevilág ez! 

03_59.jpg
Erika nemrégiben költözött be családjával új otthonába. S hogy örömteli napokat hozott az új ház, az meglátszik a munkáin is: alkotókedve szárnyal. Megállás nélkül négy óra alatt születik egy téli baba. Ennyi ideje azonban sosincs egyszerre, ezért sorozatgyártásban készíti az egyes végtagokat. Lehorgol hat testet, összevarr hat fejet, lábat, kezet, ruhácskát...
 

Hogyan készülnek?
Mint mondja, a baba horgolt testét másfél óráig tart elkészíteni. A test többi részét a textilen kirajzolja, kivágja, összevarrja géppel, üreges rosttal kitömi, kézzel bevarrja, majd összedolgozza a babarészeket. A hajat pamutból készíti, amin először átfut varrógéppel, majd a baba fejéhez varrja. Ezután következik a szoknyácska, a sapka, a sál, amit megvarr, és kézzel hozzávarrja a babához. A szemeket textilfilccel rajzolja, és végül kap egy kis arcpírt Erika pirosítójából. Öltések közt az idő gyorsan telik. Megállás nélkül négy óra, mire megszületik a téli baba. Ennyi ideje persze sosincs. Bevált módszer, hogy egyszerre lehorgol hat testet, összevarr hat fejet, lábat, kezet, ruhácskát, és a végén összerakja őket. – Ezernyi ötletem van. Mikor anyagokat párosítok, és beleszeretek egy kombinációba, félrerakom.

– Egyszer még sor kerül rá! – mondja nevetve. – Engem a munka energetizál. Látni, ahogy a semmiből a két kezem által megszületik valami... Még éjjel is ezen pörgök. És mikor elkészül egy baba, az nagy sikerélmény. Eltervezem, véghezviszem, kipipálhatom. 

02_60.jpg
Sapka, sál, szívecskés gomb, kis arcpír jellemzi a téli babáit. Mindegyikre került valami plusz, és szereti „színben tartani” az öltözéküket
 

A babák után nemcsak gyerekek áhítoznak, hanem sok felnőtt is vásárol magának belőlük.
– Nem egy hölgy kérdezte tőlem: nem lesz ciki, ha magának veszi? Miért volna! Nem kimondottan gyerekjátéknak szánom a babáimat – magyarázza. – Tetszik a vidéki stílus a lakberendezésben, és ha beültethetünk egy babát a sarokba, még a kedélyünk is felvidul. 

01_57.jpg
Sokan sajnálják a téli babákat, merthogy télen olyan szürkék a napok. Pedig nem igaz, jó soruk van a téli babáknak, mert csodaszép színes sálakba, szvetterkékbe lehet őket bebugyolálni. Aki ránéz Janikovics Erika babáira, annak mindjárt az jut eszébe: milyen cuki évszak ez a tél! Milyen jól néznek ki a babák ebben a téli szerelésben

A jövő Erika most a gyermekgondozási szabadságát tölti. Néha eszébe jut: hogyan tovább? Előtte irodai munkát végzett, de még nem tudja, mit hoz a jövő. Annyira megszerette a babákat, hogy úgy érzi: biztos lesz folytatás! 

Ando Krisztina

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg