A közelmúltban olvashattuk, hogy bolygónkon alig maradt érintetlen természet, az ökoszisztémának mindössze négy százaléka szűz.

Minden négyzetcentiméternyi talajt hasznosítunk, beépítünk, művelünk, vagy épp „romokban” hagyunk.

a-hulladek-jovoje-4-kezdo.jpg
A bősi vízerőmű egykori építkezési felvonulási területét újra birtokba vette a természet

Mi az a rekultiváció?

A rekultiváció a terület újrahasznosítását jelenti, mégpedig olyan módon, hogy megszüntetik a hulladéklerakatot. Csakhogy a hulladék magától nem tűnik el. Vagy elhordják az addig felgyülemlett szemetet egy másik hulladéklerakatra, esetleg a hulladékégetőbe, és a talaj felső rétegétől is megszabadulnak; vagy egyszerűen a szemét ott marad. Az otthagyott szemétből ilyenkor hulladékkupacot formáznak, szigetelőréteggel letakarják, erre humuszréteget terítenek.

Ruderálián sovány, törmelékkel ellepett talajt értünk. Úgy nő rajta a sok gyom (mint a gyom). A gyom özönnövény, aminek a terjedését nehéz megállítani...

Később füvesítik, illetve fásítják a területet, hogy védjék a szél, a víz, vagyis az elhordás, az erózió ellen; továbbá csapadékvíz elvezetőket alakítanak ki rajta. Ahol fennáll a gázképződés veszélye, ott a gázelvezető a megoldás, a talajvíz ellenőrzésére meg monitoring kutakat építenek.

minden_reggel_ujno.sk_253.png

Vajon mely növények – fák és cserjék – a legszívósabbak?

– A hulladéklerakók helye, miután a felszínt megtisztították, beültethető akáccal, mogyoróbokorral, nyírfával, de erdei- és feketefenyővel is. Ezek a legigénytelenebb fáink – magyarázza Fekete Zoltán erdész. Az elhordott szemétlerakatok helyén sokszor barnamezős beruházásokat létesítenek.

a-hulladek-jovoje-fekete-zoltan-erdesz.jpg
Fekete Zoltán

– Ipari létesítményeket, ipari zónát hoznak rajtuk létre, mert mezőgazdasági termelésre már semmiképpen sem alkalmasak e területek. Van, hogy a környéket beépítik, és az önkormányzat parkot létesít az elhordott hulladéklerakó helyén. Vagy sokszor nem törődik vele, hagyja „elvadulni“. Ahol jó a faluvezetés, ott nem hagyják sorsára. Ma már a szemétdomb „kozmetikázása“ jól ki van találva, de ne feledjük, hogy attól még romtalaj marad!

Milyen növényekkel találkozhatunk még ezeken a területeken? Lássuk!

Disznóparaj, gyökere ehető

a-hulladek-jovoje-1.jpg

a-hulladek-jovoje-fekete-zoltan-gyoker.jpg

Kakaslábfű

a-hulladek-jovoje-2.jpg

Elszáradt foltos bürök

a-hulladek-jovoje-3.jpg

Csattanó maszlag

a-hulladek-jovoje-5.jpg

Gyujtoványfű

a-hulladek-jovoje-6.jpg

Virágzó mezei aszat

a-hulladek-jovoje-7.jpg

M. Ando Krisztina
Cookies