A somorjai Bajkerys fiúk – pékségről van szó – beszéltek nekünk először a kristálygombáról. Pontosabban kristálygomba-limonádéval kínáltak meg, és elmesélték, hogy tervezett reggelizőjükben szívesen árusítanák, mert a kristálygomba egy csoda! A Kaukázus lakói évszázadok óta ismerik gyógyító hatását. A Kaukázus a világ egyetlen helye, ahol az emberek egészségesen nagyon magas kort érnek meg. Számukra ismeretlen a rák, a gyomorbántalmak, a tuberkulózis... Ugye, milyen jól hangzik?

A nagy találkozás! A Bajkerys fiúk egy kevéske kristálygombával is megajándékoztak. Remek ital készíthető belőle. A kristálygomba kicsit olyan, mint a kovász. Dédelgetjük, 2-3 naponta foglalkozunk vele, szeretettel kínálgatjuk ismerősöknek, miközben tudjuk: ez sokkal több, mint egy egyszerű ital. Ez életelixír.

kristalygomba-belulre.jpg

Milyen gombáról is van szó?

A kristálygomba nagy halom jótékony mikroorganizmus szimbiózisából áll, több mint 500-féle tejsavbaktérium (lactobacillus) és élesztőgomba alkotja. A gombának tulajdonképpen többféle elnevezése van. A benne élő mikroorganizmusok neveit keresztezik, kombinálják. Hivatalosan japán kristálygombának nevezik, de ismert vízalapú kefirgomba, japán kristály, vízi kefir, Tibicos, Tibi-kristály néven is. Van, aki tibeti gombának, van, aki kaukázusi kristálynak nevezi.

Általánosságban háromféle gyógyhatású gombáról beszélhetünk. A japán kristálygomba Tibi néven fut. Ebből víz, citrom, cukor és aszalt gyümölcs kombinációjával limonádét tudunk készíteni. A gomba áttetsző, kristályos, és tapintásra gumiszerű. A kaukázusi kefirgombát tejjel ajánlatos készíteni. A boltihoz hasonlító kefir lesz belőle. A kombucha pedig egy teával és cukorral készült ital. A gomba lapos, és az edényünket teljesen beborítja. (Madonna egyébként erre esküszik, állítólag ez őrzi fiatalságának titkát...)

Ne várjuk meg a súlyos betegségek kialakulását, hanem előzzük meg őket! A japán kristálygombát mindenképp iktassuk be az életünkbe. Nem véletlen, hogy a Kaukázusban az emberek a 100 éves kort is megélik. Ott még a gyerekek is úgy isszák a kristálygombából készült italt, mint a vizet. Ez azért elgondolkodtató, nem?

Honnan jött?

Egyesek a Kaukázusból származtatják, ahonnét elterjedt Japánba, majd a világ többi részére is. A probiotikumokkal kapcsolatos első megfigyelések a 19. század második felében az orosz Élie Metchnikoffhoz köthetők. Ő hozta összefüggésbe a kaukázusi pásztorok hosszú átlagéletkorát az általuk rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztott kefirrel és fermentált élelmiszerekkel. 

Mi az a fermentáció?

Az erjedés vagy erjesztés (idegen szóval fermentálás) olyan kémiai folyamat, mely során valamilyen szerves anyagot enzim hatásának teszünk ki. A gyakorlatban a szénhidrátok lebontását jelenti, amelyet mikroorganizmusok (élesztő-, penészgombák, baktériumok) végeznek, hogy saját élettevékenységükhöz energiát termeljenek. A fermentált italok, élelmiszerek fogyasztása a méregtermelő baktériumok pusztulását eredményezi – így elősegítve az egészség megőrzését és a méregtelenítést.

kombucha-gomba.jpg
A háromféle gyógyhatású gombából a kombucha gomba teljesen lapos, s lebegve borítja be a víz felszínét.

Nem rothad a belekben

A kristálygombának számos jótékony hatása ismert, a legfontosabb, hogy megakadályozza a táplálék rothadását a belekben, és hozzájárul a test méregtelenítéséhez. Így gyógyít – és élethosszabbító hatása is van. Ezen kívül még jó néhány területen is kifejti jótékony hatását: támogatja az immunrendszert, segíti az emésztést, segít a bélflóra helyreállításában, a méregtelenítésben, támogatja a fogyást, segít a tápanyagok hasznosításában. Továbbá pozitív hatással van az ízületekre, allergiára, asztmára, pattanásokra, pikkelysömörre, hurutos megbetegedésekre és gyulladásokra.

Tibi – a kristálygomba-limonádé

Hogyan készítsük el? Elsősorban be kell hozzá szerezni a kristálygombát, amiből az italunkat fogjuk gyártani. Ajánlatos először az ismerősöket megkérdezni, hátha valakinek már van Tibije...

