Hárskút híressége fenséges temploma, csodás középkori részletekkel. A mai templom persze már nem „az” a templom, teljesen másként néz ki, mert az idők során sokszor átépítették, a falakat átfestették; de a helyben fejtett darázskő ma is meleg, sárgásbarna árnyalatot kölcsönöz az egész beltérnek.

A nyolcvanas évekbeli feltárások során 15 m hosszú falakat találtak eredeti ablakrésekkel (ez a rész a 12. században keletkezhetett); valamint több gótikus ablakot.

freskok_harskuton_15.jpg
Papp Viktória fotóriportja

Ám ami bennünket lenyűgöz, azok a most feltárt falfestmények – 1430-ból származtatják őket. A legkülönlegesebb közülük Jézus fürdetését mutatja, melynek ábrázolását az egyház betiltotta.

freskok_harskuton_9.jpg

Érdekesmód száz évvel ezelőtt az egész templombelsőt bevakolták (talán mert nem tetszett az akkori embereknek) – de ezt a képet nem takarták el...

freskok_harskuton_13.jpg

„Tudtunkkal ebből a képből csak ez az egy maradt meg, talán túl profán volt, ezért betiltották” – meséli nekünk Mics Imre lelkiatya. A templomok átka amúgy a gyertyakorom: agresszíven rászáll a falakra, tönkreteszi a freskókat és sokszor lekaparhatatlan.

freskok_harskuton_7.jpg

A restaurálás során, melyet a magyar állam támogatott, a szonda még sok szép képet kimutatott, de a szlovák műemlékhivatal a többi középkori freskó feltárását még nem engedélyezte...

freskok_harskuton_1.jpg

Hárskút Rozsnyótól nem messze fekszik, a Csermosnya-patak völgyében. A középkortól áthaladt rajta a főút – kell ennél jobb ajánló? Hárskút a Bebek család birtoka volt, mint sok más gömöri település. (A tatárjárás után IV. Béla hálából birtokokat adott a mellette harcoló Bebek Detrének.)

Ám Hárskútnak már ennek előtte is volt kolostora, sőt feltételezhető, hogy a templom is ennek volt a tulajdona – hisz egy kis falucskának csak úgy magától nem épült volna ilyen fenséges temploma.

A kolostor később megszűnt, a templom maradt. Csodaszép freskóiról Myskovszky Viktor,a magyar műemlékvédelem egyik megalapozója készített rajzokat. (Ezeket a freskókat restaurálták most Peter Koreň vezetésével.)

freskok_harskuton_12.jpg

A főoltárt és a szószéket már gróf Andrássy Dénes és neje készíttette a 19. században, ők rendelték a vitrázsokat is az ablakokba.

elofizetes_uj_no_0.png

–néva–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies