Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az online világ a sok pozitívum mellett mennyire veszélyes lehet, legfőképp a gyerekekre nézve. Legtöbb szülő erre csak legyint egyet, hogy ugyan, hiszen csak mesét néz a lurkó vagy játszik! Ám kicsik és nagyok kiberbiztonsága érdekében szükséges néhány lépést mindenkor szem előtt tartanunk, ha szörfözni kezdünk a neten. Az online térben se legyünk felelőtlenek!

A személyes adatok védelme
Érdemes ismerni a gyermekeink által használt oldalak hozzáférését, és megmutatni nekik a jelszócserés folyamatot. Felnőttként is legyünk elővigyázatosak, gondosan nézzünk utána, milyen oldalra regisztrálunk, és hogy az adott oldalon mit kérnek tőlünk. A látogatott oldal által beállított jelszót cseréljük le sajátra, és azt jegyezzük fel olyan helyre, amit csak mi ismerünk. 

digi.jpg

Mit szólna anyu, ha megtudná?
Magyarázzuk el csemetéinknek, hogy a virtuális térben nagyon sok a csaló, akik néha igen egyszerű módszerekkel húznak ki az emberből privát információkat, melyekkel aztán könnyedén visszaélnek. Ugyanúgy, ahogy az utcán viselkedünk, itt se álljunk szóba idegenekkel, ne higgyük el, hogy tényleg nyerhetünk egy kattintással 50 ezer eurót, és ne bántsunk senkit! Gondoljunk mindig arra, hogy amit teszünk, az egy csapásra a visszájára fordulhat, s ami még rosszabb, egy szempillantás alatt kiderülhet.

Itt nincs titok!
Az interneten semmi sem marad titokban, éppen ezért legyünk elővigyázatosak azzal, milyen képet osztunk meg magunkról, még az ismerőseink körében is. Ne tegyünk fel kínos fotókat, ne osszunk meg magunkról olyan tartalmakat és sztorikat, melyek beárnyékolhatják az életünket a későbbiekben (pl. fehérneműs fotók, ciki sztorik, szélsőséges vélemények). S legfőképp, gondoljunk arra, hogy a gyerekünk nem biztos, hogy örülne annak 20 év elteltével, hogy pucér babafotókat vagy pelenkás képeket tettünk róluk közszemlére.

Őrült kihívások és trendek
Mindig jön valami új divat, ám ezekkel borzasztóan elővigyázatosnak kell lennünk, nekünk felnőtteknek is! Ne álljunk be a sorba, és ne higgyük el, hogy a legtrendibb appok nem használják fel az adatainkat, nem lopják el a személyiségünket egy közösségi oldalon, vagy éppenséggel nem csábítják bűnre gyermekeinket (lásd Kék Bálna vagy Momo). Ellenőrizzük a gyermekeink által használt eszközöket, és a keresési előzményeket, ha valami gyanúsat észlelünk, ugyanakkor mindig beszéljünk velük ezekről, az online világban történő trendekről, kihívásokról és őrületekről.

diginyit.jpg

Ne kattintsunk rá mindenre!
Hiába mondja a szülő, hogy a gyermeke csak mesét néz, ma már a Youtube videóknál is olyan tartalmak ugranak fel, amelyek nem valóak a gyerek kezébe, és legfőképp: nem valóak a gyerek szeme elé. Ne adjuk a gyerek kezébe már kétévesen a telefont és a tabletet! Továbbá: gondoljunk mindig arra, hogy nem várhatjuk el a gyermekeinktől, hogy tudatosan használják az internetet, ha mi magunk nem járunk elő jó példával. 

S hogy a gyerek érezze az igazi törődést és szeretetet, tegyük le az okos készülékeket, és helyettük a nap legnagyobb részében foglalkozzunk csak és kizárólag csemeténkkel. Igen, az online térnek, meséknek, videóknak és fejlesztő játékoknak is csodás hatásuk van, de semmi sem pótolhatja a szülő szavait és mindennapi gondviselését.

Almássy Dorka