Egy hónappal ezelőtt magyarországi barátnőm arról számolt be, hogy idén karácsonykor elkészít két csomagot, egy olyan kislánynak és kisfiúnak, akik hátrányos helyzetben vannak.

Aztán egyre több ilyen gyűjtést és ajándékkészítést láttam, s végül én is bekapcsolódtam. Örültem, hogy itt is van erre lehetőség. Otthon, családi körben csomagoltuk cipős dobozokba az ajándékokat, és miközben a kezembe fogtam az apró holmikat, arra gondoltam, remélem örülni fognak a pici meglepetéseknek a gyerekek.

merlegeljunk-kezdo.jpg

Korábban is vittem már árvaházba plüssmacikat, könyveket, amire már nem volt szükségem. Ha adok, rám tör a kényszer, s olyankor még többet akarok adni. Kifordítani a szobám négy sarkát, és elosztogatni azt, ami ott hentereg, és sokszor rá se nézek. Mert tele van ilyenekkel a ház.

Nemcsak az enyém, a miénk. Sokunké. S közben azt is tudom, hogy sok felnőttnek és gyereknek nem is kéne semmi tárgyilagos meglepetés, csak néhány jó szó, egy kellemes beszélgetés, az otthon melege.

Karácsonyi káoszváros

Igyekszünk mindenkinek kellemessé, valamelyest boldoggá tenni a karácsonyt, miközben bólogatunk, hogy bizony, a karácsony sem a régi már. Dugó van a városban, és a bevásárlóközpontoknál még parkolni sem lehet. Mindenki most őrül meg. Most! Még ezt kell beszerezni, még azt. Persze, mindenki készül. Pontosabban kikészül. S egyébként elárulom: egész évben ezt csináljuk. Rohanunk. S közben arról feledkezünk meg a legjobban, amiről az ünnep szól.

hirlevel_web_banner_1_382.jpg

Szeretettel készültél a karácsonyra?

Tedd fel magadnak ezt a kérdést, és azt is kérdezd meg magadtól, hogy mit változtatnál a későbbiekben. Gondold át, mi az, amire szükséged van, s mi az, amit már oda tudnál adni a rászorulóknak. Adni jó. Ugyanakkor sokszor az is elég, ha váltunk néhány szót egy régi ismerőssel, vagy ha nem tartjuk tovább a haragot a rokonainkkal. Ne dudáljunk állandóan a kocsisorra, a rohanó emberekre. Kérdezzük meg, otthon miben segíthetünk, s igyekezzünk hanyagolni a morgolódást.

Álljunk meg! Mérlegeljünk, és vessünk számot! Erre is jó többek között az év vége. Próbáljuk meg megbecsülni, amink van, és igyekezzünk mosolyt csalni a másik arcára. „Örvendjünk, vigadjunk, Istennek hálát adjunk!”

Derzsi Bernadett