„Velünk hatalmasat buliznak a felnőttek is! Volt már olyan koncertünk, hogy le kellett szólnom tréfásan a szülőknek meg a szupernagyiknak, hogy vigyázzanak, nehogy összetapossák a gyerekeket!” 

Balla Igor, a nagy sikerű Kobold zenekar frontembere elmondta, minden akkor kezdődött, amikor 2006-ban kiadta a Manóház című CD-t, melyen Kövesdi Károly megzenésített versei találhatóak. Ám Igor már jóval azelőtt belekóstolt a gyermekdalok zenei világába, hiszen két gyermeke születése zenélésre és különféle fantáziamesék megkreálására késztette őt.

10-eves-a-kobold-zenekar-kezdo.jpg

– A felnőtt megváltozik, amikor gyermeke születik. Én napi két mesét találtam ki Brüttyöm Brüttyőről, mellette gitároztam, és verseket olvasgattam nekik. Egy idő után a gyerekeim már külön kérték tőlem a megzenésített verseket. Így akkoriban nálunk Kövesdi Károly versei mentek körbe-körbe. Karcsi verseiben ugyanis benne van a lüktetés, a tempó, sőt talán a dallam is, én csak kiénekeltem belőlük azokat.

A 2006-ban kiadott Manóház című CD sikere után 2008-ban összeállt a Kobold zenekar (korábban Manó Band). Az első néhány próba és a híres kassai fellépés után azonban már nem volt kérdés a zenekar jövője. A felnőttek és a gyerekek egyaránt megkedvelték a Koboldokat. 

Az X-Faktorban való szereplésük is egy érdekes epizódja volt az életüknek.

– Azt gondoltuk, hogy leugrunk egyet Pestre zenélni, jó móka lesz, és egyszer csak az X-Faktor táborában találtuk magunkat! Fordulóról fordulóra továbbjutottunk – csak úgy spontán. Állandóan azt kérdezgették tőlünk, mi lesz, ha nem jutunk tovább. Várták a drámát, de én meg erre mindig csak azt mondtam, hogy a mi életünk ezután sem fog tönkremenni, s ha nem jutunk tovább, ugyanúgy zenélünk, muzsikálunk tovább.

hirlevel_web_banner_2.jpg

Igor gyerekkorától kezdve zenél, táncol (az Ifjú Szivek szólistája is volt), és a pozsonyi Állami Népi Konzervatóriumot is elkezdte, de közbejött a katonai szolgálat.

– Sajnos elkobozták a kottáimat, mindenemet, ami a zenéhez kötött. Így lettem én ösztönzenész – nevet –, a konzervatóriumot aztán már nem fejeztem be. Viszont van két kiváló szakember a csapatunkban! Ők tanult, képzett zenészek. S bár én mindent a fülükbe énekelek, javaslatokat teszek, s hallom az összes szólamot, és érdekesebbnél érdekesebb dolgokat találok ki, végül ők mondják meg a pontos zenei megnevezéseket, s azt, hogy szerintük jó-e az úgy, ahogy én az egészet elképzelem.

10-eves-a-kobold-zenekar-logo.jpg

Amint a színpadra lép a Kobold zenekar, gyerekek és felnőttek egyaránt táncra perdülnek, tapsolnak és énekelnek. A fülbemászó dallamok mellett a koboldok jelmezei is igazán mutatósak. – Az első jelmezünk a kacsajelmez volt, ám amikor az lekerült rólunk, snassznak, átlagosnak éreztük magukat. Úgy döntöttünk, nem törhetjük meg a varázst a színpadon, hiszen mi a gyerekek számára imaginárius lények, koboldok vagyunk, akik egy különös világból érkeztek.

Nem csoda, hogy a közönség megőrül a koboldokért. Igor azt vallja, már a második számnál feleslegessé válnak a székek...

– A koncert első tíz percében felmegy a hangulatgörbe 100-ra, s utána a közepén le kell nyugtatni a gyerekeket. Ez egy újabb kihívás a számunkra, amit kezelnünk kell, mert könnyen elszabadulhat a „pokol”. – nevet. – A repertoárunk viszont folyamatosan bővül, s mivel nem hagyhatunk ki semmit, mert minden számunkat követelik a nebulók, így mostanában a verseinket négyről 2-3 versszakosra redukáljuk.

10-eves-a-kobold-zenekar-szinpad.jpg

S hogy miben rejlik a Kobold zenekar sikere? Igor szerint a zene hangulatából, a játékosságból és az ösztönökből, melyek belülről fakadnak. A dalok úgy rezonálnak, mint a gyermeki agy.

– Úgy tudom, 13 évesen rögzül az ember szellemisége, az egyénisége, utána már csak kívülről változik az ember. Én úgy érzem, megmaradtam gyereknek, vagy maximum a posztpubertás korszakomat élem – mosolyog. 

A fő rajongótáborunkat a gyerekek teszik ki, egészen kamaszkorig. Ezután úgy 5 évre elveszítjük őket, majd újra visszatérnek hozzánk mint szülők a gyerekeikkel, később unokáikkal.

A jó hír, hogy a zenekar idén új albummal készül! Kibővítették az alkotói gárdát, már nemcsak Kövesdi Károly és Balla Igor, hanem mások alkotásai is „koboldosan” rajta lesznek az új albumon. A Kobold-szezon pedig időközben beindult, a zenekar Pozsonytól Budapesten keresztül egészen a keleti végekig járja az országot, hogy örömöt szerezzen kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kobold zenekar tagjai: Balla Igor – gitár, ének, frontember, Petrus Gyula – dob, ének, Derzsi Szabolcs – szintetizátor.

Derzsi Bernadett
Cookies