A szemétügy a mi ügyünk. Luxus, ha minden szemetet gondolkodás nélkül a kommunális gyűjtőbe dobunk.

Fontos megtanulni a szelektálást!

szelektalo-kisokos-indito.jpg

Hogyan?

Minden városban és egyre több faluban a kommunális szemétnek kirakott konténerek mellett ott állnak a sárga, zöld és kék konténerek. A kisebb településeken pedig a sárga, zöld és kék zsákokba gyűjtik a szelektív hulladékot. Könnyen rábólintunk, hogy „Igen, tudjuk!”. Ám mégsem tudjuk, hova dobjuk a borosüveget, a befőttesüveget, a PET-palackot, a zacskót, a cipősdobozt vagy épp a papír zsebkendőt (a papír a papírba megy, a csomagolás a ...).

Eleinte piszkosul nehéz, ám egyre magabiztosabbak leszünk. Tudom, mert csinálom!

Első lépés

Egy szelektálási útmutató segítségével ügyesen megtanultam a jelzések értelmezését. Érdemes megkeresni a környezetvédelmi termékjeleket. A piktogramok a termék összetételének meghatározásával segítik az újrahasznosítást. Az elején nem olvastam el, és megfeledkeztem az apró betűs tudnivalókról. Ez szarvashiba! Sokáig azt hittem, hogy jól szelektálok, de mikor kezembe került az útmutató (az érsekújvári hulladékgyűjtő, a Brantner vállalattól kaptam a szórólapot), rá kellett jönnöm: van még mit tanulnom. Addig is lássuk a helyes szelektálást!

szemetgyujtes.jpg
Szemétgyűjtés apró kezek segítségével

Papír

A kék konténerbe tartoznak a füzetek, folyóiratok, röpcédulák, könyvek, papírtasakok, katalógusok, újságok, papír tojástartók, keménypapírból és kartondobozból készült dobozok. Apropó, tojástartók! Csak azokat lehet újrahasznosítani, amelyeken ott a jel, a többi a kommunálisba való. A kartonpapír egy része nem szelektálható, mert annyira rossz minőségű már, hogy drága lenne újrahasznosítani. Mindig keressük a jelzést. Azt is kevesen tudják, hogy az újságokról, folyóiratokról, irodai papírokról a fémkapcsokat el kell távolítani.

Ne dobjuk a szelektívbe a használt papír zsebkendőket, papírtörlőt és papírpelenkákat, az alumíniumfóliával összepréselt papírt, a réteges csomagolóeszközöket és a dobozokról a tapadós ragasztószalagokat.

Fontos, hogy a papírt ne kössük össze szalaggal, madzaggal, esetleg ragasztószalaggal! Ne tegyük műanyag zacskóba, mert a szalag, a madzag, a ragasztószalag és a műanyag zacskó nem papír! Érdemes tudni, hogy a papír-újrahasznosítással egyre gyengébb minőségű papírt kapunk.

A pizzásdoboz zsíros része sem szelektálható. Mivel a pizzásdoboz is kartondoboz, ezért a tiszta felületét megmenthetjük, és azt dobhatjuk a szelektív konténerbe. A zsíros, csokis, piszkos papírt már nem tudják újrahasznosítani. Így a felvágott zsírpapírját sem. Csak a tiszta papír szelektálható. Fontos, hogy a papírt ne kössük össze szalaggal, madzaggal, esetleg ragasztószalaggal! Ne tegyük műanyag zacskóba, mert a szalag, a madzag, a ragasztószalag és a műanyag zacskó nem papír! Érdemes tudni, hogy a papír újrahasznosításával egyre gyengébb minőségű papírt kapunk. Így egy idő után már túl drága lenne újrahasznosítani. Ha nincs rajta az újrahasznosító jel, akkor az a papír már befejezte küldetését.

Az újrahasznosítható papír jele: 20 – PAP = hullámlemez, 21 – PAP = nem hullámlemez jellegű karton, 22 – PAP = papír.

hirlevel_web_banner_1_444.jpg

A műanyag és a fém

Szlovákiában nincs egységes hulladékgyűjtés, ezért járásonként változhat. Vannak járások, ahol a műanyagot a fémmel együtt gyűjtik, másutt pedig külön. Ezért ennek mindig járjunk utána! A műanyag színe a sárga. Egyes járásokban a fémnek külön konténert biztosítanak, ennek piros a színe. Ha lakótelepünkön piros konténert látunk, akkor a fémhulladékot abba dobjuk.

