Az Amalfi-part kifogyhatatlan a látnivalókból. Az ég és a kék legtöbb árnyalatát talán itt fedezhetjük fel. Egyik tengerpart sem képes ennyi ámulatba ejtő dolgot nyújtani: pompás táj, antik kertek és villák, valamint kedves emberek várnak ránk. Már azt hinnénk, hogy nem kerül elénk semmi harapnivaló, s  akkor ott vár Nápolyban, egy lepukkant utcában a világ legfantasztikusabb pizza Margheritája igazi bivalymozzarellával, amelyhez a tejet a vízibivalyoktól fejik a már itt élő indiaiak (ők ugyanis finoman bánnak az állatokkal).

Amalfiban terem a legfinomabb citrom, s Amalfiban találták fel a limoncellót! Mennyei érzés egy farmon megszállni, ahol a hátsó kertben termő citromlugasról kerül a citrom a limoncellónkba vagy a fagyinkba... Itáliában mindig jelen van a személyesség érzése: az itteniek szenvedéllyel gesztikulálnak, beszélgetnek veled, van rád idejük. Sehol nincs ennyi szép ruha, márkás bolt, a citromos szuvenírek és kerámiák nézegetése külön időtöltés. Az álmok szigetén, Caprin a bevásárlóutcát belengi az itteni híres parfüm, a Carthusia illata...

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00006.jpg

Jó ötlet, ha először Nápolyban szállunk meg: ez bevezető délhez, hisz átellenben már Afrika van. Napoli vibrál. A levegő balzsamos, a várost először koszosnak látjuk, nem értjük a túl édes édességeket, ám amikor több napot eltöltünk itt, lassan kezdünk rájönni a varázsra. S a végén beleszeretünk a városba.

A régi híres utazók azt írták, a forró nap lehet az oka, hogy az itteniek olyan lusták. Nem tudjuk, ilyet mi már jóérzésből sem mondhatunk...

Amúgy Nápolyban találták fel a pizzát 1780-ban, a sütöde még most is az eredeti helyén működik. A csupán paradicsommal és mozzarellával készített Margherita-pizza óda az ízekhez. De a nápolyi dolcék is külön fejezetet érdemelnek: a városban ugyanis ezernyi cukrászda működik, a ropogós cannoli mandulakrémes burokban felejthetetlen.

A kávéfőző gépek pedig a jobb helyeken még mindig pumpásak, nem modern „nyomd meg a gombot” típusúak. (Csak így tudja az ember ledöngölni a  kávét, a kar a vizet nagyobb erővel préseli rajta keresztül.) Itt bizony nem barna vizet isznak!

minden_reggel_ujno.sk.png

Sok nép – spanyol, francia, szaracén – keveredése formálta a nápolyiak karakterét. A múzeumban a pompeji leletek fantasztikusak: a Vezúv sötét árnyként magasodik a messzeségben. Pompeji a Római Birodalom egyik leggazdagabb városa volt, mígnem aVezúv kitörése és hamuja betemette. A Vezúvot mindenki ismeri – a világon sok vulkán van, de ez a leghíresebb. Az, hogy a  Vezúv itt van, talán még mindig hat a nápolyiak gondolkodására. A behamuzott lejtőkön már paradicsom nő, de mindenki tudja, hogy a pompejiek pillanatok alatt elpusztultak a gázoktól és a lávától.

De vegyük sorjában a látnivalókat!

A legszebb kétségkívül Ravello: az ember lélegzete eláll az itteni kilátástól. A városkát a Rufolo család virágoztatta fel még a középkorban: a sikersztori egy püspökkel indult, majd benősüléssel egy gazdag családba... A Rufolók székesegyházat építettek itt, egykori otthonuk, a Villa Rufolo pedig ma a legfőbb látványosság. Vendégül látott már királyokat, pápákat, művészeket.

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00010.jpg

A városkát a múlt században fedezték fel ismét a művészek, szépségéről ódákat zengtek. A Villa Cimbronéban például antik szobrok és remek műalkotások várnak: még a laikust is lenyűgözik időtlenségükkel. Ha nincs másra időnk, csak egyetlen látnivalóra, az Ravello legyen: a világon nincs párja. A francia író, André Gide írta, hogy a városka közelebb van az éghez, mint a tengerhez.

