A férfinak elég egy fogkefe és egy borotva, már ennyitől is magabiztos lesz. Fazekas Ferenc (22, Alistál) sem viszi túlzásba, de azért ad magára. Emellett sportol, izmait kigyúrja, hogy ne csupán lélekben legyen erős.

Felmérések bizonyítják, hogy a szép emberek nagyobb rokonszenvet keltenek, és bizalmat ébresztenek bennünk. Feri 17 éves korában eldöntötte, hogy ő mindig attraktívan szeretne kinézni. Hamar rájött, hogy a küllem sokat számít, ugyanis légiutas-kísérőnek jelentkezett, és a résztvevők közül egyedül neki jelezték, hogy azonnal munkába állhat.

ferfi-szepseg-kezdo.jpg
Ferenc 220 € körüli összeget költ havonta kinézete ápolására.

Feri a bazini rendőr-akadémia tanulója. Azt mondja, rendőrtanoncként is fontos számára a jó fizikum, illetve hogy legyen „kiállása”.

– Jobban érzem magam a bőrömben, ha ápolt a külsőm! – kezdi. – A pozitív visszajelzések önbizalomdoppingként működhetnek. (Mosolyog.)

– Jársz kozmetikushoz, manikűrre, pedikűrre vagy bármilyen más kezelésre?

– Kozmetikushoz ritkán. Már voltam arctisztításon és szemöldökszedésen, 15 euróba került. A körmeimmel meg vagyok elégedve, nincs szükségem manikűrre. Havonta egyszer rehabilitációs sportmasszázsra járok. Itt alkalmanként 10 eurót fizetek.

– Milyen gyakran jársz borbélyhoz?

– A kedvenc bősi szalonomba havi kétszer járok vágatni, minden alkalommal 20 eurót fizetek. A festett haj is menő tud lenni, nem szólok meg érte senkit, de én a természetesség híve vagyok. A borbélyom és én igyekszünk a maximumot kihozni a hajamból. Hajápolót nem használok, a samponom 6 eurónál kezdődik. Egyelőre elég.

Szerencsére nem ritkul a hajam, de biztosan használnék ellene kezeléseket, sőt, a hajbeültetést sem utasítom el.

– Milyen gyakran sportolsz?

– 17 éves koromban ismerkedtem meg a súlyzós edzéssel, három éve rendszeresen tornázom. Az edzőteremben lestem el a gyakorlatokat, a többiek szívesen segítettek. Hetente négyszer járok konditerembe, Nagymegyerre és Bazinba. Megyeren tíz alkalom 20 euróba kerül, Bazinban pedig 35 euró a havi bérlet. Összességében 55 eurót költök sportra egy hónapban.

– Valamiféle különleges étrended van?

– Igyekszem egészségesen táplálkozni. Nem eszem édességet, viszont a „csaló napokon” megengedek magamnak némi „gyorskaját“, burgert. Táplálékkiegészítőket is fogyasztok: kéthavonta vásárolok 100 százalékos proteint 5 kg-os kiszerelésben, ennek ára 80 euró.

– Használsz krémeket, parfümöket?

– Hogyne! Sőt, a parfüm szerintem kötelező. Zuhanyozás után egyszerű Nivea testápolót használok. A barnaságot szeretem, szerintem a vitalitás jele, ezért szívesen megyek szoláriumba. Öt percet töltök bent, ez alkalmanként 2 euróba kerül. Kedvenc parfümjeim közé tartoznak a Cristiano Ronaldo és a Police parfümök. Ezekre havi 20-40 eurót költök, mert ezekből jócskán locsolok magamra.

hirlevel_web_banner_2_73.jpg

– Van reggeli rutinod?

