Tengerpartja és kocsmái a legismertebbek. És festői várromai és a homokos tengerpartok.

Számomra az a legkülönlegesebb az ilyen zord szigetekben, hogy a formára nyírt kastélykertek mögött a tenger kezdődik. Életemben nem láttam még olyan cizellált kastélyt, amelyik a homokos tengerpartra nézne, és ahol a háziúr, kilépve a veretes kapun, mindjárt sós levegőt szippant. Itt bezzeg láthatunk ilyen kastélyokat, nem is egyet, nem is kettőt, és csodaszépek.

A zord tengerparton sétálgatva valamit megérthetünk a helyi ír bárdok lelkületéből, akik olyan nagyon szerették keverni a valóságot a kevésbé valóságossal, hogy énekeiknek fele sem volt igaz. A bárdok udvari poéták voltak, akik annak a családnak a tetteit énekelték meg, amelynél szolgáltak. Hogy meglódult kicsit a fantáziájuk? Miért is ne... Megemelni a valóságot dicső tett, mert mindjárt nagyobb hévvel tudunk élni, ha tudatosítjuk, mennyire kivételes sors jutott nekünk. Hisz az íreket annyit verte a sok eső, az a sok szigeti eső, hogy valami kis reményre – miszerint egyszer még felsüt a nap, s akkor felvirrad nekik is, és nem mindig az angoloktól fognak függeni – nekik szükségük volt. 

Írország Európa harmadik legnagyobb szigete. A kelták, a legendák és a sör, valamint a híres ír whiskey hazája. Meg, ugye, a terrorizmusé: az IRA-ról mindenki hallott. Tudjuk, hogy a függetlenséget 1937-ben De Valera vívta ki, aki állítólag kísértetiesen hasonlít Gyurcsány Ferencre

Igen ám, viszont csupán az ír katolikusok akartak függetlenek lenni, a protestánsok, akik jóval többen voltak, Nagy-Britannia mellett tették le a voksukat. S ebből lett nagy csetepaté: 1969-ben heves utcai harcokban mérkőztek meg a katolikusok és a protestánsok, bombák robbantak Belfastban és Londonderryben... Az írek a harcos kelta őseiket nem tudták meghazudtolni, mint ahogy azóta sem. 

Írország sok érdekességgel dicsekedhet. Sokan nem tudják, hogy a híres Titanicot is Írországban építették meg. Azt sem, hogy itt nem él egyetlen kígyó sem. Írországban született James Bond egyik ikonikus megszemélyesítője, Pierce Brosnan, és Obama elnök ősei is innen származnak. Az ország érdekessége, hogy nem is olyan régen még minden véradó fél liter Guinness sört kapott ajándékba. Ezekhez hasonló fura információkkal és titkos regékkel tér haza az, aki egyszer Írország földjére teszi a lábát. 

Csöndes és maguknak való helyiek
Írország tele van várromokkal, elhagyott temetőkkel, kelta kőkeresztekkel és sok száz éves kerek tornyokkal. Gyönyörű zöld minden, nagyon sok a tó, és sok a hegy. A kliffek a tiszta, napsütötte időben egyenesen lenyűgözőek. (Az is van néha, sőt! Minden napsugarat nagyon meg tudunk itt becsülni.) Az emberek kedvesek, viszont csendben éldegélnek a saját kis világukban. Olyanok, mint amilyenek mi nem vagyunk: harcosak, hevesek, és mégis tudják a miheztartást. Nagyon sok a külföldi dolgozó, leginkább szlovákok és lengyelek: nekik valahogy nagyon tetszik itt – talán a hűvösebb éghajlat miatt. Van pár lengyel kisbolt, amelyben Kofola is kapható. Az írek elfogadják a külföldieket, talán azért is, mert az országban kevés a szakipari tudás – és az írek igénytelenek, ami talán még a szegény múlt maradéka. Az egyetlen dolog, amihez igazán értenek, az a kert: csodás kertjeik vannak.

irorszag-illustracios.jpg

Menjünk el egy pubba, mert itt van a legtöbb
Dublint mindenkinek látnia kell. Azt mondják, sok arca van, és nem mindegyiket mutatja meg. Általános vélemény szerint ez Európa legszerényebb városa. Itt az egyik legmagasabb az egy főre eső pubok száma. Sőt, ha élő zenére vágyunk, mindig találhatunk olyan helyet, ahol este különleges koncertben lehet részünk. Az időjárás olyan, mint nálunk egy meleg őszön. Talán ezért iszogatnak olyan kitartóan, mert az írek bizony sokat isznak, sokak szerint a legtöbbet Európában.

A dubliniakat szeretett házi zenekarukhoz, az U2-hoz felemás viszonyok fűzik. A U2 mindig telt házas koncerteket ad, de azért a dubliniak szeretnek károgni az ügyeiken. (Hollandiába vitték át a cégeiket, mert ott kisebb az adózási kulcs a művészeknek.) Egy taggelő például összetaggelte a várost, hogy felhívja a figyelmet adóelkerülő magatartásukra. 

Tudnivaló még, hogy sok a vörös hajú ír – a lakosság 10 százaléka. Itt is klánok uralkodtak, mint a skótoknál. A mai történészek szerint ezt úgy kell elképzelni, mint egy modern vállalatot. Mindig egy ügyes vezetőt választottak, az örökösét a vezető még életében megnevezte. Szóval, sok dolog van Írországban, ami csodálatos, s amit csak akkor értünk meg, ha a földjére lépünk... JÖJJENEK VELÜNK, AZ ÚJ NŐVEL ÍRORSZÁGBA, S FEJTSÜK MEG EGYÜTT EGY TÜNDÉRORSZÁG TITKÁT!
–nagyvendégi, darnay–

Információ a kirándulásról: Írország a smaragzöld sziget