A lépcsőzetes Positano a szelfizők paradicsoma, a mediterrán tökéletesség csúcsa. Gyönyörű. A nagy öreg mediterrán nap aranysugarakkal szövi be a várost. Ezért rohamozták meg az amerikaiak az ötvenes években – meg persze azért, mert regényírójuk, John Steinbeck csupa jó dolgot írt róla. (Miközben pár évtizeddel korábban pont Amerikába szédelegtek ki az itteniek, Positano ugyanis az időben még nincstelen halászfalucska volt.)

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00001.jpg

A 2000-es években itt forgatták a Napsütötte Toszkánát: a későbbi turistákat már ezek a képkockák vonzották ide. Most pedig jönnek a fiatalok, akik ugyanolyan szelfit akarnak készíteni, mint kedvenc influenszerük. A turista azt reméli, Positanóban jót eszik majd, szépet lát, valamint ellazul. Pont ez az életerő tette az Amalfi-partot bakancslistássá. Itt minden hamisítatlanul olasz, s mindennek tengeríze van, mert a nedvesség rátelepszik a sótartóra. A turista vádlija megerősödik, mert itt azért a „fent” és a „lent” között lépcsőket kell megmászni.

Mindenki ismeri Capri képét a Faraglioni-sziklákkal. A  sziget csak hat és fél kilométer hosszú és három kilométer széles. Capri a fényűzéséről híresült el.

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00002.jpg

Mosolyukat villantó színészek pózoltak a vakuk árnyékában, Gina Lollobrigida és Jackie Onassis vonult a piazzán proseccót iszogató aranyifjak előtt. Ám a sziget hírneve sokáig nem volt csábító a dekadens pederaszták miatt. Élt itt 80 éves amerikai író 13 éves fiú szeretőjével, de inkább nem soroljuk... Mindenesetre akkoriban pederasztának nevezték azokat az észak-európaiakat, akik helyi kisfiúkra vadásztak. Az olasz rugalmas nép, ezt a korszakot sem szégyelli a történelmében: a lényeg a szép panoráma.

Tiberius, aki az egyik legaljasabb római volt, s  öregkorában szintén gusztustalan hajlamokkal bírt, Caprin pazar villát építtetett, ahová kötelező felmászni a kilátásért. Capriban narancsvirág illatára ébredhetünk, s már a  levegőtől megrészegülünk. Azt mondják, Capri a Föld legszebb helye – lehetne... Ám sok emberben tériszonyt keltenek a függőleges szirtek. Capri megőrzött valamit mitologikus eredetéből. Itt éltek a szirének, akik csábító énekükkel romlásba döntötték a hajósokat, akik a hajóikat összetörték a sziklákon.

A partokat évszázadokon át fosztogatták az arabok, akiket szaracénoknak neveztek, elrabolták az itteniek asszonyait. Sokan még ma is hallják a sziklák körül szellemeik lélegzését...

Címlaplányunk, Kurucz Klaudia Insta-üzemmódban járta végig az Amalfi-part nyújtotta látnivalókat az unokatestvéreivel. Mennyiből hozható ki saját szervezésben egy kis körút? – kérdeztük.

– Nápolyban szállt le a gépünk. Autót kölcsönöztünk, az első szállásunk is Nápolyban volt. A vezetés káoszos élmény volt, mindenki bevág mindenki elé, a közlekedés sajátos koreográfia szerint zajlik – kezdi Klaudia az élmény beszámolót. – Mindenki dudál, mutogat, nemigen tudtuk eldönteni, két- vagy négysávos-e az út. A kanyargós utcákban 10 kilométer per óra sebességgel haladtam, lúdbőrözött a hátam. Az első úti célunk Capri volt, a korai komppal mentünk át a szigetre.

– Capri nagyon felkapott, főként az Instagramnak köszönhetően...

– Azokra a helyekre, ahol az influenszerek fényképezkednek, nehéz bejutni, nem mellesleg pedig rettentően túlárazottak.

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00009.jpg

– Milyen árkülönbségeket képzeljünk el?

