A csíkszeredai húsvét ma már világhírű. Csöppet sem hasonlít a mi csokinyulas és wellnessező húsvétjainkhoz. És pontosan azért híres, mert kivételes. 

kislanyetelszentelesen.jpg

Húsvétvasárnap
Csíkban minden család előveszi a kosarát, belepakol egy üveg bort, pálinkát, egy kevés bárányhúst, sonkát, tojást, majd minden évben letakarják ugyanazzal a kendővel, amit még a nagymama hímzett ki. A csíki falvakban ilyenkor ünneplőbe és székelyruhába öltözött emberek gyülekeznek a templom előtt, mindegyiknél fehér kendővel letakart kosár van. Nyolc órakor Szeredában tízezer székely ember áll a hatalmas főtéren. Egyszerre érkeznek, de nem kell rendezőség, fél óra alatt szabályos sorokba rendeződnek. A felborotvált fejű, kitetovált fiú ugyanolyan csendben várakozik, mint mellette a kalapját szorongató idős bácsi. A gyerekeknek is van kosaruk, sőt, a kislányokat külön is megdicsérik a papok, hiszen ők azok, akik a jövőben az ételszentelést szorgalmazni fogják. A szentmise után a papok elindulnak a sorok között, az emberek kitakarják az ennivalót, kinyitják a kulacsot, a papok pedig minden kosarat szépen megáldanak. Nem lökdösődnek, izgágáskodnak, és amikor vége, a székelyek ugyanúgy mennek el, ahogy jöttek: csöndben, semmi nem marad utánuk. A végén még elénekelik a székely himnuszt, majd szétrebbenek. S viszik magukkal a reményt, az újjászületés csodáját. 
adamgyula-h_5.jpg
KISOKOS
Az ételszentelés keresztény rítus. A hetedik századtól a böjt végén a hívek megáldatták az eledeleket. Ez a szokás él a mai napig a Székelyföldön. A diktatúra alatt a mellékutcákban álltak sorban az emberek, a templom előtt, de később már azt sem engedélyezték. 2001-től tartják a főtéren az ételszentelést. 
–né–
web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg