Aktiváljuk a kollagént
A kollagén évente háromszor újul meg a szervezetben, de sajnos csak a 30. életévig. Ezután a kollagéntermelés lelassul, végül teljesen megszűnik. Megjelennek az első ráncok, bőrünk szárazabb lesz, és a körmeink sem olyan szilárdak már, mint régen… A kötőszöveti fehérje fogyása nyomot hagy a csontozaton, az ízületeken és a vérereken is. Szerencsére a kollagéntartalmú krémek kisimítják a finom ráncokat, és pótolják a bőrben a hiányzó nedvességet. A testünk mélyében folyó változásokat nem tudjuk befolyásolni – ebben segítenek a táplálékkiegészítők.

A biológiai óra
Működése szorosan összefügg a világosság és a sötétség váltakozásának huszonnégy órás ciklusával. Amikor fogyni kezd a nappali fény, a vérbe lassan beáramlik a melatonin, ez okozza az álmosságot. Ha lehetséges, feküdjünk le. Igyekezzünk alkalmazkodni biológiai óránk jelzéseihez. Mert ha nem, összezavarodik, és álmatlanság fog kínozni bennünket. Időnként minden embernek gondot okoz az elalvás, maga az alvászavar azonban kész istencsapása. A kialvatlan embernek romlik a szellemi és fizikai teljesítőképessége, ezáltal az életminősége is, és nem tudja rendesen elvégezni a munkáját.

A cukorbetegség
A 2-es típusú cukorbetegség egyre fiatalabb korosztályokat sújt. Pedig olyan kevés is elég, hogy elkerülhessük ezt a betegséget! A legjobb megelőzés a rendszeres mozgás. Nem valamiféle extrém sportokra gondolunk, bőven elég a gyors séta, a kerékpározás vagy az úszás. A napi fél óra séta 35-40 százalékkal csökkenti a megbetegedés valószínűségét.

A jó zsír
Mikor lett a zsír az ember első számú ellensége? Hiszen testünknek szüksége van rá! Először is a zsír védi a belső szerveket a hidegtől és az ütésektől, továbbá életfontosságú vitaminokat és hormonokat szállít a vérbe. A testzsír hatással van a haj, a bőr és a körmök minőségére. S ha mindez nem volna elég, a combon, a csípőn és a fenéken lerakódó zsír megköti a veszélyes zsírsavakat, és olyan anyagokat tartalmaz, amelyek meggátolják az erek eldugulását. Akkor meg miről beszélünk?

A testékszerek hatása
A fülbevaló elektromos impulzusokat válthat ki az agyban, és pulzáló fejfájást okozhat. Nemcsak a nehéz fülönfüggők okoznak fejfájást, hanem a rosszul megtervezett fülbevalók is. Rossz az a fülbevaló, amelynek súlypontja nem a fülbevaló tengelyében található.

egeszegin_0.jpg

A glikémiás index
Minél magasabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál gyorsabban emelkedik vérünkben a cukorszint, és annál gyorsabban csökken. Ezért helyesebb olyan ételeket fogyasztani, amelyek alacsony a glikémiás indexszel rendelkeznek, hiszen ez esetben sokkal kisebb a vércukorszint-ingadozás. Ez nem újdonság, akik tartottak már fogyókúrát, tudják. A sárgarépának például elég magas a glikémiás indexe, de nagyon nagy mennyiséget kellene elfogyasztani belőle, hogy felszökjön a vércukorszintünk. Ezért a tudósok a glikémiás index mellett a szénhidráttartalom kifejezést is használni kezdték annak megnevezésére, hogy egyes ételek mennyi szénhidrátot tartalmaznak.

A jókedv mint fájdalomcsillapító
Nevetéskor olyan vegyi anyagok jutnak az agyba, amelyek csökkentik a fájdalmat, és kellemes testi-lelki érzést keltenek. A nevetés felfrissíti a szívet, a tüdőt és az izmokat, továbbá ellenállóvá tesz a fertőzésekkel szemben. Húsz másodpercnyi hahotázás alatt annyi oxigén jut a szervezetbe, mintha ugrálókötéllel három percig ugrálnánk.

Vegyi peeling
A vegyszeres bőrradír eltávolítja a bőr apróbb egyenetlenségeit, a hajszálvékony ráncokat, a szeplőket és a szabálytalan bőrfoltokat. Elég durva beavatkozás, mert savval kezelik a bőrt. A veszélyesség miatt csak dermatológussal végeztessük.

Intervallumtréning
Igényesebb mozgás, több elégetett kalória. Jó módszer az egyhangúság és unalom ellen edzés közben. Az intervallumtréning lényege az, hogy többfajta rövid ideig tartó mozgást végzünk: rövidebb megterhelő szakaszok váltakoznak könnyebb és hosszabb mozgásszakaszokkal.
Egy példa elliptikus trénerrel végzett intervallumtréningre: rövid bemelegítés, harminc másodperc intenzív taposás, két perc lassú tekerés, majd újra harminc másodperc gyors taposás. 

web-bannerek-hirlevel-02_2.jpg

Joghurttal a kellemes leheletért 
Mindenki tudja, hogy a joghurtok hasznosak, kalcium és foszfor található bennük. Mind a kettő fontos a csontok és a fogak épségéhez. Kevésbé ismert, hogy B12-es vitamint is tartalmaznak, amely fontos szerepet játszik az idegrendszer egészségében. A belekre is jó hatással vannak: betegségmegelőzők, és gyógyítják a beleket, mert megakadályozzák a méreganyagok felhalmozódását, és megújítják az antibiotikumos kezelés miatt elpusztult jótékony bélflórát. Ezáltal erősítik az immunrendszert, és hozzájárulhatnak a kellemetlen szájszag megszüntetéséhez is. 

