Érdekességek a cicákról: miért kell őket ivartalanítani, s mennyire igaz, hogy „jön a baba, megy a cica”? Valóban olyan szörnyű betegség az a toxoplazmózis, hogy a terhes nő elvetélhet tőle?

Az ivartalanítás csak elsőre tűnik kegyetlen lépésnek. A számítások szerint egy macskapártól hét év alatt 420 ezer utód születhet. Ennyi macskának, sajnos, nem tudunk boldog macskaéletet biztosítani...

macska-indito.jpg

Miért fontos az ivartalanítás?

A tüzelési időszak a macskatartók számára kész rémálom. Az ivarérett kandúr örökké szerelmes: erős belső ösztön hajtja ki ilyenkor a világba... A macska már otthon elkezd csábító jeleket hagyni... Például átható szagú vizelettel fröcsköli tele a lakás minden szegletét: ezzel egyben a territóriumát is kijelöli (itt én vagyok az úr!). Aki már egyszer is megtapasztalta egy kandúr bűzét, az tudja, hogy hiába sikálná egész nap a padlót, nem tudja eltüntetni a bűzös vizelet nyomát. Éjjel pedig: nos, akkor meg kandúrunk lamúrt énekel a gazdája és a szomszédok „nagy örömére”. Érvényes továbbá, hogy a lakásban élő kandúr, ha nem tudja szerelmes vágyát csillapítani, depresszióssá válhat. Amelyik pedig kijárhat, azzal is csak baj van: a környék többi kandúrja nem nézi jó szemmel az ifjú titánt, így reggelre kandúrunk megtépázva, leharcolva, sebesülten térhet haza az éjjeli kiruccanásból. 

A nőstény macska párzási vágyát ivarzásnak vagy tüzelésnek nevezzük. Általában a „tüzesség” egy hétig tart: ekkor a nőstény macska már készen áll a kandúr vagy kandúrok befogadására. Ilyenkor a leglehetetlenebb időben tud a cica vágyakozva nyávogni, ami a gazdi számára igen bosszantó lehet. Továbbá gyakorta hempereg a hátán, és mindent és mindenkit vonzónak tart. Nyugtalanná válik: nem eszik, nem iszik, és egész álló nap és éjszaka kandúrok után kutatva köröz a lakásban. Azok a macskák, akik ebben az időben nem párosodnak, akár két hétig is produkálhatják ezeket a tüneteket. Ezt követően kissé megnyugodnak, de egy-két hét múlva az egész újrakezdődik. 

A világjáró nőstény macska februártól november végéig tüzel, egy benti cica azonban egész évben képes égni a vágytól. A macskák az ivarérettséget fajtától függően 5-9 hónapos korukban érik el.

Szapora, mint a nyúl! 

Egy macskának évente legalább kétszer születnek kölykei. Ez évente 10-12 macskát jelenthet! A kölykök még ugyanabban az évben ivaréretté válnak, és azok is párosodni szeretnének. Egy szaklap szerint egy nősténytől és egy kandúrtól hét év alatt 420 ezer leszármazott születhet! Sajnos, az összes születendő macskának nem tudunk szerető otthont, ételt és gondoskodást biztosítani. Így „születnek” aztán a kóbor macskák, amelyek az utcán csúnya betegségeket szednek össze, és ezekkel megfertőzhetik a többi egészséges macskát is.

Nyugodt cicaélet! 

Az ivartalanítás nemcsak a macskaszaporulat megakadályozásra jó, hanem a cica egészségére is jótékonyan hat. A nőstény macskánál megakadályozzuk a méhgyulladás és a melldaganatos betegségek kialakulását. A kandúr pedig megnyugszik utána: nem fog bűzleni többé (már nem akarja kijelölni a territóriumát), és a jövőben szerényen elviseli más kandúr jelenlétét. Ezért mondjuk, hogy az ivartalanítás a hosszú, boldog cicaélet titka!

Jön a baba, megy a cica?

A köztudatban számos tévhit kering a macskákról. Az egyik ilyen sarkalatos tévhit, hogy ha a nő babát vár, minél hamarabb meg kell szabadulnia házi kedvencétől, mivel halálos fenyegetést jelent rá és a magzatára nézve is. Azt már kevesen tudják, hogy mitől is kell tartani. 

cica.jpg

Toxoplazmózis 

Ez egy parazitafertőzés, amit egy egysejtű mikroorganizmus, a toxoplasma gondii okoz. Az élősködő a melegvérű állatokat fertőzi meg, s bár végső gazdái a macskafajták, de köztes gazdája lehet a kutya – vagy akár mi, emberek is. A fertőzött macska az ürülékével juttatja környezetébe a kórokozót. Ha aztán ezzel az ürülékkel találkozik egy egér, ő lesz a köztes gazda, és ha az egeret egy másik macska megeszi, akkor ő is megfertőződik. 

Ha egy egészséges ember találkozik a toxoplazmózis kórokozójával: nagy valószínűséggel észre sem fogja venni. A fertőzés a legtöbbször tünetmentes. Ha mégis produkál tünetet, az könnyen összetéveszthető más betegségekkel, mint például az influenzával. Azok az emberek vannak veszélyben, akiknek az immunrendszere gyenge: ilyenek az immunhiányos betegek, az idősek és a terhes nők. Okkal aggódik az a terhes nő, aki még nem esett át toxoplazmózison, mert a terhesség korai szakaszában elvetélhet, a későbbi szakaszban pedig károsodhat a magzat. 

Nyers hús és mosatlan gyümölcs 

A fertőzés a világon mindenütt megtalálható, az emberek és állatok jó része már találkozott vele. A bent tartott, táppal etetett macskák esetében igen csekély a fertőzés esélye. Azok a cicák, akik kijárnak, és fertőzött köztes gazdákkal érintkeznek, maguk is fertőznek. A kórokozó a macska bélrendszerébe kerül, és az ivarérett sejtek az ürülékkel látnak napvilágot. A fertőzött sejtek egy-két hétig ürülnek a cica bélrendszeréből – és csakis ebben az időszakban fertőznek.

Ha az anyuka korábban már átesett a fertőzésen, szervezete egy életre megtanult védekezni a toxoplazmózis ellen: ezáltal védi a magzatot is. Azokra a nőkre kell jobban odafigyelni, akik még nem találkoztak a kórokozóval, nehogy a terhességük alatt megfertőződjenek.

Pusztán attól, hogy a terhes nő közelében van a macska, és a kismama megsimogatja, még nem fertőződik meg. A veszély akkor áll fenn, ha a terhes nő puszta kézzel tisztítja a macskaalmot, majd ezt követően nem mos kezet, és gyakran az arcához ér. Továbbá ha a macskát puszilgatja és az arcához érinti. Vérvizsgálattal könnyen kideríthetjük, hogy átestünk-e a fertőzésen vagy sem, illetve friss vagy már régi a fertőzés. Ha már átestünk a toxoplazmózison, nem lehet baj. Ha pedig nem, akkor legyünk elővigyázatosak. Ügyeljünk a higiéniára – és ne puszilgassuk házi kedvencünket! Ha a macska évente kap oltást és negyedévente féregtelenítést, akkor a babára nézve nem jelent veszélyt.

A fertőzés leggyakoribb forrása egyébként nem is a macska, hanem a nyers hús fogyasztása. További veszélyforrást jelent a földdel szennyezett mosatlan zöldség és gyümölcs. A terhes nőket ezért óva intik a nyers ételek fogyasztásától! 

Kapcsolódó írásunk: Kukorica Jancsi egy hűséges macska, mikor eltávozom, integet a mancsa

–ando–