Sósat vagy édeset? Egyértelmű, hogy a legtöbben az édeset választják. Átlagosan napi 300 kalória cukrot viszünk be a szervezetünkbe, mely összességében 35 kilót jelent évente. Sok, ugye?! Pedig a napi kalóriabevitelünk 5%-át tehetné csak ki ez a bűnös élvezet. Ami pontosan 25 grammot jelent naponta egy felnőtt számára. Nem csoda hát, hogy az évek során egyenesen gyilkosnak kiáltották ki a fehér cukrot. Nem is baj, hogy egyre többet foglalkozunk vele, ugyanis olyan mértékben szokhatunk rá az édes bűnözésre, mint magára a dohányzásra.

Nehéz az önmegtartóztatás, pláne akkor, ha szeretünk enni, szeretjük az édeset, az édességeket. Ám ha tényleg képesek vagyunk lemondani a cukorról, 5 erős változást tapasztalhatunk majd a saját testünkön és bőrünkön. Mutatjuk, melyek ezek:

1. Ha lemondasz a cukorról, a szíved szó szerint repesni fog az örömtől! Bármennyire is szereted az édességet, nagyon rossz hatással van a cukor a szívedre. Ha túl sok cukrosat eszel, rengeteg inzulint termel majd a tested. Ekkor jöhetnek a jól ismert vérnyomásproblémák, a vércukorszint-ingadozások és társai. Ha egy kicsit visszafogod a cukros ételek fogyasztását, a szervezeted szépen lassan regenerálódni fog.

2. Viszlát, pattanások! Hiszed, vagy sem, de ha nem fogyasztasz annyi cukrot, a bőröd is sokkal szebb lesz. A cukros ételek és italok hihetetlenül rosszul bánnak a szervezetünkkel, mely aztán a bőrünkön mutatkozik meg leginkább. (Ismerős a narancsbőr, ugye?) Egy felmérés alapján három, csak cukormentes italokat és ételeket fogyasztó ember, három hétig minden áldott nap megivott egy kis üveg kólát. A végeredmény pedig az volt, hogy mindhármuk esetében romlott a bőrük állapota, nem kevesebb, mint 80%-kal. Szóval nincs több ízesített gyümölcslé...

3. A depressziónak mától vége! A táplálkozási tanácsadók szerint olyannyira káros szenvedély lehet a cukor utáni vágy, mintha minimum rászoknánk a drogokra. A jó hír viszont az, hogy egy kisebb lemondás után a szervezet helyreáll, és nem fogunk fáradtságot, ingerlékenységet érezni. Sőt, búcsút inthetünk a hangulatingadozásnak is. Le a cukorfüggőséggel!

4. Végre leadhatod azt a fránya 5 kilót! Nem rögtön, hanem szépen lassan, úgy hat hónap után fognak beállni az igazi változások, ha lemondasz a cukorról. Végtelenül nehéz ellenállni a csábításának, de gondolj bele, ha csak ezt az egy dolgot vonod meg magadtól, máris veszíteni fogsz a súlyodból. Megéri, nem?

5. Édes álmok. Aki cukorproblémákkal küzd, bizony gyakran nem is tudja, mi okozza az alvászavarait. A kevesebb cukor fogyasztása segíteni fog a nyugodt, zavartalan alvásnál. Érdemes kipróbálni.

Semmiképp sem árt, ha a nyári időszakban egy kicsit visszafogjuk magunkat, és kevesebb cukros ételt és italt veszünk magunkhoz. Se süti, se kóla! Nyáron úgyis rengeteg természetes cukrot tartalmazó gyümölcsöt fogyasztunk, mely szinten tartja a test megfelelő cukorellátását. Cukordetoxra fel!

Derzsi Bernadett