Lubrikációs gél
Szexuális izgalom hatására a női hüvelyt benedvesíti a hüvelybejáratban található Bartholin-mirigy váladéka. A mirigy működése a szervezetben levő ösztrogén mennyiségétől függ, amely peteérés előtt és után alacsonyabb szintet mutat. Kritikus a szoptatás és a perimenopauza időszaka, és befolyásolja a depresszióellenes gyógyszerek és a fogamzásgátló tabletták szedése is. Ha a nedvesedés nem megfelelő, lubrikációs gél használata javasolt. 

Fogközök tisztítása
A fogorvosok régen mondogatják, hogy a fogközökre ugyanolyan figyelmet kell fordítani, mint a fogakra. A kórokozók a foglepedékben tanyáznak, és ha nem tisztítjuk ki alaposan a fogközöket, úgy elszaporodnak, hogy ínygyulladás lesz a vége. Az ínygyulladás azért veszélyes mert ínysorvadást (parodontózist) okoz, amelynek kezelése hosszadalmas, bonyolult és drága. A kezeletlen parodontózis a fogak elvesztéséhez vezet.

Az orgazmus
Sigmund Freud azt állította, hogy az egyedüli szabályos orgazmus a hüvelyi orgazmus. Talán ez a kijelentés az oka annak, hogy sok nő kisebbrendűségi érzésben szenved, amiért csak a klitorisz ingerlésével jut el a csúcsra. A szexológusok a nők megnyugtatására hangsúlyozzák, hogy a vaginában sokkal kevesebb idegvégződés van, mint a csiklóban. A férfiakra vetítve ez annyit jelent, mintha azt várnánk, hogy a herezacskó simogatásával jussanak orgazmushoz.

Bőrsötétítő krémek
Legtöbbször a lábak barnulása, azaz nem barnulása miatt szenvedünk. Bármennyit napozunk, nem segít semmi, a lábunk fehér marad! A megoldást a mesterséges bőrbarnító termékek jelentik, amelyek egyenletesen felkenve, egységes barnaságot idéznek elő, beleértve a hátsó térdhajlatban levő gödröt is. Az önbarnító krém, testápoló használata előtt radírozzuk le a bőrünket – a barnaság egyenletesebb lesz. A barna comb karcsúbbnak látszik!

Lazábban, könnyedébben
Eleinte csak azokat az összetevőket kerüljük, amelyek ártalmasnak minősülnek az élelmiszerekben. Igaz, hogy van belőlük elég. Azután az utcánkban található élelmiszerbolt helyett bioboltba járunk, vagy a piacon árusító őstermelőktől vásárolunk. Egy idő után ezeket a termékeket is gyanúsnak találjuk… A jelenség az egészséges ételek betegesen aggodalmas kiválasztása, más szóval ortorexia. Legyőzni szinte lehetetlen, ezért a beteg inkább nem fogyaszt semmit, nehogy kárt tegyen magában. A nem evés következménye az anorexia.
Sok anorexiás páciens betegsége az „egészséges étkezés” vágyával, böjttel, tisztítókúrával, vegetáriánus étrenddel, makrobiotikus diétával kezdődött. Fontos az egészséges étrend? Igen, fontos, de ne legyen abszolút! Törekedjünk józanságra, mértékletességre. Ne essünk kétségbe, ha néha-néha megeszünk egy szelet rántott húst, ami azonkívül, hogy finom – nem is árt.

A D-vitamin
Gyerekkorunkban csak az egészséges csontokkal kapcsolatban került szóba, ma már életelixírnek nevezik. Megfelelő mennyisége segít elkerülni sokfajta daganatos betegséget, és hozzájárul ahhoz is, hogy ne alakuljanak ki az autoimmun betegségek. Csökkenti a szívbetegségek és az erek megbetegedésének gyakoriságát, ezáltal meghosszabbítja az életet, és javítja az életminőséget. A szervezet nem termel elegendő D-vitamint, ezért az orvosok a következő receptet ajánlják: hetente háromszor fél óra napozás, étrendünkben pedig lazac, makréla és tonhal. Szerencsére könnyen teljesíthető feltételek.

Withania somnifera
Tévesen indiai ginszengnek is nevezik. Megőrzi a fizikai és mentális egészséget, meghosszabbítja az életet. A természetgyógyászat az agyműködés serkentésére, a testi erő visszaállítására használja. A hatás elérésére Indiában az egész növényt felhasználják, de leginkább a gyökerét. Tehát csak ajánlani lehet, hogy kávé helyett egy pohár illatos álombogyóteát kortyolgassunk. A szárított növény és a növényből készült tinktúra természetgyógyász-szaküzletekben kapható. 

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg