Mielőtt hazavinnénk egy doromboló négylábút, érdemes utánanézni, mi mindenre van szüksége, hogy ne csak tartsuk – hanem jól is tartsuk. 

A macskatartás alapvető kelléke a macskaalom, az alomtálca, az etető-itató tál és a macskatáp, amivel etetni fogjuk. Érdemes továbbá egy-két macskajátékot és macskakaparót venni, hogy újdonsült házi kedvencünk ne a bútorainkon koptassa éles karmocskáit. 

kukorica-jancsi-macska-kezdo.jpg
(Kép forrása: dailyartmagazine.com)

A macskaalom 

A szakértők azt ajánlják, hogy egyel több alomtálcát vásároljunk, mint amennyi macskánk van. Van aztán, amelyik kihasználja a dupla lehetőséget, vagyis a dupla toalettet – míg a másik cicus egyazon helyre jár könnyíteni magán. A macskaürüléket minden reggel és este távolítsuk el az alomtálcából. Érdemes kétnaponta cserélni az almot. Fontos ez, mert a macska tiszta állat, és szereti maga körül a tisztaságot. Ha kezdő macskatartók vagyunk, próbáljunk ki többféle macskaalmot: és amelyik beválik, azt alkalmazzuk. Amikor kicseréljük az almot, az alomtálcát is tisztítsuk meg (fertőtleníthetjük WC-tisztítóval), majd alaposan öblítsük le. Ha rendszeresen tisztítjuk, a macskaalomnak nem lesz szaga.

Hol tároljuk?

Van, aki a fürdőszobában vagy a mosókonyhában tárolja. Ügyeljünk rá, hogy a cicánk mindig hozzá tudjon férni. Jó tanács: a macskaalom sose legyen a macskaetető közelében! Tartsuk tisztán az etetőtálat és az itatótálat is. Mivel a macska nemcsak a tálból, hanem egyes falatokat a tálból kivéve, a földről szereti enni, a talajt is érdemes gyakran felmosni. 

Van, amelyik macskának hiába van kaparófája, akkor is hosszú karmai lesznek, és játszás közben mindenbe beleakadnak. Ezért érdemes a macskakarmokat rendszeresen nyírni, és jobb, ha kiskortól hozzászoktatjuk „Őmacskaságát” eme kellemetlen művelethez. A karomvágáshoz vásároljunk kifejezetten karomvágó ollót!

Karomvágás 

A cicát vegyük az ölünkbe, határozottan, de finoman fogjuk meg a mancsát, nyomjuk ki óvatosan a karmait – és csak a karom átlátszó részét vágjuk le. Ahol a karom barnás színű, ott ér fut: ha belenyírunk, vérezni fog, és fájdalmat okozunk neki. Ha nem vagyunk biztosak a karomvágásban, akkor érdemes állatorvostól segítséget kérnünk. Általában elég két-három hetente kurtítani a karmokat. Érdemes kivárni a macska nyugalmi állapotát, például amikor kajakómában van. 

Macskaszőr  

Ha macskát akarunk tartani, akkor a porszívó és a szöszhenger lesznek a legjobb barátaink. Érdemes a cicát kiskorától napi szinten kifésülni! Számtalan szőrkefe létezik – és van fésülőkesztyű is, amivel masszázsélményt is nyújthatunk. A cica hasát átfésülhetjük vaddisznósörtés hajkefével is. Ha kiskorban hozzászoktatjuk a fésüléshez, a cica napi rutinjává válik.

croissant-macska-2.jpg
(Kép forrása: vinted.fr)

 Vizes dolgok

A macska szívből utálja a fürdetést. Ritka az a példány, amelyik elviseli magán a vizet, netán még szereti is! Bár a macska tiszta állat, ha lakásban tartjuk, időnként (két-három havonta) érdemes megfürdetni. A macskatartók a kádban fürdetést javasolják, ahonnét a cica nehezebben szökhet meg. Érdemes a grabancánál, azaz nyak-háti részénél megfogni.

Először langyos vízzel áztassuk át a bundáját: plusz macskasampont vagy babasampont is használhatunk. A cicát jól dörzsöljük át, és utána szépen öblítsük le a sampont. Ügyeljünk, hogy az arcába, szemébe sampon és víz ne menjen. A fürdetés végeztével törülközővel finoman töröljük át házi kedvencünket. Minden cica másként dolgozza fel a fürdetés okozta traumát: van, amelyik utána ölben keres a vigaszt, vagy megsértődve elvonul a ház valamelyik szegletébe. Egy kis idő elteltével mindegyik megenyhül – és bújós, doromboló cicussá változik. 

elofizetes_uj_no_52.png

M. Ando Krisztina
Cookies