A tavasz jelképe! Csak oda száll le, ahol szelídség van... Tavasszal élénk a galambnász, beindulnak a turbékoló galambok. Nem véletlenül jött divatba az esküvői fehérgalamb-röptetés...

Turbékoló galambok
A hím galambok tavasszal igazán beindulnak, a lányok, a tojók picit lassabban. Nappal a hím ül a fészken, míg éjjel a nőstény. Később felváltva etetik a kicsiket. Ám nagyon szaporák: alig másfél héttel azután, hogy kikeltek a fiókák, ismét tojik a tojó. 

A galambok társra vágynak, a szerelem madarai
Ezért eresztik őket szélnek a friss házasok, sokszor még a templom előtt. A galambok maguk választják ki a párjukat – a nemes példányok esetében azonban már a tenyésztő dönt a galambházasságról. A legjobb hímet a legjobb tojóval kell házasítani, nem keveredhetnek a fajok. Tenyésztésnél ugyanis ügyelni kell arra, hogy a nevelt típus védjegyeit – a testtartástól a csőrformáig – megőrizzék.

Szimbolikájuk gazdag
Noénak a fehér galamb friss olajágat hozott, mint a béke jelképét, az ókeresztény ábrázolásokban pedig az emberi lelket szimbolizálja. Jézusra (megkeresztelkedése után) a Jordán vizénél galamb alakjában szállt rá a Szentlélek. A galamb tehát rátelepedő madár! Egy olasz legenda szerint mikor Szent Olíviát lefejezték, lelkét fehér galamb képében látták szárnyalni. 

A galamb feminin jellegű
A szeretett nőt is jelentheti. „Gyere ki, galambom, gyere ki, gerlicém...“ – írja Petőfi. Ragyogó szépsége okán a galamb a háborúellenesség jelképe. A galamb csak oda száll le, ahol jól érzi magát, ahonnan nem riasztják el erőszakossággal. Picasso szép rajzos galambjai tették ismertté, később közhelyessé a békegalambot. Ezt a fehér galambot igazából a lányának, Palomának festette, ám 1949-ben a Béke Világkongresszus plakátjára tette a költő Louis Aragon. Picasso már hétévesen galambokat rajzolt. Nem véletlenül, hiszen már apja is galambokat festett.

picasso-bekegalamb.jpg

Rengeteg fajta galamb van!
Ám mindegyik egy őstől, a szirti galambtól származik. Vannak fehérek, színesek, tarkák. Repdesnek, burukkolnak, s mindenhol otthagyják az ürüléküket, ahol csak megfordulnak. A galambok sötétben, magasban szeretnek költeni, házak padlásain és erkélyein. A nyílásoknál elhelyezett vékony dróttal, zongorahúrral tarthatjuk távol őket. Hamar lépni kell, mert a városokban nagy gond, hogy némely padlás teljesen megtelik „guanóval“, madárürülékkel. 

A tájékozódás
A kutatók a mai napig tanulmányozzák, hogy a galambok hogyan tájékozódnak. Egyes nézetek szerint szagtérképet készítenek környezetükről. Mások szerint a Föld mágneses mezejének pici változásait érzékelik. Német kutatók a csőr felső részét fedő bőrben idegi struktúrát találtak, ami kétféle vasoxidot tartalmaz: ez is szolgálhat iránytűként. A mai napig nem tudják megfejteni a titkot – magyarázza a galambász. A kutatók egyszer a galamb mindkét szemét letakarták. A madár a teljes sötétségben is hazatalált.

–néva–

web-bannerek-hirlevel-01_1.jpg