Kávésbögrével a kezemben kémlelek ki az udvarra. Portos kutyánk épp a szokásos köreit rója nagy ívben. Világéletemben falun laktam, kertes házban. Már gyerekkoromban is szerettem gyomlálgatni, locsolgatni a kertben, vagy a végén betakarítani a termést, ami a szemem előtt nőtt naggyá. Sosem húztam hozzá kesztyűt, élveztem a termő rög érintését. Nem bántam, hogy ilyenkor a körmöm alá hatol a fekete föld, vagy hogy vékony sávban piszkos réteget húzok le az arcomon, mikor a gyöngyöző homlokomat törölgetem.

Mikor az érettségire készültem, tanulás után azzal jutalmaztam magam, hogy a kertben sertepertéltem: ilyenkor fejben pihentem. Akkor tudatosítottam először, hogy a kertészkedés jót tesz a lelkemnek és a testemnek.

epeszu-elet-kezdo.jpg

A kert végében áll egy hatalmas cseresznyefa, még apai nagypapám ültette: kiskoromban egy hintát erősítettek az ágára, én meg teljes erőből himbálództam rajta, előre-hátra, előre-hátra... Az évek alatt a hatalmas fát sok csapás érte, villám hasította, jégeső sikálta, viharok törték le az ágait. Mára elvesztette egykori lombkoronájának szépségét, de afféle utolsó mohikánként még tartja magát. Van a tövében egy rönkpad, azon szoktunk a gyerekeimmel üldögélni, de néha csak nekitámasztom a törzsének a homlokomat, és magamba szívom az energiáját. Az a fa nekem a nyugalom szigetét jelenti. Még mindig!

Erre gondoltam, mikor ott álltam az ablaknál, kávésbögrével a kezemben. Fejbe kólintott a felismerés: ez az, ami hiányzik az életünkből. A konyhakert. S elhatároztam, hogy gyerekeimet is meg fogom ismertetni azzal az édennel, ami nekem még megadatott. Másnap összekaptam magam, és bementem az első gazdaboltba, hogy palántamagot vegyek... Hogy visszataláljunk egy épeszű élethez.

Olvass tovább: Esetem a magaságyással

minden_reggel_ujno.sk_0.png

E havi számunkba a kertbe kirándulunk. Egy épeszű életbe, ami megmutatja, hogy még van hatalmunk és kompetenciánk a saját életünk felett, hisz képesek vagyunk ellátni magunkat, megtermelni nyári illatos zöldséglevesünkbe a sárgarépát. Meggyőződésem, hogy a kertészkedéssel lehet csak igazán jó az életünk, nyerhetjük vissza az önmagunkba vetett hitünket – a fáradozásainkért cserébe pedig életet adó zöldeket kapunk. Igenis képesek vagyunk a két kezünkkel ellátni magunkat.

Összeállításunkkal próbálunk kedvet csinálni a kertészkedéshez, alapvetéseket adni, mert nem igaz, hogy látástól vakulásig ott ott kell kínlódni egy rossz munkahelyen vagy a szalag mellett. A kertben felüdülés várja a modern embert, s megtanulhatja, hogy az ipari élelmiszereken kívül – amelyekre most már teljes gőzzel rá akarnak állítani bennünket – is van élet. A mezőgazdaság pedig az a munka, melyből mindannyian élünk. A mezőgazdász jutalma a lemenő vagy felkelő nap aranyló fénye, melyet folyamatosan élvezhet a tiszta mezőkön, mikor kiszáll a légkondicionált, számítógéppel vezérelt traktorjának vezérpultja mellől.

Tudom, hogy egy egész ország nézi le a földeken szorgoskodó embert, pedig nem szabadna. Őelőtte ugyanis ott van a lehetőség, hogy legalább a saját élelmezése egy darabkáját kézben tartsa, s nagyot szippantson az esőszagból, amely egy olyannyira létező dolog, hogy már tudományos neve is van.

Az istenek vérének nevezte el két ausztrál kutató, aki a hatvanas években az esőszagot kezdte tanulmányozni. Kutatásuk nyomán kiderült, hogy az actinomycetes baktériumok spórákat termelnek a talajban, s az eső felveri ezeket: innen az a földes illat, amit mi az esőszaggal azonosítunk...

S valami olajról is regéltek, melyet a növények választanak ki, és melynek vegyületei az esővízzel a levegőbe áramlanak. Ezekről a parányi kis mikrobákról is szó lesz írásainkban, melyek a mérgező föld helyett az éltető földet reklámozzák.

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

FIZESSE ELŐ AZ ÚJ NŐT,  ÉS NYERJEN!

Fizesse elő feleségének, édesanyjának, kedvesének, leányának ajándékba az Új Nőt! Szerkesztőségünk képeslapon értesíti a megajándékozottat a kedves ajándékról.
Kedvenc magazinja minden hónapban házhoz jön. Az Új Nő megjelenik tizenkétszer egy évben!

⟱⟱⟱

Megrendelem az Új Nő című képes magazint!

Ára: 16,00 €.

Fizetés banki átutalással: IBAN: SK15 1100 0000 0029 4306 1035 (tüntesse fel nevét és pontos címét).
Információ: info [at] ujno.sk

Külföldi megrendelés: Slovenská pošta, a.s., Stredisko predplatného tlače, Uzbecká 4., P.O.BOX 164., 820 14 Bratislava 214, e-mail: zahranicna.tlac [at] slposta.sk.

elofizetes_uj_no.png

AZ ELŐFIZETŐK KÖZÖTT AJÁNDÉKOKAT SORSOLUNK KI!

⟱⟱⟱

1 x 50 € értékű Kukkonia élelmiszercsomag + Világi Winery borcsomag

epeszu-elet-csomagok.jpg

2 x Lady masszázs 60 € értékben (Dunaszerdahely)

epeszu-elet-masszazs.jpg

2 főre szóló SILVER VIP belépőjegy a DAC mérkőzésére 80 € értékben

epeszu-elet-dac.jpg

Nagyvendégi Éva
Cookies