Összeszámoltuk, hogy havonta mit fizetünk a piperecikkekért. Lássuk, mi van a számok mögött!

Millió vicc létezik az órákig készülődő nőről meg a reá váró férfiról. Megyek a drogériába, nálam a hosszú lista a piperéről, megkérdezem a férjemet, hogy neki kell-e valami. „Sampon”. Hát nem igazságtalanság ez?

mennyibe-kerul-a-szepseg-kezdo_1.jpg

Igen, az. Igazságtalanság. A nők nem csupán azért festik magukat, töltik fel a szempillájukat, festik a körmüket, a hajukat, szúratnak botoxot a szarkalábakba, mert imádnak szépítkezni. A nők felé igenis létezik egy társadalmi elvárás, hogy szépek legyenek, használjanak rúzst, és az ősz hajszálakat kendőzzék el. Aki mást állít, az hazudik. Nőként nem elég lezuhanyozni, megborotválkozni (!), indulás előtt szépítkezni is kell, néha órákig. És a nőknek szánt termékek mindig drágábbak vagy túlárazottak.

Pedig a nők ugyanazért a munkáért kevesebb bért kapnak, mint a férfiak. Mégis többet kell fizetnünk a krémekért, a kenceficéikért, mint ahogy a menstruációs betéteket is megadóztatják.

Pedig nem normális dolog azért megadóztatni valakit, mert nőnek született. (A betéteket az alaptermékek közé kéne besorolni, Amerikában már így van.) Persze, az is igaz, hogy egy férfi nem tud olyan szép lenni, mint egy nő. Minden nő szeretné ápolni és konzerválni a szépségét, pontosan ezért lehet neki eladni a toronyórát is láncostul. A szépség ugyanis érték, állítsa bárki az ellenkezőjét. Legalábbis a társadalom értékként kezeli: mi másért, ha nem ezért várja el a nőktől, hogy szépek legyenek? A női modellek milliókat keresnek, a fiúmodellek a „futottak még“ kategóriájába tartoznak. Ez is jelzi a szépség mindenhatóságát.

hirlevel_web_banner_1_77.jpg

A nő ítél

Múltkor egy nőjogi aktivista volt a vendégünk. Annyi érdekeset mondott a nőkről, hogy ittuk a szavait. Mi, vendéglátók. A női hallgatóság már nem annyira, a szemüket forgatták, sokatmondóan egymásra pillantgattak. Az aktivista ugyanis arra biztatta őket, hogy álljanak ki magukért. Mert miként lehet, hogy majdnem több nő van, mint férfi, még sincsenek női politikusok. Kire szavaznak akkor a nők? Férfiakra. És miért a férfiakra? Az előadás után a nők elmondták, hogy miért. Hát mert ennek az aktivistának kockás inge volt, és nem volt kifestve a szeme. Hogy bízzanak meg egy nőben, akinek nincs kifestve a szeme?

–nagyvendégi–
Kapcsolódó írásunk