Manapság sokat beszélünk a napi rutinról, de a szemkörnyéki ápolásról kevés szó esik. Pedig az első ráncok, vagyis a szarkalábak már a húszas évek végén jelentkezhetnek. Hogyan lehet a tekintetünk fiatalos és üde? Elárulunk pár titkot!

A szemkörnyéket felülről a szemöldök, alulról pedig az arccsont határolja. Más szóval a befelé mélyülő szemgödör jelenti a szemkörnyéket. Az itt található bőr más, finomabb szerkezetű, mint az arc többi részén. Sokkal vékonyabb, és kevés faggyút termel, ugyanis faggyúmirigyekben szegény terület van szó. Ezért a bőr itt sokkal hamarabb kiszáradhat, mert érzékenyebb, mint arcunk többi részén.

szemkornyek-apolas-kezdo.jpg

Hogyan bánjuk vele? Mit használjunk? Egyáltalán szükséges a szemkörnyékre külön kencéket használni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Éles és biztonságos látás

Aki sokat hunyorog, az hamarabb ráncosodik. Ezért fontos, hogy jól lássunk, és ne hunyorogjunk állandóan! Napsütésben elengedhetetlen a napszemüveg, ami megvéd az erős fénytől és a káros UV sugárzástól. Ha nem jól látunk közelre vagy távolra, mindenképp keressük fel a szemorvost. Ma már minőségi UV-szűrős dioptriás szemüvegek, fényre sötétedő dioptriás szemüvegek és dioptriás napszemüvegek kaphatók. Emellett a kontaktlencse szuper találmány – szintén UV-védelemmel készítik, és napszemüveggel is kombinálhatjuk. Ezzel elkerüljük az állandó hunyorgást, hiszen az elősegíti a szemkörnyéki ráncosodást.

A bőröregedéshez nagyban hozzájárul a napsugárzás, ami a szemkörnyéket sem kerüli el. Ahogy az arcbőrünket, úgy a szem környékét is fontos fényvédőzni! Amit az arcunkra kenünk, ugyanazt a fényvédőt használhatjuk a szemünk környékére is.

A sminklemosás

A szakemberek szerint a helyes szemkörnyéki sminklemosás a következőképpen néz ki: két vattakorongot félbehajtunk, mindkettőt átitatjuk micellás vízzel vagy kétfázisú szemlemosóval, esetleg sminklemosó tejjel. Az egyik fél korongot a szem alá tesszük, majd becsukjuk a szemünket, így mindkét szempillaréteg a vattakorong fölé kerül. A másik korongot a szemhéjra helyezzük, picit várunk, hogy smink feloldódjon, majd finoman lefelé és oldalra haladva leszedjük a szemsminket. Ezzel a technikával a szempillaspirál maradéka egyből az alsó vattakorongra kerül – és nem a szem alatti bőrre. Továbbá ezzel megakadályozzuk, hogy a szemkörnyék vékony bőrét összevissza rángassuk, miáltal idő előtt ráncok keletkezhetnek.

Gyengéd bánásmód! A szemkörnyéki bőrt ne dörzsöljük, ne húzogassuk, és körkörös mozdulatokat sem kell végezni krémezés közben, ahogy azt régebben ajánlották. Az alsó szemrésznél a mutatóujjunkkal kívülről befelé haladva finoman pöttyözzünk. Nem kell egészen az alsó szempillák tövéig érni, 2-3 mm-t nyugodtan kihagyhatunk. A felső szemrészen pedig belülről kifelé haladjunk. Gyengéden vigyük fel a krémet és egyéb kencéket.

hirlevel_web_banner_2_131.jpg

Szemkrém – igen, nem?

A legtöbb szemkrém szemfényvesztés! Összetevői megegyeznek a hidratálókrém összetevőivel – csak épp a 15 ml-es tubus dupla áron kapható. Valamint a szemkrémek többségében nincs fényvédő, ami a ráncok megelőzése miatt fontos. Ráadásul sok szemkrém irritáló összetevőket tartalmaz: ilyenek az olcsó növényi illóolajak, melyek reakcióba lépnek a napsugárzással; az alkohol (amitől ugyan a krém szuperkönnyű lesz, de az érzékeny bőrt szárítja). Akkor mit érdemes használni? Ha nincs különösebb bőrproblémánk – sötét karikák, szemkörnyéki duzzanatok, fokozott szárazság –, akkor elég egy minőségi, gyengéd hidratálókrém a szem alá.

Amit mindenképp kerüljünk! A szemkörnyékünkre soha ne használjunk kémiai vagy fizikai hámlasztót! Azokra a szarkalábakra, amelyek túlfutnak a szemgödrön – ezek az úgynevezett mimikai ráncok –, enzimes peelinget használhatunk. Viszont a szemgödrön belül semmit!

Hatóanyagok

Az egységes szemkörnyéki bőrért használhatunk gyengéd C-vitamint és retinolt a szemkörnyéken is. Mindenképp gyengébb kivitelben vigyük fel ezeket, illetve a szérumot érdemes hidratálókrémben hígítani (1%-os retinol már túl erős, ugyanúgy a 15%-os C-vitamin). Vigyázat, itt is érvényes, hogy a retinolt és a C-vitamint csak fényvédővel együtt használhatjuk, mert érzékenyítik a bőrt, s a nyomukban barna foltok keletkezhetnek a szemkörnyéken is. Mindkettő hat a bőröregedés látható jelei ellen, és nemcsak a megelőzésben, de a korrigálásban is segít. Nem ajánlott viszont egy rutinban használni mind a kettőt: az okosok estére retinolt ajánlanak, reggelre pedig C-vitamint.

Hialuronsavat viszont bármikor használhatunk, mert támogatja a vékony bőr vízmegtartását – egyfajta „vízmágnesként” működik! Rugalmas, kisimult és ragyogó lesz tőle a szemkörnyéki bőr. Az újgenerációs peptidek közül a rubixil, más néven a hexapeptid 48 (ebből az 1%-os az ajánlott! ) szépen javítja a bőr védőfunkcióját. Ez a peptid valóban csökkenti a szarkalábakat.

arc-ampulla-cseppek.jpg

A sötét karikák ellen!

A koffein kiváló antioxidáns. Élénkíti a vérkeringést, érszűkítő hatása által csökkenti a szem alatti karikákat. Gyakori a rossz keringés miatt kialakult sötét karika – a The Ordinary Caffeine Solution 5% + EGCG készítményét ajánljuk ellene, amely igazi koffeinbomba! Ha örökölt karikákról van szó, azaz kiskortól sötétebb a szemkörnyéki bőr, vagy épp a pajzsmiriggyel vannak gondjaink (ilyenkor a szemek alatt rózsaszínes-lilás kifelé forduló karikák jelennek meg) a koffein nem lesz hatásos. Ilyenkor a bajt kell elsőképp orvosolni.

Szemkörnyéki puffadáson a vizes megdagadást kell érteni: általában a kialvatlanság, az allergia, a sírás, esetleg a vízvisszatartás a kiváltó ok. Ez utóbbinál a kávé, alkohol, esetleg a sok sófogyasztás játszik szerepet. Itt is segíthet a koffein, mert felturbózza a keringést. Bőrnyugtató hatású a hideg fémkanál alkalmazása. Mi a Paula’s Choise Resist Anti-Aging Eye Gelt ajánljuk. Duzzadt szem és sötét karikák ellen kiváltképp hatásos.

Az újgenerációs peptidek közül az acetil-tetrapeptid-5 kifejezetten hatásos a vizes puffadásokra. A szemvidítófű-kivonat már a nevében hordozza a jellemzőit: gyulladáscsökkentő és összehúzó hatása miatt javallott a szem alatti duzzanatokra. A K2-vitamin erősíti a szem körüli kitágult és feltűnővé vált kapillárisok falát, ezért kiváló fegyver a puffadások és a karikák ellen.

Fokozott szárazság!

Ha fokozottan száraz a szemkörnyéki bőr, akkor tápláljuk növényi olajokkal és természetes hidratálókkal: egy gazdag hidratálókrém is jótékonyan hatással bírhat. Az összetevők között szerepelhet hialuronsav, panthenol, shea vaj, glicerin, dimethicone, sodium PCA.

Végszó!

Napi rutinunkból sose hagyjuk ki a hidratálót és a fényvédőt. Csak így tudjuk kellően táplálni a bőrünket és megelőzni a szarkalábakat.

–ando–
Kapcsolódó írásunk