A csíkszeredai húsvét ma már világhírű. Csöppet sem hasonlít a mi csokinyulas és wellnessező húsvétjainkhoz. És pontosan azért híres, mert kivételes. 

Csíkban minden család előveszi a kosarát, belepakol egy üveg bort, pálinkát, egy kevés bárányhúst, sonkát, tojást, majd minden évben letakarják ugyanazzal a kendővel, amit még a nagymama hímzett ki.

etelszenteles-kezdo.jpg

Húsvétvasárnap

A csíki falvakban ilyenkor ünneplőbe és székelyruhába öltözött emberek gyülekeznek a templom előtt, mindegyiknél fehér kendővel letakart kosár van. Nyolc órakor Szeredában tízezer székely ember áll a hatalmas főtéren.

etelszenteles-csikszereda.jpg
Ételszentelés Csíkszeredában

Egyszerre érkeznek, de nem kell rendezőség, fél óra alatt szabályos sorokba rendeződnek. A felborotvált fejű, kitetovált fiú ugyanolyan csendben várakozik, mint mellette a kalapját szorongató idős bácsi. A gyerekeknek is van kosaruk, sőt, a kislányokat külön is megdicsérik a papok, hiszen ők azok, akik a jövőben az ételszentelést szorgalmazni fogják.

kislany-etelszenteles.jpg

A szentmise után a papok elindulnak a sorok között, az emberek kitakarják az ennivalót, kinyitják a kulacsot, a papok pedig minden kosarat szépen megáldanak.

Nem lökdösődnek, izgágáskodnak, és amikor vége, a székelyek ugyanúgy mennek el, ahogy jöttek: csöndben, semmi nem marad utánuk.

A végén még elénekelik a székely himnuszt, majd szétrebbenek. S viszik magukkal a reményt, az újjászületés csodáját. 

kislany-etelszenteles_0.jpg

Kisokos

Az ételszentelés keresztény rítus. A hetedik századtól a böjt végén a hívek megáldatták az eledeleket. Ez a szokás él a mai napig a Székelyföldön.

kosarak.jpg

A diktatúra alatt a mellékutcákban álltak sorban az emberek, a templom előtt, de később már azt sem engedélyezték. 2001-től tartják a főtéren az ételszentelést. 

–néva–
Kapcsolódó írásunk