Érdemes bioboltokban érdeklődni, de az internet is gazdag kínálattal kecsegtet. Keresgélhetünk hirdetésben, közösségi oldalon, baráti körben. Igyekezzünk megbízható forrásból tájékozódni.

Tibi, az igényes!

Az elkészítéséhez használhatunk szénsavmentes ásványvizet vagy szűrt vizet is. Ha nincs vízszűrőnk, előzőleg felforralt, majd lehűtött vizet is használhatunk. A normál csapvíz klórtartalma károsíthatja a kristályszemeket. Bármilyen aszalt gyümölcsöt belerakhatunk (füge, ananász, mazsola, barack, szilva). A citromot viszont ajánlatos jó alaposan lemosni, vagy biocitromot keresni hozzá. A gombákat langyos vagy meleg vízzel érdemes átmosni, így gyorsabban híznak. Hideg víz hatására elaprózódnak, „megfáznak”.

Az elkészítés menete

Hozzávalók (2 liter limonádé elkészítéséhez):

6 ek. kristálygomba
10-15 dkg barna cukor ízlés szerint
5-6 szem mazsola vagy aszalt szilva, barack
fél biocitrom (nem kell belecsavarni)
2 l hideg víz

Elkészítés:

A kristálygombát műanyag szitában langyos vízzel átmossunk. Majd egy széles szájú, nem fém, zárható edénybe vagy üvegbe tesszük. Hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot, az aszalt gyümölcsöket (lehetőleg ne tartalmazzanak kén-dioxidot – SO2 – vagy nátrium-benzoátot – E211) és a jól megmosott fél biocitromot. A citrom fontos összetevő, mert a fermentáláshoz savas közegre van szükség. A citrom biztosítja a megfelelő pH-értéket a fermentációhoz.

hirlevel_web_banner_1_128.jpg

Majd mindezt felöntjük hideg vízzel, alaposan felkavarjuk, és szobahőmérsékleten 2-3 napig érleljük. Minden nap átkeverjük: a limonádé kíméletes keverése segítheti az erjedést. A 2-3 nap alatt gyakorlatilag az összes cukor elfogy (a gomba megeszi), a végén kiszedjük a folyadékból a gyümölcsdarabokat. Majd egy műanyag szűrőn keresztül leszűrjük egy palackba vagy üvegbe, és a citrom levét belecsavarjuk a már kész italunkba. Az ital hűtőben tárolva néhány napig eláll. Érdemes belőle naponta 1 litert 2-6 hónapon keresztül fogyasztani.

Teendők

A szűrőben maradt kristályszemeket langyos folyóvíz alatt kimossuk, és a fentebb leírt módon újra felhasználjuk. Az elpusztult, kiöregedett kristálygombát kiszedjük (nagyon könnyen felismerhető). Nem kell izgulni, új termelődik helyette, hiszen gomba módra szaporodik! Ehhez a művelethez mindig műanyag kanalat használjunk. Rögvest készíthetünk akár egy következő adag limonádét, de mivel gombáink folyamatosan szaporodnak, mindig felmarad egy nagyobb mennyiség. A megmaradt kristálygombát hűtőben pihentethetjük, illetve elajándékozhatjuk.

Meddig áll el a kristálygomba a hűtőben?

Több hónapig is pihenhetnek a hűtőben, de mindig vízben, 1-2 kanálnyi cukorral tároljuk. A gombát kéthetente érdemes langyos vízzel átöblíteni, majd tovább pihenhetnek a cukros vízben.

Elsősorban a gomba érlelési ideje és a környezet hőmérséklete határozza meg az ízét. Ha több napig érleljük a gombát, akkor kellemetlen, csípősen szénsavas ízű lesz. Ugyanilyen eredményre számíthatunk, ha nagyon melegen érleljük (ebbe a hibába én is belefutottam). Az ideális a kétnapos, 20-22 °C-os érlelés. Figyeljünk arra, hogy ne erjedjen túl. Az üveget árnyékos helyen tároljuk.

Mitől lesz finom ízű a gombalimonádénk?

A legtöbb recept aszalt szilvát, barackot ajánl. Kipróbáltam több verziót is, a szilva és a barack könnyen felázik, megerjed a lében. Nem volt a legfinomabb. Az aszalt ananász a többnapos áztatás után se puffad meg, mivel elég kemény gyümölcsről van szó – és az íze is különleges. Az aszalt áfonyától enyhén rózsaszínű lesz a limonádénk, de csakúgy, mint az ananász, finom ízt ad neki.

Mire figyeljünk?

Ügyeljünk arra, hogy a gomba fémmel ne érintkezzen! Abban a pillanatban, amikor valamilyen fémeszköz, pl. kanál, fémszűrő hozzáér, már meg is fertőződik, és napokon belül elpusztul. Minden művelethez műanyag edényt, szűrőt, kanalat használjunk.

Sallay Erika
Kapcsolódó írásunk 
Cookies