– A limoncellót Caprin egy óriási kifaragott citromba öntve szolgálták fel 30 euróért, holott mindenütt másutt pohárba öntve 7 euróba került. A limoncello egy likőrös citromkoktél 17%-os alkoholtartalommal. Sehol nem fizettünk annyit az ételért, mint Capri szigetén. Amúgy a többi helyen elviselhetőek az árak. A Tiberius-kert nagyon szép, Amalfi és Positano mégis jobban tetszett.

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00007.jpg

– Milyen időtök volt? Mikor kezdődik a turistaszezon?

– Az első napokban 23 fok volt, a végére felment 30-ra. Az olaszoknál augusztusban a leggyakrabban elhangzó szó a mare. Mindenki a tenger felé tart... Ezért jobb, ha májusban vagy szeptemberben indulunk útnak. A szerpentinek még a tapasztalt sofőrök idegeit is próbára teszik. Az unokatesóim nem értették, miért tévedünk el olyan gyakran; hiába mondtam, hogy még a GPS is megtéved, hogy melyiken megyünk éppen, annyira egymás nyakában vannak a szerpentinek. A turisták buszokkal közlekednek, bár a legjobb az ősi módszer, a  víz. Egynapos hajóutak indulnak minden városba, a kompjáratokra sem kell sokat várni. Nemigen érdemes online előre foglalni.

Megéri, ha egy környező faluban szállunk meg, és onnan megyünk be a városba. Nápolyban a reptértől a szállásig 40 euróba „fájt” volna az út taxival, pedig csak 6 kilométerről volt szó. Így inkább autót béreltünk: ez hat napra fejenként 80 euróba került.

– Nápoly a pizza szülőföldje, s nem mellesleg a világ egyik legrégibb városa. Mi tetszett ott a legjobban?

– Nápolyban óriási a nyüzsgés éjjel-nappal, az ottaniak közvetlensége elvarázsol. Kedvencünk egy kék kisasztalos hely volt, ott voltak a legkedvesebbek velünk. Mellette egy pizzériában szívecske alakú pizzával kínáltak: áthívtak, hogy fotózzuk le, mert nekünk sütötték. Érdekes kontraszt, hogy mosolyognak rád, de amikor autóba ülsz, akkor már dudálnak és kiabálnak. Az élet offline folyik, a buszjegyet például csak az üzletben lehetett megvenni: a pénztáros néni elővette a kis füzetét, abban voltak a jegyek. Ezeket aztán a buszon le kellett kezelni – megállt a busz a kanyarban, a buszsofőr felállt a kormány mögül, hogy külön nekünk megmutassa, hogyan kell csinálni. A második szállásunk már egy csendes városkában, Agerolában volt, amit Airbnb-n (AirBed & Breakfast) keresztül foglaltunk le. Ebben az online foglalási rendszerben magánszemélyek adnak ki szobákat vagy lakást. A kapcsolattartók készségesek voltak, már napokkal előtte megírták, hol találkozunk, hol lesz parkoló, mennyibe fog kerülni.

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00005.jpg

– Agerola hogy tetszett?

– Nagyon. Egy szőlőskertben laktunk, ahol tyúkok futkároztak, kecskék mekegtek. Nápolyban hiába volt becsukva az összes ablak, nem lehetett aludni. Agerolában este még a kis  egér kaparászását is hallani lehetett a falban. Nagyjából pedig minden megközelíthető busszal. A szállásadónk taxit rendezett nekünk jó áron Amalfiba. Ott megvettük a hajójegyet Positanóba: a tengerről nyíló látvány miatt hajóval szerettünk volna érkezni.

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00008.jpg

– Miért Amalfi lett a kedvenced?

– Az emberek lazák, háromkerekű autókkal járnak be a faluba, mindenki integet, mindenki mosolyog. Egy-egy napot érdemes rászánni minden városkára. Amalfi nem drága, egy prosecco például 8-9 euróba került, akárcsak nálunk otthon. Meglátogattunk egy Instán felkapott éttermet, ahol minden citromból volt, még a tető is!

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00004.jpg

– Kiknek ajánlanál egy amalfis körutat?

– Mindenkinek, aki szereti az életet! Az út ezer eurómba került, az élményekért és az olasz dolce vita megtapasztalásáért azonban százszorosan megérte.

Nagyvendégi Éva
Kapcsolódó írásunk 
Cookies