Csiricsáré papagáj, vagy kemény macsó? A régebbi korok kultúráiban megszokott volt, hogy a férfiak is csecsebecsékkel, tollakkal, netán faragott csonttal díszítették fel magukat.

Manapság a férfiak ékszerviselése megosztja a közvéleményt: de vajon tényleg elvesz a maszkulin hatásból egy-egy karkötő vagy nyaklánc?

hordjon-e-ekszert-a-ferfi-kezdo.jpg
(© Alex Hockett)

Múltidéző

Az őskorban az emberek leginkább a levadászott állatok csontjaiból, fogaiból készítettek ékszereket, s ezeket trófeaként viselték testükön. A rómaiaknál elfogadott volt, hogy a férfiak legalább annyi díszítőelemet hordanak, mint a nők, sőt; bizonyos kasztoknál még erőteljesebb volt a férfiékszerek hangsúlyossága. A 20. század második felétől kezdett általános nézetté válni, hogy az ékszer a nők privilégiuma, de manapság ez a felfogás megint 180 fokos fordulatot vett: elég csak megnéznünk a divatvilágot, melyet elárasztottak a férfiakat célzó csecsebecsék.

Divatvilág

Mindinkább elmosódik a határ a maszkulin és a feminin stílus között, és az ékszerviselés se tartozik többé a női előjogok közé. A médiában egyre több ismert férfit láthatunk megjelenni a legfeltűnőbb darabokban, s imádnak kísérletezni, megbotránkoztatni minket. Gyöngyös fülönfüggő, óriási brossok, szekérderéknyi aranylánc a garancia arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek, és mindenki róluk beszéljen. Hiszen a rossz reklám is reklám!

Mindinkább elmosódik a határ a maszkulin és a feminin stílus között, és az ékszerviselés se tartozik többé a női előjogok közé.

Férfiékszerpiac

Fellendülőben van a férfiaknak készült ékszerek piaca. Az egyik legismertebb ékszerkészítő, Tomasz Donocik mindkét nem számára készít láncokat, fülbevalókat, karkötőket, gyűrűket. Japánt és Kínát már meghódította, Európában pedig elsősorban az angolok kapkodnak a munkáiért. Josef Koppmann nevét sem árt megjegyezni. Ő a férfiak számára készített alkotásokhoz gyakran használ nyers gyémántot, illetve köveket. Azt az irányvonalat követi, hogy olyan férfiaknak adja el ékszereit, akik nem státuszszimbólumként, hanem önkifejezési eszközként tekintenek rá.

Nagy Tibi Dunaszerdahelyen dolgozik személyi edzőként. Köztudottan rajong a férfiékszerekért, s nem áll távol tőle egy-egy extrémebb darab viselése sem. Arról faggattuk, milyen kiegészítőket ölt magára.

hordjon-e-ekszert-a-ferfi-belso-1.jpg

– Örök testékszerként ott vannak a tetoválásaim, de hordok fülbevalót és mindkét karomon karkötőt. Gyűrűt is viselek, igaz, azt ritkábban. A nyaklánccal kapcsolatban ügyelek arra, hogy csak olyan pólóhoz hordjam, ami egyszínű, és nincs rajta minta. Remekül feldobja a megjelenést.

– Mikor tetováltattál először, s divat vagy személyes indíttatás volt a háttérben?

– Az első tetoválásom 19 évesen poénból született. Egyik haverom tetoválni akart, én pedig bevállaltam.

– Említetted, hogy hordasz fülbevalókat. Nem érzed nőiesnek?

– Szeretem a fülbevalókat, javarészt ezüstből vagy orvosi acélból készülteket hordok. Karika, kereszt, lógó toll, minden jöhet. Nekem bejön az extrémebb stílus. Nem gondolom, hogy az ékszerviselés feminin lenne, de megértem, ha mások számára elképzelhetetlen a viselésük. Ezért is hordom őket én, és nem ők (széles mosoly). Úgy gondolom, a férfias jellem ettől teljesen független.

A kérdés egyelőre eldöntetlen maradt: vannak férfiak, akiknek jól állnak az ékszerek, s vannak, akiknek egyéniségéhez egyáltalán nem passzolnak.

– Tetszel így a nőknek, vagy elég, ha te meg vagy elégedve magaddal?

– Ha százalékban fejezném ki magam, azt mondanám, hogy a nők 80%-ának tetszik az ékszerem. A közvetlen környezetem pedig már megszokta, hogy néha extrémebb a megjelenésem. Igyekszem még azelőtt lekövetni az aktuális divatirányzatot, mielőtt megjelenne az utcán.

– Mi az, ami leginkább megfogott a kiegészítőkben?

– Egyszerű: jobban öltöztet, mint a ruházat!

– Honnét szerzi be a ruhatárát és a kiegészítőit az, aki ennyivel az itt megjelent divat előtt öltözködik?

– Egyre ritkábban vásárolok plázákban, üzletekben. Ha az embernek van egy konkrét elképzelése önmagáról, könnyebb a megvalósítás. Én tudom, mit akarok, célzottan keresem az interneten a nekem tetsző termékeket, ruhákat, kiegészítőket. Nagyon gyakran Angliából rendelek különleges darabokat.

hordjon-e-ekszert-a-ferfi-belso-2.jpg

Tibi fotóit nézegetve szemembe ötlött, hogy szinte az összes képen karórát visel. Bármennyire is változnak az ékszerviselési szabályok, a karóra örök klasszikus: kifinomult módon egészíti ki az outfitet. A kérdés egyelőre eldöntetlen maradt: vannak férfiak, akiknek jól állnak az ékszerek, s vannak, akiknek egyéniségéhez egyáltalán nem passzolnak.

Így hát mindenkinek szíve joga marad eldönteni, melyik verzió mellett teszi le a voksát!

minden_reggel_ujno.sk.png

Sallay Erika
Cookies