A szerzők, Derzsi Bernadett és Dömötör Ede a Vizeskönyvet azoknak ajánlják, akik szívükön viselik a Csallóköz és a környezetünk védelmét. Fogadják szeretettel a könyv egy-egy részletét a Komáromi Jókai Színház színészeinek előadásában!

A videósorozat második részében Skronka Tibor olvas fel, a Komáromi Jókai Színház színésze. 

Halászok karácsonya

„A téli halászat volt a legszebb halászat!” Ezt állítja Kuzslik László (68) Vajkáról. Vajon mit csinál egy halász télvíz idején, amikor az élet lelassul, a víz pedig megszilárdul?

Régen még befagytak a vizek

– Régen nem ilyen telek voltak, mint most. Akkor még befagytak a vizek. Ez volt benne a szép! – meséli Laci bácsi, akinek az édesapja még favágásból, no meg halászatból élt. A halászmesterség apáról fiúra szállt. Sőt, még a nők is kijártak a csekélyebb vizekhez. – Én mindig is szerettem egyedül bóklászni, mert olyankor nagy a csend. A halász régen mindig kint volt: éjjel-nappal, nyáron és télen. Télen lékeket vágtunk a jégen, úgy piszkáltuk ki a halakat a vízből. A 3-4 centis jég már elbírja az embert, csak tudni kell, hol és hogyan vágja fel. Amikor kivágunk egy részt, fejszével alányomjuk a másik réteg alá, és máris dupla a jégtakaró. Arra már rá is lehet állni.

Olvass tovább: Halászok a Csallóközben

KATTINTS A VIDEÓRA

⇩⇩⇩

Embedded thumbnail for Halászok karácsonya