Pozsonyban, a Magyar Kulturális Központban nézhettük meg Sam Havadtoy munkáit, akinek a neve a pop-arthoz köthető – a kiállítás kurátora pedig Kún Kelemen Melinda (Bős) volt, aki a művészt igaz barátjának tudhatja.

Havadtoy, vagyis Havadtőy Sámuel tizenkilenc évesen hagyta el Magyarországot, hogy Amerikában világhírnévre tegyen szert csipkés Mickey Mouse-ával.

havadtoy-belso.jpg

A pincérfiú már lakberendezőként ismerkedett meg Yoko Onóval és John Lennonnal (ekkor 1977-et írunk), Lennon halála után pedig húsz évig élt Yokóval...

Igazából Yoko vezette be a művészetbe, mellette lett világhírű – s kezdte használni művészeti alkotásaiban is a csipkét. (Kezdő lakberendezőként még csak csipkés párnákat és olcsó képeket rakott a szobákba, amelyeket berendezett.)

„Bennünk, magyarokban a csipke mély nyomokat hagyott. Minden otthonban ott volt a csipketerítő a televízión” – nyilatkozta Havadtoy.

Régen a nők nem alkothattak: a csipkébe horgolták az érzéseiket, az életüket. Ilyen értelemben Havadtoy beemelte a női sorsokat a műveibe. Ma az év felét Havadtoy Szentendrén tölti (a honvágy hazahozta), Pesten pedig galériát alapított. Aki teheti, nézze meg kiállítását!

minden_reggel_ujno.sk_0.png

–varga–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies