A bőr a férfi kezébe illik, ezért a legjobb bőrmívesek mindig férfiak. A VARJU & Co márkát – és Varju Tamás bőrmívest mutatjuk be! Tamás Komáromban él, munkáit online értékesíti a világ minden tájára. A legfinomabb bőrökkel dolgozik. S amit alkot, az is mind prémium kategória. Szépen, emberi léptékben építi vállalkozását.

Egy családi manufaktúrát álmodott meg, amibe majd a két lánya is szépen belenő. – A korrektségre és a tisztességre alapoztam mindig – mondja.
A kezdés szokványos volt: műhelyét a családi ház garázsában rendezte be. Ma is itt születnek a (bőr)csodák.
– Néptáncoltam, és a fesztiválokon mindig megcsodáltam a bőrművesek munkáit – kezdi. – Egyszer aztán megfogadtam, hogy készítek egy tarsolyt. Autodidakta módon kezdtem bele, ám később elvégeztem a Népi Mesterségek és Művészetek Főiskoláját Budapesten. Mára lefokozták szakközépiskolának, de engem még a legjobb tanárok tanítottak. Lassan húsz éve foglalkozom bőrrel. 

portre.jpg

Tamás a kezdetektől odafigyel az alapanyagok minőségére. – Ahhoz, hogy a nemzetközi piacon megvessük a lábunkat, elengedhetetlen a magas minőség. Többek között minőségi francia, olasz, angol, magyar bőrökkel dolgozunk. Nos, ez a francia bőrgyár először szóba sem akart velem állni... Olyan tekintélyes klientúrája van – piacvezető cégek is tőlük vásárolnak –, hogy nem volt rászorulva egy kis kelet-európai műhely megrendelésére. Ám én kitartottam, és mára gond nélkül együttműködünk – meséli. A Varju márka ma főleg külföldre dolgozik és szállít. Alaszkától Indiáig, Japántól az Egyesült Államokig sokfelé megtalálhatóak a termékei. Nemrég a mexikói ügyfélnek Tamás postán adta fel a rendelést. A postáshölgynek elő kellett vennie a munkakódexét, mert a hét év alatt, mióta ott dolgozik, még senki sem postázott tőlük Mexikóba... 

– Portfóliónk széles: az utazótáskáktól a pénztárcákon át az irattartókig mindent készítünk – folytatja Tamás. – Teljes kollekciókat tudunk kínálni. Emellett több projekten dolgozunk egyszerre. Ez annyit jelent, hogy az egyik cégnek új modelleket fejlesztünk, és azokat le is gyártjuk, de van, hogy csak félkész termékeket adunk. Mindezt egyedül már nem győzném, így van egy segédem, kollégám. A csapat harmadik tagja pedig a papírmunkában segítkezik.

 

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

Egy pénztárca egy nap!
Mivel a termékek főleg kézzel készülnek, a munka időigényes. – Egy pénztárca egynapnyi munkával jár. Kiszabjuk, összeillesztjük, ragasztjuk, varrjuk, a másik oldalával ugyanígy járunk el. Majd szélezzük, égetjük és festjük. Ha nem megfelelő, akkor újra égetjük, festjük, csiszoljuk, és még egy soron lefestjük a bőrt. Az égetést a vágott széleknél alkalmazzuk. Tíz éve egy francia portálon találkoztam az említett technikával: azóta igazán szépek, egyenletesek a vágott szélek.

Egy nagyobb táska akár több órányi munkával jár. Ha több díszítést szeretne a kliens, akkor a duplájával lehet számolni. A népművészetben a díszítések az időigényesek: ilyen a domborítás, szironyozás, fűzés, fonás, kézi festés, antikolás, patinásítás és a csontmunkák. Nem hiába voltak régen a módosabb gazdáknak, uraknak díszes bőrmíves kellékeik, míg a szegények csak az egyszerű darabokat engedhették meg maguknak! – Számomra még mindig a magyar népművészet a csúcs! Abból táplálkozva lehet csak páratlan szépségeket alkotni. Az igazi flow-érzés a népi daraboknál jön még ma is – teszi hozzá Tamás.

lampa.jpg
A DAC-stadionban ő tervezte a lámpák bőrborítását

Minimal art
S bár kedvence a népművészet – mára a kínálatot letisztult, minimalos dizájndarabokkal bővítette. – Figyeltem a nemzetközi műhelyek munkáit, és adta magát a nyitás a minimal felé. Sokan azt gondolnák, hogy mivel a minimal artos daraboknál nincs díszítés, pikk-pakk elkészülnek. Nagy tévedés! Egy minimalos darab díszítése maga a varrás, ezért nagyon oda kell figyelni minden egyes öltésre. A hiba itt azonnal virít, mert nincs elfedve a sok cifrasággal! A szélekre és a festésre is ügyelni kell. Egyszerűen tökéletes munkát kell végezni. 

03_54.jpg
Az égetést a vágott széleknél alkalmazzák. Egy portálon lelt rá a hagyományos francia technikára, azóta igazán szépek a vágott szélek...

Apropó, cérna!
Egy nem minőséges cérna már a varrás alatt elkopik, rojtossá válik, elkezd fesleni. Tamás cérnája azonban minőséges. Ezt a cérnát Franciaországból rendeli, egy 1847 óta működő cérnagyárból, ahol a cérnákat nedvesen csavarják, méhviaszozzák, és lószőrkorongokkal áthúzzák (azért ilyen fényesek). Nem véletlen, hogy a legnagyobb világmárkák, mint a Gucci, a Louis Vuitton és a Hermès is az említett alapanyagot használják. A csatok a termékeken kizárólag rézből készülnek. A krómhatást pedig nikkelbevonattal érik el. A bőrmíves fontos munkaeszköze még a csikó. – A csikó egyfajta satuként működik. Ebbe befogom az épp varrandó bőrt, és nyerges-lószerszámos varrást végzek rajta – mondja Tamás. – Ami gyakorlatban úgy néz ki, hogy a cérna mindkét végén tű van, és oda-vissza varrok vele. Ez a legtartósabb varrási technika. Ehhez képest a gépi varrás feleannyira tartós! 
Szeressük a Varju márka termékeit, mert valóban csodaszépek! (www.varjut.com)

bor-taska.jpg
Női táskákat is készítenek

A hagyaték
A nagyapa igazi ezermester volt. Mindig a műhelyében fúrt-faragott, Tamás pedig segédkezett neki. A kézügyességét tőle örökölte (ahogy a 110 éves, robusztus munkaasztalát is).
– Ez az asztal az én kis játszóterem! Ám nem ez az egyedüli régiség nálam! – mondja, mikor észreveszek egy régi nyerget a falon. – Ez egy világháborús katonai nyereg, ritka jó állapotban vásároltam. Tanulmányozom ugyanis a háború előtti munkákat: csak tanulhatunk a régiektől, olyan alapos munkát végeztek. A szecesszió és az art deco volt minden szakmának, így a bőriparnak is a topja. Olyan munkák maradtak ránk, amelyek a mai napig tanulságosak. Itt nálunk, Közép-Európában a kommunizmus nagyon sok kárt okozott. A határmódosítások gyengítették, végül teljesen tönkretették a hagyományos bőripart. Az államosítás pedig elvette a szakmák becsületét! – magyarázza érzékletesen. S hogy mondandóját nyomatékosítsa, mutat egy 120 éves francia szerszámot. – Ez volt az első régi darabom! Egy tolókés, amivel a szíjakat vágják. A gyár, ahonnan kikerült, még ma is létezik... 

05_38.jpg
A kardoknak gyönyörű tokokat bőröznek. A hüvely váza fából készül, ahogy a középkorban is: egy 15. századi kódex leírása alapján készíti Varju Tamás, tradicionális felfüggesztéssel

A bőripar, ahol minden a tradíció!
A bőripar érdekes szegmense a könnyűiparnak. Az tud igazán jó bőrt gyártani, aki már régóta csinálja, s akinek a technológia kidolgozására volt vagy 150 éve. Az idő itt fontos faktor. Tudni kell azt is, hogy minden bőrgyárnak megvan a maga erőssége. Egy jó bőrmíves pedig tudja, hogy melyik bőr mire alkalmas... A toszkán bőrből például kiváló irattartót lehet készíteni. A francia kecskebőr a pénztárcák készítéséhez ideális: a kecskebőr finom, vékonyabb bőr, de van tartása, és legalább 40 színben beszerezhető. Az angol bőr vastagabb, viszont tökéletes a szíjazatok készítésére.
A magyar bőrösök mindig jó minőségű, hazai alapanyagból dolgoztak. A Trianon előtti időkben az alapanyag az ország különböző részeiből érkezett, és pár nagy múltú bőrgyárban került feldolgozásra.
Magyarországon ma egyedül Simontornyán működik komolyabb múlttal rendelkező bőrgyár, a többi nagy hírű bőrgyár tönkrement. Szlovákiában Bošanyban működik egy kisebb bőrgyár, de ők még nem készek a nemzetközi színvonalra. – Nem úgy a franciáknál, ahol nem volt államosítás – mondja Varju Tamás. – A franciák közel sem tudnak annyit, mint amit a magyar népművészet tud vagy tudott, de olyan világmárkák születtek ott, mint a Louis Vuitton vagy a Hermès, és a franciák ezeket a bőrös cégeket ma nemzeti kincsként kezelik.

bordiszmu-03.jpg
Számára a magyar népművészet a csúcs. Abból táplálkozva lehet csak páratlan dolgokat alkotni!

Sok a hobbibőrös
Ma már akár az internetről is ki lehet tanulni a bőrözést. – Ezt örvendetesnek mondhatjuk, de egyben azt is jelenti, hogy a szakma felhígult – mondja Tamás. – Pár évvel ezelőtt még sokkal kevesebb bőrműves volt. Ma sok a hobbibőrös, ami egyrészt jó, hiszen szép hobbit űznek. Ám a vásárokban mégis sok egyformaságot láthatunk: tíz egyentarsoly sorakozik egymás mellett. Minden népművészet attól szép, hogy egyedi és sokrétű. Ezzel a sok egyforma tarsollyal a népiség lelkét ölik meg... Ma a bőrösök középkategóriás bőrrel dolgoznak, amit géppel varrnak meg, ám a legnagyobb haszonnal adnak túl a portékájukon. A vásárló pedig, aki nem látja, nem tapasztalja meg a minőséget, megveszi az igénytelen darabokat is.

02_57.jpg
A Hermès  bőrminták

Hibák?
Varjúék kézi festéssel javítják ki a bőr kisebb és természetes hibáit. – A bőrben látható csíkok természetes képződések: a bőr az állat nyakánál gyűrődik, illetve a hasa alatt is. És van, ahol a bőr jobban felszívja a zsírt, ott folt képződik a gyártásnál. Az állat az élete során összeszedhet sérüléseket, vágásokat, fennakadhatott a kerítésen, bögöly csíphette meg. Ezeket a hibákat a legjobb bőrgyárak se tudják kiküszöbölni. Viszont a nagy múltú bőrgyárak majdnem hibátlan darabokat adnak ki a gyáraikból. 

Ando Krisztina
Fotó: Dömötör Ede

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg