„Minden út Rómába vezet” – ez az állítás valóban igaz. A múltban is, ma is turisták ezrei özönlenek Rómába, hogy lássák a „városok anyját”, a világkultúra központját, a csodálatos művészi alkotások kimeríthetetlen tárházát. Róma templomait és történelmi épületeit a legnagyobb művészek festményei és szobrai díszítik. Történelem, szépség, gazdagság – ez mind-mind Róma.

IDŐPONT: 2018. április 12 – 16.

Az „örök város” felbecsülhetetlen kincsek tárháza. Sokan jártak már Rómában, sok mindent láttak, de Róma kimeríthetetlen kincsesbánya, akárhányszor megyünk oda, mindig fölfedezünk olyan látnivalót, ami eddig elkerülte a figyelmünket. Felejthetetlen élményt nyújt a római korban épült Via Appia antica, a Fórum és a többi ókori építmény, a keresztényüldözés idején létrejött katakombák, a múzeumok páratlan értékei, a Galleria Borghese műgyűjteménye és csodaszép reneszánsz kertje, a közeli Tivoliban a Villa d’Este világszerte ismert, szobrokkal, szökőkutakkal, vízesésekkel díszített káprázatos parkja. És nemcsak ezt láthatjuk, hiszen Róma a márkás üzletek, a finom ételek, fantáziadús fagylaltok és a finom kávék városa is.

Program
1. nap: Autóbuszos utazás Dunaszerdahelyről Bécsbe, innen indul a repülőgép Rómába. Érkezés után autóbusszal indulunk a városba, szálláshelyünkre. A szobák elfoglalása után megkezdődik a városnézés. Ezúttal gyalogos sétát teszünk a Piazza Barberini irányában. Itt láthatjuk Bernini két szökőkútját, a Fontana delle Api és a Fontana del Tritone nevűt, majd folytatjuk utunkat a Piazza Colonna, a Piazza del Popolo és a Piazza Venezia felé. Megtekintjük a Trevi-kutat, ahol Anita Ekberg fürdött Fellini kultuszfilmjében, és az estét a Piazza di Spagna szökőkútjánál zárjuk.

2. nap: A nap programja egész napos kirándulás a közeli TIVOLIba, a reneszánsz nemesek, pápák, bíborosok kedvelt üdülőhelyére. (Liszt Ferenc is gyakran időzött itt az 1870-es években, és komponált is egy zongoradarabot „A Villa d’Este szökőkútjai” címmel.) A közel 60 ezer lakosú város a Monti Tiburtini hegység nyugati lejtőin terül el, közel 30 km-re Rómától. Leghíresebb látnivalója az 1550-ben épült Villa d’Este, a csodás reneszánsz kert és a szökőkutak. (Szintén szerepel az UNESCO világörökség-listáján.) A kertet a világ legszebb kertjei között tartják számon, s ez azonnal érthetővé válik, amikor betesszük lábunkat a vízesésekkel, csordogáló patakocskákkal, szökőkutakkal, mesebeli szobrokkal és egzotikus növényekkel zsúfolt hatalmas kertbe, amelynek peremén kőkorlátra támaszkodva megcsodálhatjuk a káprázatos kilátást, a változatos hegyvidéki tájat a Campagna Romana és az Appenninek találkozásánál. Maga az Este-villa is megérdemel néhány szót, mert csodálatos műalkotások láthatók benne, és hátsó erkélyéről a kert szépségét felülről is élvezhetjük. A látogatás után szabadprogram, majd elsétálunk megtekinteni a város másik látványosságát, a Villa Adriana nagy kiterjedésű palotakomplexumát. A létesítményt Hadrianus császár építtette i. sz. 125-től nyári rezidencia céljaira fürdőkkel, könyvtárral és színházzal, gazdasági épületekkel. Kiemelkedő jelentőségű a 60 oszloppal szegélyezett tér, a Piazza d’oro, a tengeri színház és egy kerek sziget, amelyet vizesárok, oszlopcsarnok és fal vesz körül. A Hadrianus-villa búfelejtőnek épült – előzőleg ugyanis a sokat utazó császár Egyiptomban elvesztette élettársát, a fiatal Antinouszt, aki a Nílusba fulladt. Hadrianus ezután elhatározta, hogy visszavonul Róma mellé, és felépíttette a pompás mozaikokkal, dór oszlopokkal díszített, ciprusokkal és olívaültetvényekkel ékesített Hadrianus-villát. Helyi idegenvezetőnk bizonyára több titkot is elárul Tivoli látványosságairól. Rómába csak este térünk vissza. 

3. nap: Ezt a napot az ellentmondásos, sokat vitatott, de nagy jelentőségű Borgia család alkotásainak szenteljük. A Villa Borghese Róma 3. legnagyobb kiterjedésű parkja, 1608-ban alakította ki Scipione Borghese, a műkedvelő bíboros, és a család későbbi tagjai is szüntelen csinosították. Ma ez Róma legtisztább kertje, amelynek elhagyatottabb részein szívesen időznek a város lakosai, és nagy előszeretettel keresik fel a turisták is 100 pontban összefoglalt látnivalói miatt, amelyek között szerepelnek ligetek, pici citruskertek, tavak és sportolásra alkalmas tisztások, és megannyi szobor, emlékmű, szökőkút. Három múzeum is található a hatalmas park területén, ezek legjelentősebbike a Galleria Borghese, amely alapítója, Borgia bíboros finom ízléséről tanúskodik. (Elővételben rendelt belépőjeggyel jutunk be a galériába.) A közel 1000 műkincset rejtő múzeumban káprázatos alkotások láthatók, Bernini légies márványszobrai, a hazaiak: Caravaggio, Botticelli, Raffaello és Tiziano munkái, de van Rubens is. Az ember feje beleszédül a szépség ilyen koncentrációjának csodálatába. Az ebédszünetben ajánljuk megtekinteni a kiterjedt parkot, kisvonaton, hogy minél nagyobb területét láthassuk. 

Délután Róma egyik legrégibb útját, a Via Appia anticát vesszük szemügyre, amelynek hatalmas kockaköveit az ókori Róma lakosainak kocsikerekei koptatták. Rómában együtt él a jelen és a régmúlt – történetének minden százada rajta hagyta a nyomát. Sétánk során megtekintjük a Szent Sebestyén emlékére emelt egyhajós kistemplomot a Palatinuson, amely a szent vértanúhalálának helyén épült, és jelentős zarándokhely ma is, továbbá Szent Callixtus katakombáját, amely az első keresztény temetkezőhely volt Rómában. A Via Appia antica még sok nevezetességgel kecsegtet, ha marad idő még más emlék megtekintésére is.

4. nap: Ez a nap választható programokat tartogat utasaink számára. Azok számára, akik belefáradtak a műemlékek látogatásába, szabadprogramot ajánlunk lassú nézelődéssel, vásárlással, kávézgatással valamelyik trattoria teraszán. Róma üzletei elbűvölő kirakatokkal büszkélkedhetnek, akár ruhát, ékszert, könyvet vagy lakberendezési cikkeket ajánlanak. A Via Condotti üzleteiben nagyra kell nyitni a pénztárcánkat, mert itt találhatók az ismert márkákat áruló boltok. A Via del Corso ennél szerényebb áron kínálja a portékáit, a legjobb árak viszont a Via Cola di Rienzo, a Via del Tritone, a Campo dei Fiori és a Pantheon környékén találhatók. 

Akik folytatni szeretnék Róma látványosságainak megtekintését, azok az idegenvezető társaságában járhatják a várost. Jelentős templom a San Pietro in Vincoli, mert itt látható az a lánc, amellyel Szent Pétert megbilincselték, valamint ebben a templomban helyezték el Michelangelo hatalmas Mózes-szobrát, amely II. Gyula pápa síremlékét díszíti. A lateráni bazilika, más néven Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház Róma püspökének (aki maga a pápa) címtemploma, a pápai trón székhelye – a legmagasabb rangú Róma négy pápai bazilikája közt, beleértve a Szent Péter-bazilikát is. Gyönyörű kolostorkertje a régmúlt hangulatát idézi. A főhomlokzattól északra, a Porta S. Giovanni tágas terén külön épület rejti a „Szent Lépcsőt”. A Scala Santa a hagyomány szerint az a márványlépcső, melyen a töviskoronás Krisztust Pilátus elé vezették és amelyet Constantinus anyja, Heléna császárné hozatott Rómába. A lépcső 28 fokát faburkolat borítja, a benne levő kristállyal fedett lyukak Krisztus vércseppjeire engednek betekintést. A műemlékek látogatása után a Campo dei Fiori téren levő hatalmas piacon tölthetjük el maradék időnket, a színes kavalkádban és Giordano Bruno szobrában gyönyörködve. 

5. nap: Kora reggel kell kimennünk a repülőtérre, ahonnan menetrend szerinti járattal utazunk vissza Bécsbe. Bécsből egyénileg indulhatunk haza. 

A kirándulás egyes napjainak programja az időjárás, a római tömegközlekedés és útlezárások függvényében változhat. 

 

IDŐPONT: 2018. április 12 – 16.
RÉSZVÉTELI DÍJ: 499 euró + 120 euró repülőtéri illeték

Mit tartalmaz az ár:

* a repülőjegy árát (és a repülőtéri illetéket) Bécs – Róma – Bécs útvonalon 

* a 3 csillagos szálláshely árát reggelivel (szálloda Rómában a metróállomás közelében)

* a magyar nyelvű idegenvezetést

* az inszolvenciabiztosítást

* a helyi idegenvezetést a 2. és a 3. napon

* a busztranszfert a repülőtérről a városba és vissza

* a Tivoliba tett autóbuszos kirándulás árát

 

Mit nem tartalmaz az ár:

* az egyszemélyes szoba felárát (34 euró / éjszaka)

* a belépőt: Galleria Borghese – 13 + 2 euró (nyugdíjas és ifjúsági: 6,50+2)

Villa d’Este – 8 euró (ill. 6 euró)

katakombák – 8 euró (ill. 5 euró)  

* az Union utazási biztosítást: 2 euró / nap = 10 euró 

(ajánljuk megkötni, mert magában foglalja a sztornóbiztosítást is váratlan betegség esetén)

 

A programváltozás, a repülési időpontok és a helyszín változásának jogát fenntartjuk.

Az Új Nő és a Juliš Travel utazási iroda szervezésében.

Jelentkezni lehet:
ímél: office [at] ujno.sk
mobil: 0905 975 880

 

Új Nő csapata
Az örök város – RÓMA
A Trevi-kút
Az örök város – RÓMA
A Villa d’Este
Az örök város – RÓMA
A Villa d’Este
Az örök város – RÓMA
A Villa Borghese
Az örök város – RÓMA
A Piazza di Spagna
Cookies