A sárga konténerbe tartozik a színes PET-palack, az élelmiszerek és a drogériatermékek műanyag csomagolóanyaga, a műanyag dobozos tejtermékek, a műanyag tojástartók, műanyag táskák, zacskók, fóliák és a többrétegű italosdobozok, azaz a tetrapackok. A piros konténerbe valók a fém jellegű italos- és ételesdobozok, a konzervek, üvegek fém fedele és a spray-s flakonok. (Ha településünkön nincs ilyen, akkor a műanyaggal együtt gyűjtik, tehát a sárga konténerbe valók.)

szelektalo-kisokos-muanyag.jpg

Fontos, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe mindig kimosott, kiöblített hulladékot dobjunk. Mosogatáskor a mosogatóvizet használhatjuk a hulladék öblítésére, így feleslegesen nem pazarolunk vizet. Csak a tiszta műanyag zacskókat és táskákat szelektáljuk. Mielőtt a szelektívbe dobnánk a csomagolást vagy a PET-palackokat, nyomjuk össze, amennyire csak tudjuk, és rakjuk vissza a kupakokat. A tetrapackos italosdobozokat is lapítsuk szét. A margarinosdobozt és háztartási vegyi anyagot tartalmazó flakont is ide dobhatjuk – de előtte mossuk ki!

Ne dobjuk a kukába a vegyszereket és a veszélyes anyagokat, az édességek és tésztafélék csomagolását, a celofánt, a gumit, a molitanbetétet, a felfújható medencéket, a kávé és az instant levesek többrétegű csomagolását. A CD-lemez, magnó- és videokazetta, a hungarocell és a nylonharisnya sem tartozik a sárga szeméttárolóba. Ahogy a szennyezett fóliák, zacskók, az élelmiszer-maradványos dobozok és a zsíros műanyag flakonok sem.

A műanyagoknak hét kategóriájuk van aszerint, hogy milyen anyagból készültek. A piktogramokon egytől hétig számozzák is. Ezekből általában hármat (3, 6, 7) nem hasznosítanak újra, mert túl sok energia kellene hozzá, és túl drága lenne. Gyakorlatilag környezetszennyezővé tenné az újrahasznosítást.
  • Az újrahasznosítható műanyagok jele: 01 – PETE = polietilén-tereftalát, 02 – HDPE = nagy sűrűségű polietilén, 04 – LDPE = kis sűrűségű polietilén, 05 – PP = polipropilén.
  • Az újrahasznosítható tetrapack, azaz kompozit jele: 81 – C/PAP = papír és műanyag keverék, 84 – C/PAP = papír–karton és műanyag–alumínium keverék.
  • Az újrahasznosítható fém jele: 40 – FE = acél, 41 – ALU = alumínium.

Üveg

Nálunk egyelőre nem gyűjtik külön a fehér és a színes üveget. Így ez együtt a zöld konténerben landol. Ide mehetnek a tiszta italos és élelmiszeres üvegpalackok, a befőttesüvegek, a parfümösüvegek, a különféle üvegtárgyak, a tiszta termelői mécsesüvegek. Itt is fontos a tisztítás: a palackokat és a poharakat az ételmaradékoktól meg kell tisztítani. A viaszmaradékot és fémgyűrűket tartalmazó mécseseket a kommunális szemét edényébe dobjuk.

szelektiv-hulladekgyujtes-szinei-1024x239.jpg

A zöld hulladékgyűjtőbe nem tartozik a fénycső, a villanykörte, a kerámia, porcelán, a tükör, a jénai üveg, a szemüveg, a nagyító, az autóüveg, a drótüveg, a tévé- és a PC-képernyő, illetve a félig teli befőttesüveg.

Az újrahasznosítható üveg jele: 70 – GL = színtelen üveg, 71 – GL = zöld üveg, 72 – GL = barna üveg.

A videónkból megtanulhatjuk a szemétszelektálás alapelveit. Pomichal Krisztián biológus szépen elmagyarázza, hogy miért bonyolult és miért mégis egyszerű dolog ez.

VIDEÓ

⇩⇩⇩

M. Ando Krisztina
Embedded thumbnail for Szelektáló kisokos
Cookies