– Hogyne. Mellesleg tojást, zöldséget és barnakenyeret reggelizem. A reggeli pipere körülbelül fél órát vesz igénybe. Letusolok, megiszom a protein shake-emet, és belövöm a hajam. A hajformázáshoz Got2b hajpúdert használok: egy tubus 5 euróba kerül. Szakállas rendőr nincs: ezért heti egyszer borotválkozom, a többi napon pedig Remington hajvágót használok. A szőrtelenítést – ahogy minden férfi – én is olcsón megúszom, mert nem kell mindenhonnan eltüntetni a szőrzetet. Borotvafejet kéthavonta vásárolok, ez 20 euróba kerül.

– Hogy állsz az ékszerekkel?

– Nem költök ékszerekre. Van egy dögcédulám, ami tizenhat éves koromtól a nyakamban lóg. Elegáns helyeken órát, a mindennapokban karkötőt viselek.

Egyáltalán nem ítélem el azokat, akik szépészeti kezelésen vesznek részt, de én méltósággal szeretnék megöregedni, vagyis természetes úton sármosodni.

– Milyenek a vásárlási szokásaid?

– Nagyrészt interneten vásárolok, mivel ott nagyobb a választék. Pándorfaluban, a Designer Outletben a kedvenc üzleteim a Tommy Hilfiger, a Hugo Boss és a Ralph Lauren. Nem válogatok órákig, ami tetszik, azt megveszem. Utoljára egy Boss rövid ujjút vásároltam 60 euróért. Melegítőkből a Jordan a kedvencem, egy nadrág 70 euróba kerül. Ünnepi alkalmakon öltönyt viselek. Már este kikészítem a ruháimat, a szekrényemben katonás rendet tartok, így első pillantásra látom, hogy mi mihez passzol. Az átlagosnál több cipőm van, utoljára egy Nike Air Force-ot vettem (ára 150 euró volt).

– Mit szól mindehhez a barátnőd? Ő is a tökéletesség híve?

– A barátnőmnek nagyon tetszik, hogy adok a külsőmre. Mindketten a makulátlan megjelenésre törekszünk. Nehéz ezt elérni, de ezzel a környezetünket tiszteljük meg.

ferfi-mennyit-kolt.jpg

A szépség kultusza

Az amerikai Naomi Wolf könyve alapmű. A könyv a szépségről szól, illetve arról, hogy a szépség miképpen határozza meg mindennapjainkat, miért okoz bennünk szorongást. Naomi Wolf azt mondja, hogy a szépség tulajdonképpen egy modernkori rabszolgaság. Ugyanakkor Naomi nem szépségellenes, sőt. Fontosnak tartja, hogy egy nő élhessen a szépítkezés jogával, a saját szépsége adta lehetőségekkel.

Amellett érvel, hogy a nők megválaszthassák, mit kívánnak tenni az arcukkal és a testükkel – anélkül, hogy a társadalom büntetné őket érte. Mert a külsőnknek önmagunkat kéne tükröznie, nem szabadna betuszkolni bennünket egy elvárt sablonba.

Legyen rúzs!

Naomi Wolf nem a rúzs használata ellen emeli fel a szavát. Hanem például amiatt, hogy a szépség reklámozói micsoda elképesztő nyomást gyakorolnak ránk azzal, hogy a csak nekik megfelelő képekkel és alakokkal hajlandók népszerűsíteni a termékeiket. A nő fiatal, csinos, szép, ragyogó hajú, karcsú, odaadó, szexis és meg lehet alázni. Ettől eltérő típus (másnapos, okos, öreg, ráncos, telt idomú) nem létezik. Wolf azt pedzegeti, hogy a szépségideálok ráerőszakolása a női nemre csupán arra szolgál, hogy elválasszon bennünket az önbizalmunktól és egymástól.

Érdekes kérdés lehet az is, hogy ki áll a szépségkultusz mögött – a titkos szobákban gonosz kacajokat hallató gonosz férfiak vagy maga a sátán? Mi itt, a lapban nem hiszünk a titkosan összeesküvő férfiakban. Szerintünk mindannyian a káros berögződések csapdájában vergődünk, és mindegyik nemnek megvan a maga keresztje vagy keresztjei.

–kórósi, nagyvendégi–